-
Informacje na temat:
dziczyzna w kuchni francuskiej
-
-
...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć swojemu krajowi - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka książki "Bosacka po...
-
-
-
Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.
-
Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.
-
...z gotowania. Prowadziłem eventy, warsztaty. Tyle że nie miałem programu. Teraz masz i jeździsz po świecie, by zgłębiać tajniki egzotycznych kuchni. Jak smakuje grzbiet szczura? - Jak królik(...) kuchnię, w której stosuje się azotan, a wielkość potraw mierzy linijką? - Od czasu do czasu. Ale jestem bardziej za kuchnią "kości i ości", czyli preferuję brak przerostu formy nad treścią...
-
-
...dużego podobieństwa do słynnego francuskiego piosenkarza. (...) To jednak dawne czasy. Później czterogwiazdkowa restauracja serwująca dania kuchni polskiej i francuskiej znów służyła głównie gościom(...) z mansardowego, czwartego piętra, gdzie była zlokalizowana kuchnia i pokoje dla personelu. A personel (kelnerzy, portierzy), aż się nie chce wierzyć, podobno władał ośmioma językami! O tym, że hotel był...
-
...zaakceptować tłustej i obfitej kuchni polskiej opartej głównie na mięsie i ubogiej w warzywa. Na jej polecenie dworskim menu zajęli się przywiezieni przez nią kucharze włoscy. Co serwowali na królewskie(...) octowym; francuskie ciasto nadziewane serem; dziczyzna gotowana z przyprawą węgierską; paszteciki mięsne; pawie duszone we własnym sosie; ciasteczka florenckie; pieczeń z dziczyzny z białymi kluskami...