• Informacje na temat:

    dżem dyniowo-pomarańczowe

Artykuły na temat: dżem dyniowo-pomarańczowe
  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

    ..., pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki wraz z syropem i sokiem z cytryny gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do gotującego się dżemu włóż zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki  pomarańczowej wraz z pestkami - jest w nich dużo pektyn, które zagęszczają i utrwalają przetwory. Następnie dodaj posiekany imbir i cukier i gotuj 20 minut, często mieszając. Wyjmij gazę, a dżem odstaw do...

  • Dynię ok. 1 kg wypestkuj i pokrój na cząstki. Obierz 3 pomarańcze i pokrój.

  • Przepis na życie

    .... – U dziadków odkrywałam, że są inne smaki niż kanapki z dżemem, główna pozycja mojego menu. „Idź nazbieraj malin na kompot”, babcia wręczała mi kubek. Pamiętam zapach bochenka chleba, który owinięty(...). Marzę, żeby tęsknili choćby za zapachem naszych niedzielnych obiadów. W kuchni Grażyny najważniejsza jest nie lodówka, ale spiżarnia. Na dębowych półkach równiutko poukładane słoiki. Kompoty. Dżemy. Obok...