• Informacje na temat:

    duszenie wołowiny

Artykuły na temat: duszenie wołowiny
  • SKŁADNIKI: ● Główka kapusty ● 600 g wołowiny ● esencja do mięs duszonych Knorr ● 2 marchewki ● 2 ziemniaki ● cebula ● 2 łyżki koncentratu ● łyżeczka musztardy ● 2 łyżki mąki ● sól ● ziele angielskie ● 2 liście laurowe.

  • Składniki: 60 dag pieczarek, 2 cebule, 1-1,2 kg wołowiny na pieczeń, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 500 ml wytrawnego białego wina, 300 ml bulionu, 2 listki laurowe, 20 dag gotowych szpecli, (kluseczek), 5 dag masła gałka muszkatołowa, 15 dag korniszonów, 1-2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 1-2 łyżeczki musztardy, szczypta cukru, natka pietruszki...

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg wołowiny (z udźca), 1 pęczek włoszczyzny, 2 łyżki + 1 łyżeczka oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, 1-2 łyżeczki suszonego majeranku, 6 fig (po 4 dag), 1 listek laurowy, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła, 10 dag wytrawnego czerwonego wina, 1 op. (40 dag) gotowych szpecli (rodzaj kluseczek), 2-3 szalotki, 2-3 łyżeczki konfitury porzeczkowej do mięs...

  • Składniki na 6 porcji: ● kilogram wołowiny na gulasz ● pół kg ryżu ● 2 ząbki czosnku ● duża cebula ● 2 dojrzałe pomidory ● 1,5 l wody ● mały pęczek natki pietruszki ● czarny pieprz grubo mielony ● sól morska...

  • Składniki na 4-6 porcji: 80 dag mielonej wołowiny, 2 cebule, 3 kolorowe papryki, 3 ząbki czosnku, 500 ml przecieru pomidorowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 szklanka bulionu, 1 puszka kukurydzy, 1 szklanka czerwonej fasoli, mielone chilli, oregano, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy.

  • Składniki: 1 cebula, 50 dag marchewki, 1 kg wołowiny (np. z udźca), 1 łyżeczka ziarenek pieprzu, sól, 50 dag młodych ziemniaków, 1 kalafior, 15 dag groszku cukrowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 10 dag śmietany kremówki, 1-2 łyżeczki tartego chrzanu, trochę soku cytrynowego, mielony czarny pieprz, 3 gałązki natki pietruszki...

  • Składniki na 5-6 porcji: 70 dag wołowiny, 1 cebula, 3-4 suszone grzybki, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 20 dag kaszki kukurydzianej, 6 dag masła, 3 dag startego parmezanu, sól, pieprz.

  • Dania z wołowiny

    ...g wołowiny z łopatki lub udźca, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 małe ogórki kiszone, 100 g mięsa wędzonego, 3 łyżeczki musztardy, 4 cebule, olej lub smalec, 2 łyżki mąki. Ugotowane na twardo...

  • Składniki: 25 dag fasoli białej, 30 dag wołowiny bez kości, cebula, marchewka, 2 łyżki mąki, 10 dag wędzonego boczku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, kminek, słodka papryka, granulowany czosnek, maggi, majeranek.

  • Składniki: 30 dag marchewki, 30 dag szalotek, 30 dag selera, 3 ząbki czosnku, sól, 3 pomidory, pieprz, 3 gałązki rozmarynu, 2-3 gałązki tymianku, 1,5 kg wołowiny z udźca, 3 łyżki oleju, 375 ml czerwonego wina, 0,5 l bulionu wołowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 goździki, listek laurowy, 1,5 l mleka, gałka muszkatołowa, 25 dag polenty - kaszki kukurydzianej.

Przepisy na temat: duszenie wołowiny
  • Zapiekanka z wołowiny według Marco Pierre White'a

    Szef kuchni Marco Pierre White przekonuje, że to prostota w kuchni to klucz do sukcesu. "Im mniej kombinujemy z daniem, tym więcej jego smaków zachowujemy" - podkreśla szef kuchni i proponuje przepis na zapiekankę z wołowiny i ziemniaków.

  • Bitki w duszonych podgrzybkach

    Składniki: - 0,75 kg wołowiny zrazowej, - 0,5 kg podgrzybków, - 1 marchewka, - kawałek selera, - 2 cebule, - 0,5 szklanki śmietanki 30 proc., - 4 łyżki mąki, - 1 listek laurowy, - gałązka(...). Marchewkę i seler po oczyszczeniu pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić. Na rozgrzanym oleju przesmażyć oprószone mąką kawałki wołowiny, przełożyć do garnka. Mięso...

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ...chodzi o balans smaków. Świat stał się globalną wioską, w której mieszają i przenikają się różne smaki" - podkreśla. Danie, które podbiło podniebienia smakoszy na całym świecie - połączenie wołowiny...

  • Wołowina w pigwach dla czterech osób

    W weekend mamy trochę więcej czasu na gotowanie, dlaczego by więc nie poświęcić go na przygotowanie greckiej wołowiny w pigwach. Przepis idealny na tą potrawę podaje wybitny, grecki kucharz Teofilos Vafidis.

  • Składniki : 80 dkg wołowiny, 3 średnie cebule, 3 kolorowe papryki, 2 puszki pomidorków, 2 puszki czerwonej fasoli, przyprawa Chili con carne, pół litra rosołu.

  • Wołowina po burgundzku - Maciej Kuroń

    ...1 kg wołowiny - rozbratel lub pierwsza krzyżowa; 200 g pokrojonej w paseczki szynki wędzonej; 500 g małych ziemniaków; 100 ml brandy;

  • ...3 średnie cebule, 2 średnie marchewki, 1 duża papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg wołowiny, oliwa z oliwek. Przyprawy: sól, curry, papryka czerwona słodka, przecier pomidorowy.

  • ...80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.

  • Gulasz polsko - węgierski - Maciej Kuroń

    ...1,5 kg wołowiny bez kości; 3 papryki, 5 pomidorów; 3 cebule; 8 ząbków czosnku; 1 łyżeczka ostrej papryki; po 1 łyżce: majeranku, kminku i cząbru; 400 ml czerwonego wytrawnego wina; ewentualnie 400 ml wywaru (może być z kostki); 150 g tłuszczu; sól, pieprz.

  • ...1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.