• Informacje na temat:

    dorsz bez panierki

Artykuły na temat: dorsz bez panierki
  • Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z dorsza (jeśli wolisz, zastąp go inną białą rybą morską), 4 kromki wysuszonego chleba razowego, po łyżeczce ostrej musztardy i ostrego keczupu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta granulowanego czosnku, sól morska, biały mielony pieprz, olej do smażenia, 3-4 łyżki płatków migdałów do dekoracji.

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Święta w wersji light

    Dla wszystkich, którym radość Świąt przyćmiewa niepokój o zachowanie diety i sylwetki mam dobrą wiadomość: można świętować tak, by na wadze nie przybyło dodatkowych kilogramów. Poniżej praktyczne porady, jak w łatwy sposób zapobiec przytyciu w Święta, bez wielkich wyrzeczeń, tłumaczeń i żalu...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...skórką czy bez? Jesteśmy przyzwyczajeni do obierania warzyw lub owoców. Ale czy jest to zdrowe? Najzdrowsze są te produkty, których nie obierzemy ze skórki. Naukowcy już dawno odkryli, że największa(...) jeść, ponieważ warto w tym czasie stosować dietę bogatą w jod. Pierwiastek ten znajdziemy w rybach, głównie w dorszu i halibucie. Pobudza on tarczycę do produkcji hormonów regulujących przemianę...

  • Dieta lekkostrawna

    ...przez 7 dni, po czym powtórzmy kurację po tygodniowej przerwie. Duśmy i pieczmy Zmieńmy również techniki przyrządzania posiłków. Dozwolone jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie bez(...) smażyć, róbmy to na patelni grillowej lub beztłuszczowej. Starajmy się też tłustą śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem greckim lub skondensowanym mlekiem w wersji light. Unikajmy obsmażania pierogów...

  • Historia pewnej bułki

    ...mieszanką grzanki. Gorącą zupę rozlej do miseczek, dodaj grzanki oraz po łyżce jogurtu. Możesz posypać świeżymi liśćmi ziół. Dorsz w panierce z bagietki (na 4 porcje) Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut Poziom trudności: 3 Składniki: 4 filety z dorsza bez skóry (po 200 g każdy), 1 łyżka oliwy, 40 g masła, kilka cząstek cytryny Na baskijski sos paprykowy piperade: 2 czerwone...

  • Smaczne i zdrowe gotowanie

    ...powtórzyć. Jak odsączyć nadmiar tłuszczu? Tradycyjna polska kuchnia jest syta i tłusta. Wiele potraw, jak na przykład schabowy, dorsz w panierce czy placki ziemniaczane, wymaga głębokiego smażenia. Są(...) i z wierzchu papierowym ręcznikiem. Sałata bez wody Wiosna to czas, kiedy większą wagę przywiązujemy do naszej sylwetki. Staramy się jeść zdrowo i przygotowywać dania ze świeżych warzyw. Na stole...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    Która z nas nie chciałaby stracić kilku kilogramów bez męczącego liczenia kalorii i uczucia głodu? W wakacje to łatwiejsze niż kiedykolwiek. Po pierwsze mamy silniejszą motywację, której brakuje nam(...) odchudzający obiad. Możemy wybierać z całego bogactwa młodych jarzyn - łącznie z ziemniaczkami. Ważne tylko, by przyrządzać je bez tuczących dodatków, takich jak sosy pieczeniowe, majonezowe czy zasmażana...

  • Idealne święta

    ...pomyśleć o świętach bez skupiania się na tym, co było. Wyobrazić sobie, że urządzasz je po raz pierwszy. Zastanowić się nad tym, jak chcesz, by Wigilia wyglądała w tym roku. I za każdym razem, gdy(...) wigilia ma być niezapomniana, trzeba nadać jej styl. - Klasyka, czyli biały obrus i biała zastawa, zawsze jest bezpieczna. Ale jeśli chcemy spróbować czegoś nowego, warto poszukać inspiracji. Ja szukam jej...

  • Jedzenie, joga i kamienie

    ...było hasło - jedzcie dorsze, g...o gorsze! Dorsz był wszędzie. Poza tym ryby były łatwiej dostępne niż mięso. Ale w domu nie było kultu mięsa - przez długi czas nie znałam nawet panierki. W szkole dopiero odkryłam jej smak. A moim ukochanym daniem był szkolny mielony, ponieważ on składał się chyba głównie z bułki (śmiech). Był wyjątkowo beznadziejnym kotletem, ale nigdy nie zapomnę tego...