• Informacje na temat:

    dżem z gruszek i jabłek

Artykuły na temat: dżem z gruszek i jabłek
  • Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek do słoików

    Składniki: - 1 kg jarzębiny, - po 1/2 kg jabłek i gruszek, - 1 kg cukru, - 1 szklanka wody, - sok z cytryny Przygotowanie: 1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć(...) i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć...

  • Dżem owocowy

    Składniki na 8 słoików: • 1 kg jarzębiny • 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 1/2 kg słodkich twardych gruszek • 1 kg cukru białego • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 6 goździków • 1 łyżeczka cynamonu • 1 szklanka wody • sok z cytryny.

  • ...brzoskwinie. Borówki wymyć, sparzyć, na 2 kilo owoców zrobić syrop z 3 szklanek cukru i szklanki wody, smażyć 15 minut. Dodać jabłek, gruszek, cynamonu. A. Gniewkowska, Współczesna kuchnia domowa...

  • Składniki: 2 jajka, 1/2 l mleka, szczypta soli, 20 dag mąki pszennej, kilka łyżek oleju do smażenia, 3 duże gruszki lub jabłka, 5 łyżek cukru, kilka łyżek dżemu pomarańczowego lub marmolady...

  • Dżem gruszkowo-jabłkowy

    Delikatny mus.

  • Składniki: 20 dag malin, 6 jabłek, 3 gruszki, szklanka cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, łyżka pasty z wanilii.

  • Składniki dla 4 osób: duża tusza kaczki • 1,5 kg kwaśnych jabłek • majeranek • sól • pieprz.

  • Taki przysmak warto zaserwować na kolację lub podwieczorek malcowi uczulonemu na gluten. Zamiast dżemu możesz użyć musu ze świeżych owoców, np, jabłek, gruszek, moreli.

  • Gruszki w cieście kokosowym

    Składniki (na 4 porcje) 4 gruszki (ew. słodkie jabłka), 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych, ok. 1 i 1/2 szkl. wody mineralnej (gazowanej), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 szkl. oleju, plasterki gruszek gotowane w winie oraz dżem porzeczkowy.

  • Dżem gruszkowo-jabłkowy z ziarnami sezamu

    Delikatny mus.

Wideo na temat: dżem z gruszek i jabłek
  • Dania z duńskiej kuchni

    Maria Przybyszewska odbyła ponad trzymiesięczny staż w najlepszej restauracji na świecie - bo za taką uchodzi kopenhaska "Noma". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania inspirowane kuchnią New Nordic. Wśród propozycji znalazły się placki Aebleskiver z dżemem z pigwy i plastrami gruszek, Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli morskiej i cukrze ze startymi burakami oraz kisiel z rokitnikiem

Przepisy na temat: dżem z gruszek i jabłek
  • Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek

    Składniki: - 1 kg jarzębiny, - po 1/2 kg jabłek i gruszek, - 1 kg cukru, - 1 szklanka wody, - sok z cytryny Przygotowanie: 1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć(...) i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...również zdrowotne. Przygotowując przetwory dobrze pamiętać jest także o suszonych owocach, które nadadzą wyjątkowego, głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych(...) . Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy w trakcie jesiennej szarugi. Nie każdy wie, że bakalie doskonale...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ..., głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się na przykład suszone śliwki oraz morele, bogate w potas i miedź. Są to składniki niezwykle istotne(...) przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego . Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy...

  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...pieczonego mięsa, zwłaszcza drobiu, również dzikiego. Dżem z jarzębiny - 1 kg jarzębiny, 1 kg winnych jabłek, 1 kg twardych gruszek, 1-1,5 kg cukru, 2 szkl. wody. Jarzębinę przebrać i włożyć na noc do(...) się rozlewała - dżem gotowy do przełożenia do słoiczków. Jeśli nie mamy gruszek, można dodać więcej jabłek - dżem tak przygotowany jest doskonałym nadzieniem do pierożków drożdżowych. Gdy jarzębinę...

  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek(...) plastry baraniny. Dżem z dyni z cynamonem Składniki • dynia, • cukier, • sok z cytryny, • 5-7 dag migdałów, • łyżeczka cynamonu. Dynię obrać, wydrążyć nasiona i włókna. Zetrzeć na tarce o dużych...

  • Słodkości z Tyrolu

    Nadzienie: - 1,5 kg suszonych gruszek, - 3/4 kg maku, - 30 dag cukru, - skórka z cytryny, cynamon, mielone goździki, - 30 dag masła Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać drożdże(...) kwaśne jabłka, - dżem porzeczkowy, - lukier Przygotowanie: Żółtka utrzeć z 2/3 cukru pudru, dodać miąższ z wanilii, białko ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Migdały, mak, sok z cytryny...

Dyskusje na temat: dżem z gruszek i jabłek
  • Re: Chemii w jedzeniu nie da się uniknąć

    Mój sposób na dżem z minimalną ilością chemii - to kupienie jabłek, gruszek, śliwek itd. najlepiej słodkich potem ugotowanie w garnku w małej ilości wody bez cukru bez innych dodatków a potem odparowanie wody i duszenie żeby zagęśćić. posypywane owoce lub warzywa można zamoczyć w roztworze - woda do tego ocet, soda a potem umyć je i spłukwać wodą... inne sposoby na unikanie zbyt dużej ilości

  • Re: Ciasto jest proste

    wiórki kokosowe. a dżem jest z własnych jabłek robiony bez cukru rafinowanego. z jabłek, węgierek, gruszek, porzeczek, jagód itd.