• Informacje na temat:

    drożdżowe agnieszki

Artykuły na temat: drożdżowe agnieszki
  • Pół kg mąki, 5 dag drożdży, kostka smalcu (20 dag), 2 jajka, pół szklanki śmietany 12-proc., 2 łyżki cukru. Ponadto: dowolna twarda marmolada (szklanka), cukier puder.

  • Składniki: 4 dag drożdży, szklanka cukru, po 2 i pół szklanki mąki i mleka, szczypta soli, 2 budynie waniliowe, kostka masła, 4 jajka, 3/4 kg twarogu, 2 cukry waniliowe, 5 dag pomarańczowej skórki kandyzowanej, 10 dag rodzynek.

  • Składniki: 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. mleka, 2/3 szkl. cukru, 15 dag masła, 5 dag rodzynek, 6 dag drożdży, 4 żółtka, cukier waniliowy. Kruszonka: 10 łyżek mąki, 5 dag masła, 4 łyżki cukru, dżem z jagód.

  • SKŁADNIKI 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru, 15 dag masła, 6 dag drożdży, 4 żółtka, szczypta soli, 60 dag czereśni. Kruszonka: szklanka mąki, 3/4 szklanki masła, pół szklanki cukru.

  • Skład na 12 porcji: ● 3 szklanki mąki i garść do podsypywania ● 30 g drożdży ● 4 żółtka ● 1 jajko ● pół szklanki cukru ● 150 g masła ● 1 szklanka letniego mleka ● słoiczek powideł z czarnej porzeczki (280 g) ● do dekoracji: lukier zielony i pomarańczowa skórka kandyzowana.

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

    Składniki: 50 dag śliwek, 3 szklanki + 2 łyżki mąki, szklanka ciepłego mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, żółtko, szczypta soli, 15 dag roztopionego masła, 4 dag świeżych drożdży.

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • ...było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe uszka, ale lubię myśleć, że wiele. W innym miejscu staram się przeżyć świąteczny czas tak jak oni. W „produkcji(...) z reszty mąki z dodatkiem soli, jajek i zaczynu drożdżowego. Jeśli trzeba, dodaj więcej letniej wody. Ciasto po wyrobieniu powinno był gładkie i sprężyste (wyrabiam je już od kilku lat w maszynie do chleba...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe(...), wsyp 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i pojawi się na nich piana. Zagnieć ciasto z reszty mąki z dodatkiem soli, jajek i zaczynu drożdżowego. Jeśli...

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...sokiem z cytryny; Deser : plaster ciasta drożdżowego, szklanka kefiru; Kolacja: sałatka z wędliny drobiowej, sałaty i pomidora. Dzień trzeci: Śniadanie: mus z połowy banana, pomarańczy...

Wideo na temat: drożdżowe agnieszki
Przepisy na temat: drożdżowe agnieszki
  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    ...dają nowoczesne urządzenia kuchenne. Wybierz taki sprzęt, który zapewnia szeroki zakres temperatur. Dzięki temu, z jednej strony twoje ciasto drożdżowe będzie mogło najpierw spokojnie rosnąć...