• Informacje na temat:

    dziczyzna w kuchni francuskiej

Artykuły na temat: dziczyzna w kuchni francuskiej
  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć swojemu krajowi - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka książki "Bosacka po...

  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Ten Francuz z telewizji

    ...z gotowania. Prowadziłem eventy, warsztaty. Tyle że nie miałem programu. Teraz masz i jeździsz po świecie, by zgłębiać tajniki egzotycznych kuchni. Jak smakuje grzbiet szczura? - Jak królik(...) kuchnię, w której stosuje się azotan, a wielkość potraw mierzy linijką? - Od czasu do czasu. Ale jestem bardziej za kuchnią "kości i ości", czyli preferuję brak przerostu formy nad treścią...

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na(...) firmę PR. Gdy sukces gonił sukces, zdecydowała się zacząć życie od nowa. W kuchni. 19 maja 2010. Finał konkursu "Gotuj o wszystko" w TVN. Moment przed werdyktem: "Jeśli chcecie, żeby wygrała Małgosia...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...dużego podobieństwa do słynnego francuskiego piosenkarza. (...) To jednak dawne czasy. Później czterogwiazdkowa restauracja serwująca dania kuchni polskiej i francuskiej znów służyła głównie gościom(...) z mansardowego, czwartego piętra, gdzie była zlokalizowana kuchnia i pokoje dla personelu. A personel (kelnerzy, portierzy), aż się nie chce wierzyć, podobno władał ośmioma językami! O tym, że hotel był...

  • Modowe i kuchenne rewolucje królowej Bony

    ...zaakceptować tłustej i obfitej kuchni polskiej opartej głównie na mięsie i ubogiej w warzywa. Na jej polecenie dworskim menu zajęli się przywiezieni przez nią kucharze włoscy. Co serwowali na królewskie(...) octowym; francuskie ciasto nadziewane serem; dziczyzna gotowana z przyprawą węgierską; paszteciki mięsne; pawie duszone we własnym sosie; ciasteczka florenckie; pieczeń z dziczyzny z białymi kluskami...

  • Jesienią szykuje się wojna na noże

    Marco Pierre White - brytyjski guru kuchni, znakomity szef, bardzo szanowany na całym świecie - ujawniła Leja.  Jądra byka i ludzie z jajami - Konkurencje, przed jakimi staną uczestnicy(...) być twardzielem - dodał. Co takiego zatem stanie zawodnikom na drodze do finału? W poprzedniej edycji emocje wzbudzały owoce morza, dziczyzna, ćwiartowanie królika, gotowanie dla weselnych gości...

Przepisy na temat: dziczyzna w kuchni francuskiej
  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Bo życie musi mieć smak

    Przyprawy znane są człowiekowi od tysiącleci. Pogłębiają i poprawiają smak wielu potraw, dlatego znajdują się w prawie każdej kuchni. Dowiedz się, jaką przyprawę dodać do obiadu i jakie jeszcze właściwości (oprócz walorów smakowych) posiadają te smaczne i aromatyczne rośliny.

  • Pasztety

    Kiedyś były nieodłącznym elementem wykwintnej kuchni, a ich przyrządzaniem zajmowali się specjalni kucharze zwani "pasztetnikami".

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.