• Informacje na temat:

    dżem z pektyną

Artykuły na temat: dżem z pektyną
  • ...na małym ogniu, mieszając, aż dżem zacznie ciemnieć (po 2-3 godzinach). Pod koniec wlej sok z cytryny. Jeśli chcesz, aby dżem ściął się jak galaretka, smaż go z dodatkiem agrestu lub czereśni, bo zawierają dużo pektyn. Możesz też dodać kilka goździków i posiekany kawałek imbiru. Dżem zyska delikatnie orientalny smak.

  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

    ..., pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki wraz z syropem i sokiem z cytryny gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do gotującego się dżemu włóż zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki  pomarańczowej wraz z pestkami - jest w nich dużo pektyn, które zagęszczają i utrwalają przetwory. Następnie dodaj posiekany imbir i cukier i gotuj 20 minut, często mieszając. Wyjmij gazę, a dżem odstaw do...

  • Truskawki na dżem (a także na konfitury i marmolady) powinny być nie do końca dojrzałe. Mają wówczas więcej pektyn, więc przyrządzony z nich dżem jest ściślejszy. Nie trzeba wtedy dodawać do niego zbyt dużo cukru żelującego.

  • Zapomniany agrest

    ...przetworów. Najlepszy jest tu agrest nie w pełni dojrzały. W kompotach łatwiej się rozgotowuje. Inne przetwory z agrestem w roli głównej, które możemy zrobić, to: dżemy,konfitury, galaretki, syropy, nalewki,przecier. Do dżemu warto dodać listki świeżej mięty, a do konfitury suszone liście laurowe. Na wpół dojrzały agrest zawiera sporo pektyn. Przygotowując z niego przetwory, nie musimy używać już...

  • Pięć egzotycznych pokarmów, które mogą uratować twoje zdrowie

    ...w Ameryce Południowej i od lat znajdujące tam zastosowanie w medycynie naturalnej. Używa się ich również jako naturalnego aromatu do dżemów. Camu Camu znane są jednak głównie z prozdrowotnych właściwości - to...

  • ...podczas gotowania powstanie piania, usuń ją – wygląda nieestetycznie i może zawierać zanieczyszczenia, które obniżą trwałość dżemu. 3. Słoiczki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do(...), wtedy ujdzie z nich pozostałe powietrze. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Dzięki dużej zawartości pektyn agrest świetnie nadaje się do przyrządzania galaretek czy dżemów bez użycia...

  • Jedzmy jabłka

    ...2 do 7 procent. Po przetworzeniu zachowuje swoje właściwości. Pektyna do przetworów jest naturalnym zagęstnikiem do dżemów. Zastępuje żelatynę. Kupimy ją w proszku w sklepach ze zdrową żywnością...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

    Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych...

  • Najlepsze letnie sposoby, by... naturalnie obniżyć cholesterol

    ...do wzrostu dobrego HDL. Owoce aronii wykorzystaj do zrobienia soku (np. używając tzw. sokownika), kompotu, przecieru, dżemu, konfitury lub nalewki (surowe nie są zbyt smaczne). Czarne porzeczki...

  • Przetwory dla dzieci

    Choć dla zapracowanej mamy robienie weków to kolejny obowiązek, gra warta jest świeczki. Domowe dżemy, powidła i soki są dla małych dzieci prawdziwym skarbem. Są pyszne i nie ma w nich konserwantów(...). Słodkie dżemy Najlepsze wychodzą z jabłek, pigwy, porzeczek, agrestu lub wiśni. Aby zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, gotuj je tylko do momentu rozpuszczenia cukru, kiedy stają się...

Przepisy na temat: dżem z pektyną
  • Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

    Kwiaty czarnego bzu nie tylko obłędnie pachną. Znajdują też zastosowanie w kuchni. Wybornie smakują z dżemem truskawkowym, a do tego pięknie wyglądają w słoikach pełnych owocowej czerwieni.

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    Znanych metod zagęszczania dżemów i konfitur jest kilka, ale większość ma wady. Długie gotowanie wymaga mieszania, a owoce tracą dużo witamin. Nie chcemy też dodawać do dżemów za dużo cukru ani(...) sposoby! Skórki i ogryzki jabłek mają dużo pektyn Zawiń je w gazę i włóż do garnka, w którym smażysz dżem. Gdy będzie gotowy, wyjmij węzełek. Skórki i ogryzki z 3-4 jabłek wystarczą do...

  • Przetwory z truskawek

    Truskawki na dżem (a także na konfitury i marmolady) powinny być nie do końca dojrzałe. Mają wówczas więcej pektyn, więc przyrządzony z nich dżem jest ściślejszy. Nie trzeba wtedy dodawać do niego(...) owoce i zioła osuszyć z wody, nim zalejesz je alkoholem. Słoiki idealne Dżemy i konfitury wkładaj do jak najmniejszych słoiczków. To sprzyja szybkiemu żelowaniu przetworów i znacznie zwiększa...