• Informacje na temat:

    dżem bez cukru

Artykuły na temat: dżem bez cukru
  • Składniki: 1 kg czereśni • szklanka cukru • pół laski wanilii • sok z połowy cytryny.

  • Składniki na ok. 15 sztuk: 22 dag mąki pszennej, 8 dag cukru pudru, 2 jajka, 15 dag zimnego masła lub margaryny, szczypta soli, dżem wiśniowy, truskawkowy lub malinowy. Ponadto: ½ szklanki cukru pudru, czerwony barwnik spożywczy.

  • Składniki na 4 słoiczki: 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów, 75 dag cukru, 1 cytryna, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ponadto: 4 słoiczki o poj. 200 ml...

  • Składniki na 1 litr: 1 pomarańcza (dekor), 200 g cukru, 300 ml wody, 1,5 kg pomarańczy, 300 g cukru kryształu, 1 opak. dodatku żelującego 3:1, sok z 1 cytryny.

  • Składniki: 1 kg czereśni (zważonych już bez pestek), 25 dag cukru, sok z cytryny...

  • Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg wydrylowanych wiśni, 30 dag cukru,150 ml czerwonego wina, po 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy, szczypta zmielonych goździków, ½ łyżeczki zmielonego cynamonu, duża szczypta zmielonego imbiru, 2 łyżki soku z cytryny Ponadto 3-4 słoiczki o poj. 200 ml...

  • ...1. Na 1 kg truskawek potrzeba 60 dag cukru. Owoce bez szypułek zasyp połową cukru i wstaw do lodówki. Przełóż je do dużego garnka,...

  • Łatwy dżem truskawkowy

    Co może się równać z pysznym domowym dżemem? To smak dzieciństwa i znak, że dzisiejszym świecie jesteśmy w stanie znaleźć chwilę, by przygotować produkty najwyższej jakości dla siebie i swoich bliskich.

  • Dżem brzoskwiniowy z amaretto

    Skład na 3 słoiki (340 ml): ● 1 kg brzoskwiń bez pestek i skóry ● 500 g obranych jabłek z odmian nadających się do smażenia ● 500 g cukru ● sok z połowy cytryny ● 10 łyżek likieru migdałowego amaretto.

  • Składniki: 2 i pół kg obranej cukinii bez pestek, 1 kg cukru, 2 galaretki pomarańczowe, 4 starte goździki, 2 łyżki cynamonu, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pół łyżeczki imbiru, sok z połowy cytryny.

Przepisy na temat: dżem bez cukru
  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...aromat). Smażenie bez... owoców to sposób naszych babć Owoce na dżem zasyp zwykłą ilością cukru, wymieszaj, przykryj i zostaw na kilka godzin (nawet na noc). Rano możesz od razu gotować dżem(...)Znanych metod zagęszczania dżemów i konfitur jest kilka, ale większość ma wady. Długie gotowanie wymaga mieszania, a owoce tracą dużo witamin. Nie chcemy też dodawać do dżemów za dużo cukru ani...

  • Pikantny dżem pomidorowy z chilli

    Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów 6 długich papryczek chilli 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 szklanki drobnego cukru (do(...), drobny cukier, ocet winny, sok z cytryny, sos rybny i sól. Wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywania, mieszając od czasu do...

  • Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

    Kwiaty czarnego bzu nie tylko obłędnie pachną. Znajdują też zastosowanie w kuchni. Wybornie smakują z dżemem truskawkowym, a do tego pięknie wyglądają w słoikach pełnych owocowej czerwieni.

  • Multicooker: Dżem truskawkowy

    Składniki 1 kg truskawek 700 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Sok i miąższ z 1 cytryny Skórka z połowy cytryny Sposób przygotowania 1. Umyte truskawki bez szypułek umieścić w misie urządzenia i posypać cukrem. Odstawić na godzinę. 2. Misę z truskawkami umieścić wewnątrz urządzenia. Dodać sok i miąższ z cytryny, skórkę oraz cukier z wanilią...

  • Dżem  z brzoskwiń

    Składniki: 1/2 kg brzoskwiń 30 dag cukru jabłko Przygotowanie Umyte jabłko (najlepiej kwaśne) ze skórką pokrój na cząstki, usuń pestki. W rondlu z 1/2 szkl. wody ugotuj je do miękkości, przetrzyj. Umyte brzoskwinie bez pestek pokrój, zdejmij skórkę. Owoce wymieszaj z cukrem i gotuj, aż się rozpuści. Dodaj jabłko. Gotuj, aż dżem zgęstnieje. Włóż do słoików i zakręć.

  • Dżem z cukinii

    Składniki: 2 i pół kg obranej cukinii bez pestek 1 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe 4 starte goździki 2 łyżki cynamonu 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół łyżeczki imbiru sok(...), skórkę, sok z cytryny i resztę składników, gotuj ok. 30 min, dokładnie mieszając. Gorącym dżemem napełnij słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodzie.

  • Mak bez tajemnic

    Nadzienie: szklanka mleka 30 g masła 1/3 szklanki cukru 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej) 100 g dżemu morelowego 150 g suszonych moreli Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej na(...) i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój. 3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na...

  • Dwa nowe, unikalne smaki dżemów Łowicz 100% z owoców z funkcją prozdrowotną

    Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec z acerolą oraz wspierający witalność 100% z owoców Dereń z acerolą. Połączenie roślin znanych z cennych dla zdrowia właściwości z acerolą sprawia, że oba produkty stanowią wartościowe źródło witaminy C. To kolejne...

  • Dżem jabłkowo-jarzębinowy

    Składniki: - 75 dag antonówek, - 50 dag jarzębiny (bez szypułek), - 75 dag cukru Przygotowanie: Jarzębinę przebrać, opłukać, odłożyć na 2-3 dni do zamrażalnika. Zamrożoną wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut. odcedzić. Do szklanki wywaru dodać cukier, chwilę gotować, zszumować, dodać jarzębinę. Po 15 minutach dodać jabłka starte na tarce o dużych otworach, nadal gotować. Dżem jest gotowy...

  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    ...", czyli Elisa Paganelli i Laura Ascari. Składniki potrzebne do przygotowania ekspresowego, bo robi się je w zaledwie 10 minut, ciasta to: 180 g mąki, 150 g cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki(...) minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy ciasto i dekorujemy. "Zwykły cukier puder powinien w zupełności wystarczyć do tak delikatnego ciasta, ale możesz...

Dyskusje na temat: dżem bez cukru
  • Re: jagody lesne

    Kiedyś, zupełnie przypadkowo, zrobiłam wspaniały dżem. Miałam w lodówce trochę czarnych jagód i malin leśnych, bez jakichkolwiek planów na ich zagospodarowanie. Nie chcąc ich zmarnować, włożyłam do rondla, dodałam trochę cukru i nie minęło 20 minut, jak miałam gęsty /bez żadnych żelfiksów, których nigdy nie stosuję/, aromatyczny o pięknym kolorze, dżem. Czarne jagody bardzo szybko się żelują

  • Re: Dżem z borówki amerykańskiej z miodem

    nie chodzi o wartości odżywcze tylko o smak i konsystencję. Jak chcesz wartości, to jedz wszystko na surowo i bez cukru.

  • Re: Zurawina

    Ja robie z żurawiny dżemy. Na kilo żurawiny kilo cukru . Opłukaną żurawinę gotuję, przecieram przez sito /jeśli chcę mieć klarowny dżem/ lub surową przepuszczam przez maszynkę do mięsa z sitkiem(...) jeść zawsze nawet bez żadnych dolegliwości. Gorąco polecam.

  • Re: Nadwaga - sprawka hormonów?

    Znajdzie mi produkt "standardowy" który jest bez cukru, syropu glukozowego itp. Wszędzie jest - pomimo iż staram się kupować produkty bez tego typu syfków to otwieram lodówkę i co - keczup (cukier lub taki 60%kal mniej z suklaroza), musztarda (cukier), chrzan (cukier), pesto (cukier), dżem (tylko Łowicz bo na fruktozie zamiast cukru), Danio (cukier). Wędliny - (cukier) Teraz wychodzę z lodówki

  • Re: Jabłka i gruszki

    Dżem gruszkowo-jabłkowy z ziarnami sezamu na dwa słoiki 250ml; 2 łyżki ziaren sezamowych 2gruszki 2jabłka 250g cukru żelującego 2 krople esencji migdałowej Ziarna sezamu podrumienić na złoto na patelni bez tłuszczu.Odstawić Obrane jabłka i gruszki podzielić na ćwiartki,usunąć gniazda i pokroić na grube kawałki wymieszać wszystkie składniki i włożyć do miksera,miksować na najwyższych obrotach aż

  • Re: Puszysty omlet

    spoko zrobisz bez żółtek i cukru ,dżem tez niskocukrowy ,to jest żarcie na uszkodzenie pompy ,wątroby i lepiej nie wiedzieć

  • Re: Indeks glikemiczny a odchudzanie

    Ananas (świeży) - 45 Kaszka pęczak - 45 Kokos - 45 Płatki śniadaniowe pełnoziarniste - 45 Ryż brązowy - 45 Soki cytrusowe bez cukru - 45 Winogrona - 45 Zielony groszek z puszki - 45 Żurawina - 45 Chleb orkiszowy - 50 Kiwi - 50 Kuskus - 50 Ryż basmanti - 50 Sok jabłkowy bez cukru - 50 Sok żurawinowy bez cukru - 50 Surimi (paluszki krabowe) - 50 Brzoskwinie z puszki - 55 Ketchup - 55 Musztarda - 55

  • Re: Nadwaga - sprawka hormonów?

    Generalnie winny jest wszechobecny cukier lub jego pochodne syropy glukozowe. Znajdzcie mi produkt "standardowy" który jest bez cukru, syropu glukozowego itp. Wszędzie jest - pomimo iż staram się kupować produkty bez tego typu syfków to otwieram lodówkę i co - keczup (cukier lub taki 60%kal mniej z suklaroza), musztarda (cukier), chrzan (cukier), pesto (cukier), dżem (tylko Łowicz bo na fruktozie

  • Re: Zamknij lato w słoiku

    pyszny dżem robię: 1kg śliwek węgierek dość dojrzałych, 2,5 kg słodko kwaśnych aromatycznych jabłek - swoje to ze skórką a ze sklepu obieram skórkę + 1/2 kg dyni (może być więcej) . Najpierw duszę dynie krojoną w kostkę , dokładam jabłka drobno krojone a następnie śliwki bez pestek. Najpierw duszę pod przykryciem do miękkości , a potem bez przykrycia by soki wyparowały i konfitura się

  • Re: Chemii w jedzeniu nie da się uniknąć

    Mój sposób na dżem z minimalną ilością chemii - to kupienie jabłek, gruszek, śliwek itd. najlepiej słodkich potem ugotowanie w garnku w małej ilości wody bez cukru bez innych dodatków a potem(...) chemii to kupowanie w sklepie produktów podstawowych i nie kupowanie gotowego jedzenia, nie jem cukru rafinowanego nie jem słodyczy - jedynie to pieczenie własnego ciasta domowego bez użycia cukru