• Informacje na temat:

    dżem z miodem

Artykuły na temat: dżem z miodem
  • Dżem borówkowy z miodem

    To co najzdrowsze w borówkach, miodzie, orzechach włoskich oraz soku z cytryny możesz zachować w dżemie borówkowym. Jego cenne składniki przydadzą się jesienią i zimą - dżem jest doskonały na przeziębienie oraz poprawę apetytu. Aby przetrwał jak najdłużej, nie oblizuj łyżki podczas jego przygotowywania, a słoiki - dobrze wyparz!

  • Dżem z borówki amerykańskiej z miodem

    Przygotowanie: Umyte i osuszone borówki wrzuć do garnka, dodaj cukier, miód, sok i skórkę z cytryny. Gotuj około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem. Zobacz także:

  • Składniki na 12 porcji: 40 dag rodzynek, 200 ml soku pomarańczowego, 20 dag tartych migdałów, 15 dag całych migdałów, 15 dag suszonych owoców, 20 dag masła, 15 dag brązowego cukru, 3 łyżki miodu, 5 jajek, 20 dag dżemu z moreli, skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny, 15 dag mąki, 1 op. przyprawy korzennej, proszek do pieczenia.

  • Polub cynamon i miód

    .... Wymieszaj cynamon z miodem  w proporcjach 1:2 w wodzie. Wsyp 1 łyżeczkę przyprawy do szklanki  i zalej gorącą wodą. Kiedy napój wystygnie do temp. minimum 40 st. C, rozpuść miód. Taką miksturę pij 2 razy(...) dżemem. Pasta obniża poziom cholesterolu  w tętnicach i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Sprawdza się w przeziębieniu. Ponieważ i miód, i cynamon działają antybakteryjnie oraz antywirusowo...

  • Konfitura i dżem z derenia

    Skład na 4 słoiki (200 ml): Konfitura: ● 1 kg dojrzałych owoców derenia ● 2 kg cukru ● 500 ml wody Dżem: ● 1 kg dojrzałych owoców derenia ● 1 szklanka cukru ● 3 łyżki miodu ● sok z połowy cytryny ● 1 łyżka wody różanej ● ćwierć łyżeczki zmielonego kardamonu.

  • Składniki: • pół l miodu • 3 jajka • kilogram mąki • szklanka cukru • 1/3 kostki masła • 100 ml rumu • łyżeczka sody • 2 łyżki mleka • sok z cytryny • otarta skórka z cytryny • łyżka przyprawy do piernika • tłuszcz do formy • dżem porzeczkowy • polewa czekoladowa.

  • Składniki na 10 porcji: herbatniki kakaowe (200 g), 4 łyżki marmolady z czarnej porzeczki, pół kostki masła, Nadzienie: 40 dag twarogu, 25 dag kwaśnej śmietany, 3 żółtka, sok i skórka z 1/2 cytryny, 10 dag cukru, cukier wanilinowy, brzoskwinie z puszki, 10 dag mieszanki orzechów, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu

  • Ciasto: 7 dag zmielonych migdałów, 10 dag mąki, łyżka kakao, 6 dag cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka przyprawy do pierników, żółtko, 9 dag marga ryny, szczypta soli, słoik dżemu brzoskwiniowego. Masa: 15 dag masy marcepanowej, 7 dag cukru pudru. Polewa: pół szklanki kremówki, 5 dag miodu, 3 dag margaryny, 15 dag gorzkiej czekolady.

  • Składniki: 2,5 szklanki mąki, po pół szklanki cukru pudru oraz miodu, 1,5 łyżeczki sody, op. przyprawy korzennej (bez kakao), jajko, 5 dag masła, dżem.

  • .... Ugotowałam pyszny kompocik ze śliwek dla pisklaczka, i nawet udało mi się zrobić pyszny dżem śliwkowo bananowy z miodem, cynamonem i imbirem. Wyszły mi zaledwie trzy słoiczki, ale jest przepyszny...

Przepisy na temat: dżem z miodem
  • Gruszki nadziewane dżemem

    Sposób przygotowania Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem - z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu. 

  • Ślimaczki z dżemem

    ...i listki tymianku. Podgrzewa nadal, mieszając, aż powstanie gęsty dżem (około 50 minut).  2. Mleko podgrzej, drożdże utrzyj z cukrem i mlekiem. Odstaw na 15 minut. Dodaj olej i jajko, małymi porcjami dosypuj mąkę z solą, zagniatając ciasto. Zostaw, by wyrosło.Ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypując mąką. Posmaruj dżemem, zwiń w rulon, pokrój na krążki (3 cm). Ułóż je w formie wyłożonej pergaminem...

  • Zapiekany ryż waniliowy z dżemem cytrusowym

    ...wysmarowanego łyżeczką masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj przez 45 minut. Waniliowy ryż podawaj na ciepło z dżemem Łowicz pomarańcza i cytryna.

  • Pancakes z czekoladowym kremem sezamowym i owocami

    Pancakes to popularne, amerykańskie placuszki, które najczęściej serwuje się w połączeniu z sosem klonowym. Potrawa ta, w nieco urozmaiconym wydaniu, przyjęła się również w Polsce. Możemy podawać ją na różne sposoby: z dżemem, miodem czy orzechami.

  • Naleśniki z pastą sezamową

    Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

  • Aromatyczne przetwory

    Dżem brzoskwiniowy z zielonym pieprzem 1. Umyj 1 i 1/3 kg brzoskwiń. Ponakłuwaj skórkę owoców. Włóż je do wrzątku. Po chwili wyjmij, obierz, usuń pestki. 2. Połowę miąższu zmiksuj, resztę pokrój(...). Zmniejsz płomień. Gotuj jeszcze 3-4 minuty, ciągle mieszając. Gorący dżem przełóż do czystych słoików i szczelnie zakręć. Morelowa konfitura z wanilią i goździkami 1. Do garnka włóż 1 kg wydrylowanych...

  • Jabłka w orzechowej polewie

    ...2 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Jabłka umyj, wydrąż środki, nie obieraj. Do środka każdego jabłka włóż łyżeczkę dżemu lub powideł.2. Orzechy wyłuskaj, włóż je do lnianego woreczka, dość mocno stłucz tłuczkiem do mięsa. Masło utrzyj z połową orzechów i z cukrem. Masę wkładaj do środka jabłek. Połowę orzechów wsyp do garnuszka, zalej miodem, podgrzewaj kilka minut, ale...

  • Pieczone jabłka - nic prostszego

    ...tylko chwilę. "Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Drążymy jabłka. Wkładamy ulubiony dżem czy powidła. Owoce wstawiamy do piekarnika. Przykrywamy folią i pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, polewamy najlepiej miodem, posypujemy odrobiną migdałów czy orzechów" - objaśnia Sobieniak.

  • Chleb kokosowy z chia

    ...), jak i słodkie (dżem, miód). Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.

  • Wiosenne przysmaki

    ...12 dag mąki 6 dag dżemu 40 dag rabarbaru, 20 ml grenadiny 1 op. galaretki po 150 ml kremówki i kwaśnej śmietany 1 op. żelatyny Przygotowanie: 1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym(...) dżemem (np. malinowym). 2. Rabarbar oczyść, pokrój. Zagotuj 200 ml wody z 5 dag cukru i grenadiną. Wrzuć rabarbar i gotuj 3 min. Odcedź, połowę rozłóż na dżemie, przykryj ciastem. 3. Galaretkę...

Dyskusje na temat: dżem z miodem