• Informacje na temat:

    dzem do mazurka

Artykuły na temat: dzem do mazurka
  • ..., z rozpuszczonego kakao zrób gałązki. Resztę masy zmiksuj z masą krówkową, rozetkami udekoruj brzeg mazurka.

  • Ciasto: 3 szkl. mąki, 25 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szkl. cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Dodatkowo: słoik gęstego dżemu morelowego, 4 łyżki rodzynek, 2 puszki masy kajmakowej, dowolne dekoracje.

  • Składniki: spód z kruchego ciasta (24x32 cm) z uformowanym brzegiem (można skorzystać z kupnego ciasta). Masa: 40 dag masy kajmakowej, kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki wrzątku, łyżeczka drobno zmielonej kawy, 4 dag masła, 4 dag czekolady deserowej. Dodatkowo: 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki, lukier, ozdoby czekoladowe.

  • Składniki potrzebne na 40 porcji. Na ciasto: 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g), 2 szklanki mąki (340 g), 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g), 4 duże jajka, 5 łyżek wrzącej wody, 1 cytryna. Na wierzch: 1 żelfix 2:1, 2 szklanki cukru (500 g), 1 kg owoców kiwi

  • Idą święta i zaczyna się czas planowania słodkich wypieków. Mam dużą rodzinę, więc piekę sporo mazurków i bab.

  • Mazurek nugatowo-bakaliowy

    ...). Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego serce. Ułóż je na placku. 3. Spód mazurka ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 25–30

  • Składniki na 10-12 porcji Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki, 16 dag zimnego masła lub margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. Ponadto: 1 słoik dżemu lub marmolady malinowej, 10 dag białej czekolady, 3-5 łyżek syropu malinowego, ½ łyżki masła

  • ...kremem. Na waflach ułóż deseczkę i niewielki garnek z wodą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka posmaruj odłożonym kremem. 2/3 marcepanu rozwałkuj, plackiem przykryj ciasto. Resztę masy ufarbuj na różne kolory, wytnij dekoracje. Ozdób nimi wierzch mazurka. Superrady ●Mazurek przygotujesz jeszcze szybciej, jeśli wafle przełożysz dżemem, np...

  • Mazurek czekoladowy

    Wyśmienity na Wielkanoc.

  • ...ciasta zrób wałeczek. Prostokątny placek ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Brzeg posmaruj połową rozmąconego żółtka, przyklej wałeczek. Resztę żółtka wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj środek mazurka...

Przepisy na temat: dzem do mazurka
  • Mazurek pomarańczowy z pistacjami

    Kruche ciasto z pysznymi dodatkami

  • Mazurek malinowy

    Przepis na dwa mazurki.

  • Mazurek pomarańczowy

    .... C i upiec na złoto. Dżem przełożyć do garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    .... Równomiernie posmaruj nią spód marcepanowy. 3. Na blacie marcepanowym ułóż blat z ciasta, lekko dociśnij. 10 dag marcepanu umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskając zrób brzeg wokół mazurka. Obsusz(...) razową, pozostawiając pasek wolnej masy. Wstawić do lodówki na noc. 3. Polewę czekoladową stopić w gorącej kąpieli wodnej. Połową posmarować wafel na wierzchu mazurka. Udekorować mentosami. Z reszty...

  • 2 szklanki mąki, kostka margaryny, 2 żółtka, szczypta soli, słoik dżemu morelowego, 20 dag masy marcepanowej, kolorowa posypka, dowolne owoce kandyzowane

  • 2 szklanki mąki, kostka margaryny, 2 żółtka, szczypta soli, słoik dżemu morelowego, 20 dag masy marcepanowej, kolorowa posypka, dowolne owoce kandyzowane

  • Crostata - kruche włoskie ciasto z konfiturami

    Crostata to klasyczne i zarazem najpopularniejsze we Włoszech kruche ciasto, doskonałe o każdej porze dnia i roku. W podstawowej tradycyjnej wersji przygotowuje się je z konfiturami bądź dżemem; morelowym, wiśniowym lub z owoców leśnych.