• Informacje na temat:

    e desery francuskie

Artykuły na temat: e desery francuskie
  • Popularne desery PRL-u

    ...podają, że jest ona po prostu rozszerzeniem skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Tradycyjna napoleonka Przygotowanie: Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachy(...). Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem przekładamy na blat ciasta francuskiego. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami...

  • Desery świata

    ..., ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja. Baklawa Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka(...) w maszynce, wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Rozpuść masło. Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o wymiarach 60x30 cm i przekrój na trzy pasy 20x30 cm. Jeden placek włóż do brytfanny i posmaruj...

  • Składniki na 12-14 porcji: 3 jajka, 200 ml śmietanki 30%, 15 dag pszennej mąki, 10 dag drobnego cukru, 2 łyżki wiśniówki, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki masła,1 łyżka bułki tartej, 50 dag mieszanych owoców: truskawek, malin, jeżyn; cukier puder do oprószenia gotowego deseru

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Co oprócz kulinarnej ciekawości może cię przekonać do spróbowania japońskiego deseru? Wiele z nich ma wyrafinowany, zaskakujący smak. Niemal wszystkie są mniej kaloryczne od słodyczy, które znasz z kuchni polskiej, francuskiej, włoskiej. Niektóre robi się z pomocą europejskich technik cukierniczych, ale z orientalnych składników, np. zielonej herbaty, czarnego sezamu. Przepisy na nie podała nam...

  • Wykwintne desery polskie

    Dwudziestu trzech najlepszych polskich cukierników, prawie trzysta stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się tego typu kulinarnego albumu.

  • .... Deser (z francuskiego nazywany parfait) posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem melisy cytrynowej. Od razu podawać.

  • Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki mleka, sól, 3 duże jajka, 5 dag masła, 10 dag malin, 1-2 brzoskwinie lub nektarynki, cukier puder do posypania, mięta lub melisa do ozdoby

  • ​Deser z ciasteczek i kakao

    Najprostszy z francuskich deserów.

  • Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic op. ciasta francuskiego, kubeczek serka ricotta, szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu), 2 łyżki rodzynek , marcepan (wielkość batona 10-15 dag), 100 ml rumu, op. cukru waniliowego, łyżeczka cukru, jajko. 1. Wiśnie (osączone z kompotu) zalej rumem, odstaw na godzinę. Ciasto francuskie rozwiń, całe dokładnie...

Wideo na temat: e desery francuskie
Przepisy na temat: e desery francuskie
  • ​Tosty francuskie

    Smażone grube i spore kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, wiejskiego. Obtoczone w masie jajecznej. Lecz nie tym razem. Jajka pozostawmy innym. Przygotujemy wersję roślinną. Padnie pytanie: "W czym zatem obtoczyć pieczywo?". Rozwiązanie znajduje się w przepisie- pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

  • Rozeta na francuskim cieście

    Sposób przygotowania 1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.  2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na(...) z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Klasyczny zestaw francuski

    Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny(...) dla kuchni francuskiej. 1890 roku był szefem kuchni w hotelu Savoy w Londynie. Z tego okresu pochodzi anegdota, która mówi że Escoffier serwując ten wyborny deser księciu Walii, przyszłemu królowi...

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Francuski przysmak

    Crème brûlée - wymyślili go Francuzi, ale rozsmakował się w nim cały świat. Są tacy, którzy uznają go nie tylko za świetną słodycz, ale również za afrodyzjak.

  • Tarta tatin z brzoskwiniami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, płat pozostaw ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by rozmarzł. W tym czasie brzoskwinie przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Formę do tarty (o śr. ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozłóż brzoskwinie. Cukier puder stop na jasny karmel.  2. Karmel wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz sokiem z cytryny. Zagotuj go...

  • Francuski torcik czekoladowy

    Wykwintny deser.

  • Crème Brulée

    Wykwintny francuski deser, który najlepiej smakuje zimą.

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: •30 minut wolnego czasu •Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak. wystarczy na 20 ciasteczek •ciasto francuskie świeże lub mrożone •po łyżce drobno posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych •łyżkę bułki tartej •cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1.Śliwki lekko rozmróź. 2.Obtocz w orzechach, migdałach i wiórkach kokosowych wymieszanych...

Dyskusje na temat: e desery francuskie
  • Re: Popularne desery PRL-u

    Prościej: napoleonka od napoleona czyli przywódcy Francji czyli francuza czyli ciasto /ciastko francuskie ? żadna neapolitanka czy konstantynopolitanka od konstantynopola ?

  • Re: Popularne desery PRL-u

    Klamstwo. Napoleonki u nas ( malopolska) to byly z pianki z bialek o smaku owocowym ( różowy kolor) oczywiscie na gorze i na dole ciasto francuskie : Z kolei masa budyniowa, byla charakterystyczna dla kremowek !!!!!

  • Re: Popularne desery PRL-u

    Krem sułtański ??? kremówka raczej nie inaczej ..?ciasta francuskie nie występowały ?pomijając markowe na tamte czasy cukiernie? a asortymentem szeroko dostępnym były paczki ewentualnie WZ-ki ?z prostego względu krótkie terminy i kontrole nie pozwalały magazynować wyrobów bardziej "skomplikowanych "?/efekt : szpitale nie znały pojęcia wirusów ,bakterii itp taki był PRL ?

  • Re: Popularne desery PRL-u

    W Krakowie i okolicach ciasto francuskie z kremem budyniowym (przepis powyżej) nazywa się kremówkami. Natomiast napoleonkami nazywa się tu dwukrotnie wyższe ciastka wypełnione różowym, piankowym kremem o smaku owocowym. Teraz nigdzie tych krakowskich napoleonek nie widuję i nie wiem z czego był robione, podejrzewam, że głównym składnikiem była piana z białek i cukier. Były przeraźliwie słodkie.

  • Re: Za dobre wino powinniśmy zapłacić między 30 a 50 zł. Najdroższe są wina francuskie, z Bordeaux. O najtańszych i najdroższych trunkach usłyszycie w kolejnym odcinku programu "Wszystko o winie".

    Dobre wino nie oznacza kilkaset złotych, kupicie je nawet za 20 zeta - kwestia tego, do jakiej to ma być potrawy. Desery to wina słodkie, różowe. A dziczyzna, czerwone mięso to już bardziej dojrzałe wina czerwone, i tak można kombinować do każdej potrawy. W zasadzie to Centrum Wina dobrało mi Finca El Origen Malbec do kaczki marynowanej, więc radzę szukać, pytać bo na prawdę można dobrać fajne