• Informacje na temat:

    dorsz smażony przygotowanie

Artykuły na temat: dorsz smażony przygotowanie
  • Składniki na 4 porcje: ● 4 filety dorsza ● sól ● pieprz ● pół cytryny ● mąka ● kilogram ziemniaków ● olej ● kapusta pekińska ● 6 rzodkiewek ● ogórka ● oliwa ● zioła do sałatek...

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza , 4 czerwone papryki, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 słoiczek marynowanych kaparów,3 łyżki soku z cytryny, 6-8 łyżek oleju, gałązki tymianku, sól, pieprz, słodka papryka...

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza, 1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka, 3 łyżki mąki, olej do smażenia . Sos: 1 szklanka jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki.

  • Dorsz panierowany w cieście

    Dorsza możesz podać z sosem tatarskim i cytryną.

  • Skład na 6 porcji: Składniki: 800 g filetu z dorsza (świeżego lub mrożonego) ● 3 żółtka ● 100 ml białego wytrawnego wina ● 150 ml tłustego mleka ● 175 g mąki pszennej ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● pieprz cayenne ● sól ● 2 l oleju do smażenia ● pęczek drobnego szczypiorku.

  • Skład na 5 porcji: ● 600 g filetów z dorsza (świeżych lub mrożonych) ● 600 g świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki ● 2 cebule ● 2 ząbki czosnku ● 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ● mały pęczek pietruszki ● 80 g masła ● 6 łyżek bułki tartej ● 2–3 łyżki soku z cytryny ● pieprz i sól ● olej do smażenia.

  • Składniki: 12,5 dag mrożonego zielonego groszku, pieprz, 20 dag ryżu basmati, sól, 2 czerwone papryki, 2 dag świeżego imbiru, 60 dag filetów z dorsza, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżka oliwy, 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego, 1-2 łyżki soku z cytryny, pół pęczka kolendry.

  • Składniki na 4 porcje: 200 g ziemniaków  sól  400 g filetów z dorsza  1 ząbek czosnku  300 g cukinii  1 jajko  100 ml mleka  1 łyżka przecieru pomidorowego   1 łyżka posiekanej natki pietruszki  2 łyżki mąki  pieprz  olej...

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g grubych filetów z dorsza ● 175 g cukinii ● 80 g wędzonego boczku w plastrach ● 4–5 łyżek soku z limonki ● 10–12 pomidorków koktajlowych ● świeżo zmielony pieprz ● 1/2 pęczka szczypiorku ● sól ● olej ● 2–3 łyżeczki ziaren sezamu.

  • Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza, 4 kromki chleba tostowego, 4 łyżki masła, 1 łyżka startego parmezanu, 1 łyżka siekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 4 średnie pomidory, 1 średnia cebula, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, cukier, olej do smażenia, 1 cytryna...

Wideo na temat: dorsz smażony przygotowanie
  • Kuchnia z burakiem w roli głównej

    - Buraki mają bardzo dużo wartości mineralnych - powiedział Andrzej Polan, który przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z burakiem w roli głównej. W menu znalazły się potrawy takie, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. (DDTVN/x-news)

Przepisy na temat: dorsz smażony przygotowanie
  • Dorsz na warzywach

    ....  3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach.  4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany...

  • Pierogi z dorszem i kapustą

    ...(o śr. ok. 10 cm). Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu oraz po kawałku dorsza. Zlep brzegi, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły...

  • Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

    Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym to danie, które zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masełka i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

  • Kotlety z dorsza i ziemniaków

    Składniki: 30 dag filetów z dorsza 2-3 ziemniaki (ok. 20 dag) pęczek natki plasterek cytryny 2 liście laurowe cebula łyżka masła olej do smażenia bułka tarta do panierowania (ew. panierka owsiana) sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę. Filety rybne oczyść, włóż do garnka. Dodaj liście laurowe...

  • Dorsz norweski z balsamiczną soczewicą

    Składniki: 250 g zielonej soczewicy 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 150 g kiełbaski chorizo 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml bulionu 250 g pomidorów koktajlowych 4 transze dorsza norweskiego (czerniaka) sól, pieprz 2 łyżki mąki 6 łyżek octu balsamicznego 1-2 łyżki cukru Przygotowanie:  Soczewicę namoczyć przez noc w wodzie.  Marchewkę, cebulę i czosnek...

  • Dorsz panierowany zapiekany

    Składniki: - 3 filety z dorsza, - 2 jajka, - 1 łyżka mąki pszennej, - 3 łyżki bułki tartej, - 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 2 pęczki rzodkiewek, - 1 pęczek szczypioru, - 3 plastry żółtego sera, - sos:0.5 szkl. mocnego bulionu warzywnego gorącego, - sól, pieprz, - 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Dorsza wypanierować i usmażyć. W czasie gdy smaży się ryba...

  • Dorsz w migdałach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza, cytryna, jajko, łyżka płatków migdałowych, łyżka masła, łyżeczka mąki, sól, pieprz, natka, olej do smażenia Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie filety znów osuszyć. Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i roztrzepanym widelcem jajku, a następnie...

  • Dorsz po grecku

    Składniki na 6 porcji: - 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby), - 2 marchewki, - 1 duża pietruszka, - pół średniego selera, - 1 por, - 3 cebule, - 1 mały słoiczek (około 3 łyżki(...) ziela angielskiego, - 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, - olej do smażenia, - kilka gałązek świeżego tymianku, i natki do dekoracji Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz...

  • Portugalskie krokiety z dorsza

    Składniki na 4 porcje: - 25 dag filetów z dorsza, - 40 dag ziemniaków, - 1 cebula, - 3 łyżki posiekanej natki, - 50 ml porto, - sól, pieprz, - 1 łyżka przyprawy do ryb, - 2 jajka, - 2 łyżki oliwy, - olej do smażenia, - mąka do oprószenia krokietów Przygotowanie: 1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Ugotuj w mundurkach w posolonej wodzie (około 25 minut). Następnie odcedź...

  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    ...6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych...