• Informacje na temat:

    dorsz pieczony z piekarnika

Artykuły na temat: dorsz pieczony z piekarnika
  • Składniki: 3 filety z dorsza, jeden duży por, sól, pieprz, granulowany czosnek lub 1-2 ząbki świeżego.

  • Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (po ok. 15 dag każdy), po 2 gałązki majeranku i tymianku, po 2 czerwone i żółte pomidory, 4 łyżki wytrawnego białego wina, 1 średnia cytryna, 3–4 łyżki oliwy, gruba morska sól, biały pieprz, świeże zioła do dekoracji...

  • Składniki na 4 porcje: ■ 70 dag fileta z dorsza ■ pół kg marchewki ■ 10 czarnych oliwek ■ pół cebuli ■ 5 dag sera żółtego ■ szklanka płatków owsianych ■ 5 dag czerwonej soczewicy ■ olej ■ sól ■ pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: ● rolka ciasta francuskiego ● 20 dag filetów z dorsza ● 5 pomidorków koktajlowych ● 10 dag bobu ● 4 jajka ● pół szkl. śmietany ● 10 dag żółtego sera ● sól ● pieprz ● kilka gałązek tymianku...

  • Składniki dla 4 osób: 40 dag filetów z dorsza • 25 dag mrożonego szpinaku • 2 białka • sok z jednej cytryny • 3 cebule • 15 dag białego sera • 4 łyżki śmietany • olej do smażenia • sól • pieprz.

  • Dorsz panierowany w cieście

    Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.

  • Skład na 6 porcji: Składniki: 800 g filetu z dorsza (świeżego lub mrożonego) ● 3 żółtka ● 100 ml białego wytrawnego wina ● 150 ml tłustego mleka ● 175 g mąki pszennej ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● pieprz cayenne ● sól ● 2 l oleju do smażenia ● pęczek drobnego szczypiorku.

  • Dorsz z ziołowymi kluskami

    Ryba: 40-50 dag filetów z dorsza ze skórą, łyżka masła. łyżka oleju, sok z cytryny. Kluski: 50 dag ziemniaków, żółtko, 2 łyżki mąki, pęczek ziół (w tym przypadku mięty, ale może być również natka pietruszki, szałwia, bazylia, młoda pokrzywa), trochę mąki do podsypania. Mus z kalafiora: średni kalafior, 250 ml mleka, 10 dag masła, 3 łyżki posiekanego estragonu. Sałata podsmażana: główka sałaty...

  • Składniki na 5 porcji: 5 filetów z dorsza, 3 duże pory, sok z 1 cytryny, 7 łyżek masła, 4 łyżki mąki pszennej, 375 ml mleka, 5 dag startego sera żółtego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

  • Składniki: średni dorsz, mrożone ciasto francuskie, 10 suszonych pomidorów z zalewy, 2 garści szpinaku w liściach, bulion warzywny, ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól, pieprz, duży ząbek czosnku.

Przepisy na temat: dorsz pieczony z piekarnika
  • Dorsz pieczony z pomidorkami i koprem włoskim

    ...filety na podpieczonych plasterkach kopru włoskiego, obok pomidorków. Wstaw naczynie ponownie do piekarnika i piecz 12 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka zrumieniona.  5. Podaj w naczyniu(...)Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym pokrojony koper i pomidorki. Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut.  3. W małej misce...

  • Dorsz pod pierzynką

    .... Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej  porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 25-30 minut. 

  • Dorsz na warzywach

    ....  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany. Bułkę tartą zrumień na maśle. Polej nią wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 25 minut. 

  • Paluszki rybne z pieca

    Składniki: 1/2 kg fileta z dorsza lub soli (najlepsza będzie polędwica z dorsza) sok z 1/2 cytryny 2 jaja rozmącone mąka krupczatka bułka tarta wymieszana z niewielką ilością startego parmezanu sól, pieprz (może być ziołowy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Filet z ryby lekko posól i oprósz pieprzem. Skrop z sokiem z cytryny. Zostaw na 10, 15 minut, by ryba nabrała...

  • 4 smaczne sposoby na rybę

    Dorsz w ziołowej posypce z cukinią Składniki: 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby) średnia cukinia 10 pomidorków koktajlowych duży pęczek natki kilka listków bazylii garść(...) rybę masę ziołowo-orzechową. 4. Poukładaj na wierzchu cienkie paseczki cukinii. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Zawiń papier i wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do...

  • Zapiekanka rybna w serowym sosie

    Sposób przygotowania 1. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Potem surową rybę zmiel albo zmiksuj w malakserze. Wędzonego łososia drobno posiekaj i wymieszaj z dorszem.  2. Do rybnej masy dodaj 3 jajka, startą marchewkę oraz kaszkę i oregano. Dolej sok z cytryny. Całość przypraw do smaku solą i białym pieprzem oraz odrobiną...

  • Dynia na ciepło

    ...z dorszem Sposób przygotowania Dynię oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry, potem pokrój go w kostkę. W garnku stop masło, krótko podsmaż na nim dynię. Oprósz ją solą, pieprzem, curry(...) na kawałeczki. Dynię odcedź, wymieszaj z kawałeczkami dorsza. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Polej wierzch...

  • Cztery sposoby na rybę

    ...podziel na 4 porcje. 2. Podsmażone warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia. Na tym połóż kawałeczki mintaja. Posmaruj je masą maślaną z natką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 8-12 minut. Gotowe danie udekoruj odłożoną natką. Podawaj z dodatkiem ryżu albo z chrupiącą bagietką. Szaszłyki z pakiecikami z dorsza Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 duża...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...proste, ale bardzo smakowite danie gości na stołach wyśmienitej restauracji: Dorsz a'la river Składniki:  ●4 filety z dorsza ●2 średnie buraki ●5 łyżek oliwy ●łyżka octu kawowego ●sól, pieprz do(...) kremówkę z białym cukrem i wanilią. Żółtka utrzyj (ale nie na puch). Dolej ciepłą kremówkę po łyżce (krem ma być gładki). Wlej do foremek przez sito. Wstaw na 50 minut do piekarnika (100 °C). Wyjmij...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Podgotuj. Dodaj śmietanę, pieprz, majeranek. Z chlebków usuń środki i włóż je na 8-10 min do piekarnika, by skórka stwardniała. Wlej do nich barszcz, dodaj pokrojone jajka. Za 20zł: Składniki(...) pieprzem, majerankiem. Z małych chlebków usuń ostrożnie środki i włóż je na 8-10 min do piekarnika, by skórka stwardniała. Następnie wlej do chlebków barszcz, dodaj pokrojone w plastry jajka. IV. Żur...