• Informacje na temat:

    duże żeberka smazone

Artykuły na temat: duże żeberka smazone
  • Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek, 3/4 szkl. dżemu pomarańczowego, sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, 1/3 szkl. pikantnego keczupu, 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, szczypta mielonego kminku, 2-3 ziarenka jałowca, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, pieprz ziołowy, 1 łyżka sosu sojowego, olej do smażenia...

  • Żeberka na młodej kapuście

    ...1. Podzielone na porcje żeberka nacieram solą, przyprawami oraz przeciś niętym przez praskę czosnkiem. Mięso podsmażam na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą. 2. Kapustę mocno odciskam z soku(...). Na niej układam żeberka, podlewam bulionem i piwem. 4. Piekę pod przykryciem 60 min w temp. 170°C. Potem żeberka odkrywam i piekę jeszcze godzinę.

  • .... Obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki). Na talerzach rozłóż purée, kawałki dyni oraz cebulę wraz z żeberkami. Polej sosem z gotowania mięsa i posyp szczypiorkiem. Przygotowanie: 80 minut. Porcja...

  • ...}}--> 1. Żeberka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój tak, by w każdym kawałku znalazła się kostka. Wszystkie natrzyj solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek mięsa oprósz mąką pszenną i strzepnij jej nadmiar. 2. Czerwone cebule obierz, pokrój w grubsze piórka. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim żeberka ze wszystkich stron. Przełóż je do szerokiego garnka...

  • ...}}--> 1. Umyte żeberka pokrój i włóż do zimnej wody. Dodaj liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i jedną łyżkę soli. Zagotuj, przykryj i gotuj ok. 20 minut. Wyjmij mięso z wywaru, wystudź. 2. Zrób marynatę: obrane cebule posiekaj, zeszklij na oleju, wystudź. W dużej misce wymieszaj 3 łyżki miodu, keczup, cebulę i przyprawy mielone oraz sól do smaku. Do marynaty włóż żeberka...

  • Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 kg młodej kapusty, 1 marchewka, 2 duże cebule, 5 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia.

  • Składniki na 4-6 porcji: 80 dag żeberek wieprzowych, 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, skórki z dwóch kromek chleba (najlepiej razowca), 2 dojrzałe pomidory, uniwersalna przyprawa do potraw typu Warzywko, 2-3 łyżki oleju do smażenia.

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 słoik dżemu z pomarańczy, 1 szklanka ketchupu (najlepiej ostrego), 2 duże, soczyste pomarańcze, kilka gałązek świeżego tymianku, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej do smażenia.

  • ...1. Żeberka umyć, podzielić na porcje, zalać wodą, dodać pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Warzywa obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. 2. Kapustę poszatkować, przesmażyć z cebulą na oleju. Gdy żeberka w wywarze będą miękkie, dodać pokrojone warzywa oraz majeranek i kminek. Gotować do miękkości ziemniaków. 3. Do zupy dodać kapustę i gotować jeszcze...

  • ...1 kg żeberek wieprzowych, 30 dag wędzonego boczku, 80 dag kwaszonej kapusty, 6-7 sporych ziemniaków, 2 duże marchewki, 1 duża cebula, 1 łyżka smalcu, 2 ząbki czosnku, 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, sól, pieprz, cukier.

Przepisy na temat: duże żeberka smazone
  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    Na ostro lub w delikatnym sosie, z owocami, warzywami, ziołami, w pysznej glazurze, pieczone albo duszone... Żeberka palce lizać!

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    ...usmażeniu. Aby nie była gorzka, możesz też przed smażeniem namoczyć ją w mleku. Żeberka po kielecku Składniki: 1/2 kg żeberek wieprzowych; łyżka mąki; olej; 1/2 kg słodkich jabłek; 1/2 szklanki śmietany; 2-3 łyżki rodzynek, najlepiej sułtańskich; sól, pieprz, majeranek; zioła do dekoracji; • Żeberka wieprzowe oczyść, a następnie podziel je na porcje, po czym oprósz starannie mąką oraz...

  • Makabryczne menu na halloweenową imprezę!

    ..., - Tabasco, - 5 listków sałaty, - olej do blachy Przygotowanie: Żeberka gotować w osolonej wodzie ok. 40 min. Rum wymieszać z konfiturą, keczupem i olejem. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Blachę posmarować olejem. Żeberka wyłowić z rosołu, porozcinać na pojedyncze sztuki, obficie posmarować marynatą i zapiekać 15 minut w 250 st. C. Na talerzu ułożyć liście sałaty a na nich stos żeberek. Czas...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...się z kuchnia kantońską. Są to najpopularniejsze przepisy, znane w Europie. Specjałem tego regionu jest wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, żeberka w miodzie, czy pierożki. Przysmakiem są także(...) herbatą. Słodki wschód  Na wschodzie natomiast króluje kuchnia szanghajska, gdzie podstawą jest słodki smak. Potrawy opierają się w dużej mierze na rybach i owocach morza. Przyprawy dodawane są...