• Informacje na temat:

    dżem żelfix

Artykuły na temat: dżem żelfix
  • Skład na 4 słoiki o objętości 200 ml: 700 g malin ● 2 banany duże banany ● 1 żelfix 1:3 ● 250 g cukru ● 100 g cukru trzcinowego ● 1 laska wanilii...

  • ...ogniu. Po 2 godzinach wsyp resztę cukru. Gdy dżem zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. godzinie), jest gotowy. 2. A wiśnie? Umyj je, wydryluj z pestek, wsyp do naczynia i zasyp cukrem. Można dodać żelfix (do zagęszczenia) lub wysmażać wiśnie tylko z cukrem. Łyżka kwasku cytrynowego sprawi, że dżem będzie słodko-winny. 3. A może zrobisz dżem z agrestu? Umyty, bez ogonków przełóż do garnka...

  • Dżem wiśniowo-migdałowy

    Składniki na 4 słoiczki (po 300 g): - 1,1 kg wiśni, - opakowanie żelfixu 3:1, - 350 g cukru, - 3-4 łyżki likieru migdałowego, - 2-3 krople aromatu migdałowego Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Odważyć 1 kg wiśni. Żelfix zmieszać z cukrem i wiśniami. Wszystko zagotować i gotować co najmniej 3 minuty. Zdjąć z ognia dodać likier i aromat i natychmiast nakładać do przygotowanych...

  • Błyskawiczny dżem wiśniowo-migdałowy

    Składniki na 4 słoiczki (po 300 g): - 1,1 kg wiśni, - opakowanie żelfixu 3:1, - 350 g cukru, - 3-4 łyżki likieru migdałowego, - 2-3 krople aromatu migdałowego Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Odważyć 1 kg wiśni. Żelfix zmieszać z cukrem i wiśniami. Wszystko zagotować i gotować co najmniej 3 minuty. Zdjąć z ognia dodać likier i aromat i natychmiast nakładać do przygotowanych...

  • Składniki potrzebne na 40 porcji. Na ciasto: 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g), 2 szklanki mąki (340 g), 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g), 4 duże jajka, 5 łyżek wrzącej wody, 1 cytryna. Na wierzch: 1 żelfix 2:1, 2 szklanki cukru (500 g), 1 kg owoców kiwi...

  • Osiem sposobów na udane przetwory

    ...​Do robienia soków, kompotów, dżemów albo powideł nie musisz używać owoców najwyższej klasy. Ale powinnaś je najpierw przebrać i wyrzucić te uszkodzone.

  • Już czas robić przetwory

    Skuśmy się na nowe smaki. Dżem malinowy zróbmy z bananami. Wiśniową konfiturę wzbogaćmy czekoladą, a jagody − jabłkami.

  • ...nowe. Dżem morelowy Składniki na 10 słoików: 2 kg moreli ● 2 opakowania żelfix-u, dżemix-u itp. ● 3 łyżki(...). Dżemy nie tylko na słodko W lipcu warto jeszcze zrobić przetwory z... jeżyn, wiśni, czereśni, agrestu, malin, porzeczek i pierwszych śliwek. Nie tylko...

  • Natura dla zdrowia: Dzika róża

    ...dodajemy gotowy środek żelujący do dżemów, np. Żelfix. Po kilkuminutowym gotowaniu i dokładnym rozmieszaniu środka żelującego gorący dżem nakładamy do sterylnych słoiczków i zakręcamy na gorąco. Tak(...) i dżemów. O ile do wytwarzania wina konieczne są owoce dzikiej róży, w przypadku spiżarnianych słodkości można wykorzystać różane płatki. Znane są również wywary. Popularna jako gotowy, sklepowy produkt...

  • Słodkie przetwory

    Szukasz przepisów na konfitury i dżemy? Oto wypróbowane receptury z wiśniami i żurawinami w roli głównej.

Przepisy na temat: dżem żelfix
  • Dżem wiśniowo-migdałowy

    Składniki na 4 słoiczki (po 300 g): - 1,1 kg wiśni, - opakowanie żelfixu 3:1, - 350 g cukru, - 3-4 łyżki likieru migdałowego, - 2-3 krople aromatu migdałowego Przygotowanie: Wiśnie umyć, wydrylować. Odważyć 1 kg wiśni. Żelfix zmieszać z cukrem i wiśniami. Wszystko zagotować i gotować co najmniej 3 minuty. Zdjąć z ognia dodać likier i aromat i natychmiast nakładać do przygotowanych...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych? Ostry dżem pomidorowy...

Dyskusje na temat: dżem żelfix
  • Dżem wiśniowy

    Wczoraj zrobiłam dżem z wiśni , dałam za mało żelfixu i mi dobrze nie zgęstniał.Czy jak go dzisiaj jeszcze raz doprowadzę do wrzenia i dodam więcej żelfixu czy to pomoże? Czy wczorajszy żelfix na tym nie "ucierpi"

  • Re: Dżem wiśniowy

    A jaki to był żelfix? Jak dotąd używałam dr.Oetkera,1;3,gdzie dodaję 300 gram cukru na kg owoców i wynik zawsze był optymalny. Czy słoiczki dobrze ostygły i stężały-może jeszcze za wcześnie by oceniać konsystencję?

  • Re: małe ciemne winogrona..

    Tak, możesz zrobić dżem. Najpierw trzeba winogrona pogotować. Tak ze dwa dni same bez dotatków. Potem przetrzeć przez sito. I do tych przetartych dodać cukier i żelfix biorąc proporcje takie jak na opakowniu żelfixu. Jak robiłam pierwszy raz to bardzo sceptycznie do tego podchodziłam, ale okazało się że są bardzo dobre.

  • Re: proszę o proporcje...

    Zgadzam się, z dodatkiem ulepszaczy typu żelfix czy cukier żelujący konfitura nabiera dziwnego smaku, lepsze są tradycyjne sposoby tzn. smażenie owoców z cukrem. Im dłużej smażysz, tym dżem jest gęstszy i ciemniejszy. Ja lubię krótkie smażenie, wtedy owoce się tak nie rozpadają ale konsystancja jest luźniejsza.