• Informacje na temat:

    drożdżowe rolady makowe

Artykuły na temat: drożdżowe rolady makowe
  • Makowe ślimaczki

    ... 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C (jeśli masz termoobieg temp. ustaw na 200 st.). 2. Na blacie rozłóż płat gotowego ciasta drożdżowego. Posmaruj go równo połową masy makowej. To samo zrób z drugim płatem. 3. Oba zwiń ciasno jak roladę. Brzeg każdej z rolad posmaruj roztrzepanym jajkiem, by się  skleił. Resztą jajka posmaruj wierzch ciasta. 4. Pokrój rolady ostrym nożem  na dość...

  • Składniki na 24 porcje. Do ciasta: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 1 i 1/2 szkl. mleka, 35 dag masła,1 i 1/2 szkl. cukru, 2 jajka, 4 żółtka Do nadzienia: 1 puszka masy makowej, 1 szkl. posiekanych bakalii (suszone owoce, orzechy, migdały)

  • Drożdżowy makowiec

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, orzechy, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. polewy czekoladowej , skórka cytrynowa i pomarańczowa.

  • Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

  • ...pudru i wody. Rada: Aby oszczędzić dużo czasu, możesz użyć gotowej masy makowej z puszki, np. już doprawionej i z bakaliami. W kuchni staropolskiej wypieki drożdżowe, np. struclę makową, robiono...

  • Tradycyjna rolada z makiem

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szkl. mleka, 1 kg mąki, 2 jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

  • Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru...

  • Wypieki pod słodką pierzynką

    Porcja: 420 kalorii Różowe drożdżowe Składniki na 16 porcji : 50 dag mąki, 200 ml mleka, 4 dag drożdży, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 5 dag (3 łyżki) masła, cukier waniliowy, 25 dag mieszanych owoców...