• Informacje na temat:

    e desery francuskie

Artykuły na temat: e desery francuskie
  • Popularne desery PRL-u

    ...podają, że jest ona po prostu rozszerzeniem skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Tradycyjna napoleonka Przygotowanie: Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachy(...). Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem przekładamy na blat ciasta francuskiego. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami...

  • Desery świata

    ..., ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja. Baklawa Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka(...) w maszynce, wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Rozpuść masło. Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o wymiarach 60x30 cm i przekrój na trzy pasy 20x30 cm. Jeden placek włóż do brytfanny i posmaruj...

  • Składniki na 12-14 porcji: 3 jajka, 200 ml śmietanki 30%, 15 dag pszennej mąki, 10 dag drobnego cukru, 2 łyżki wiśniówki, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki masła,1 łyżka bułki tartej, 50 dag mieszanych owoców: truskawek, malin, jeżyn; cukier puder do oprószenia gotowego deseru

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Co oprócz kulinarnej ciekawości może cię przekonać do spróbowania japońskiego deseru? Wiele z nich ma wyrafinowany, zaskakujący smak. Niemal wszystkie są mniej kaloryczne od słodyczy, które znasz z kuchni polskiej, francuskiej, włoskiej. Niektóre robi się z pomocą europejskich technik cukierniczych, ale z orientalnych składników, np. zielonej herbaty, czarnego sezamu. Przepisy na nie podała nam...

  • Wykwintne desery polskie

    Dwudziestu trzech najlepszych polskich cukierników, prawie trzysta stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się tego typu kulinarnego albumu.

  • .... Deser (z francuskiego nazywany parfait) posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem melisy cytrynowej. Od razu podawać.

  • Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki mleka, sól, 3 duże jajka, 5 dag masła, 10 dag malin, 1-2 brzoskwinie lub nektarynki, cukier puder do posypania, mięta lub melisa do ozdoby

  • ​Deser z ciasteczek i kakao

    Najprostszy z francuskich deserów.

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...  Jaka jest kwintesencja tej kuchni? Na czym polega jej magia? W ramach kampanii French Touch, zaglądamy do francuskiej kuchni.   Pierwsza gwiazda kulinarnego show, która próbowała przybliżyć(...) widzów podstaw klasycznej kuchni francuskiej. Za co kochali Julię Child widzowie? Za to, że była autentyczna i miała fantastyczne poczucie humoru. Potrafiła na własnym ciele pokazywać szynkę lub...

Wideo na temat: e desery francuskie
Przepisy na temat: e desery francuskie
  • ​Tosty francuskie

    Smażone grube i spore kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, wiejskiego. Obtoczone w masie jajecznej. Lecz nie tym razem. Jajka pozostawmy innym. Przygotujemy wersję roślinną. Padnie pytanie: "W czym zatem obtoczyć pieczywo?". Rozwiązanie znajduje się w przepisie- pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

  • Rozeta na francuskim cieście

    Sposób przygotowania 1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.  2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na(...) z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Klasyczny zestaw francuski

    Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny(...) dla kuchni francuskiej. 1890 roku był szefem kuchni w hotelu Savoy w Londynie. Z tego okresu pochodzi anegdota, która mówi że Escoffier serwując ten wyborny deser księciu Walii, przyszłemu królowi...

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Francuski przysmak

    Crème brûlée - wymyślili go Francuzi, ale rozsmakował się w nim cały świat. Są tacy, którzy uznają go nie tylko za świetną słodycz, ale również za afrodyzjak.

  • Tarta tatin z brzoskwiniami

    Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, płat pozostaw ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by rozmarzł. W tym czasie brzoskwinie przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Formę do tarty (o śr. ok. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozłóż brzoskwinie. Cukier puder stop na jasny karmel.  2. Karmel wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz sokiem z cytryny. Zagotuj go...

  • Francuski torcik czekoladowy

    Wykwintny deser.

  • Crème Brulée

    Wykwintny francuski deser, który najlepiej smakuje zimą.

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: •30 minut wolnego czasu •Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak. wystarczy na 20 ciasteczek •ciasto francuskie świeże lub mrożone •po łyżce drobno posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych •łyżkę bułki tartej •cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1.Śliwki lekko rozmróź. 2.Obtocz w orzechach, migdałach i wiórkach kokosowych wymieszanych...

Dyskusje na temat: e desery francuskie
  • Re: Popularne desery PRL-u

    Prościej: napoleonka od napoleona czyli przywódcy Francji czyli francuza czyli ciasto /ciastko francuskie ? żadna neapolitanka czy konstantynopolitanka od konstantynopola ?

  • Re: Popularne desery PRL-u

    Klamstwo. Napoleonki u nas ( malopolska) to byly z pianki z bialek o smaku owocowym ( różowy kolor) oczywiscie na gorze i na dole ciasto francuskie : Z kolei masa budyniowa, byla charakterystyczna dla kremowek !!!!!

  • Re: Popularne desery PRL-u

    Krem sułtański ??? kremówka raczej nie inaczej ..?ciasta francuskie nie występowały ?pomijając markowe na tamte czasy cukiernie? a asortymentem szeroko dostępnym były paczki ewentualnie WZ-ki ?z prostego względu krótkie terminy i kontrole nie pozwalały magazynować wyrobów bardziej "skomplikowanych "?/efekt : szpitale nie znały pojęcia wirusów ,bakterii itp taki był PRL ?

  • Re: Popularne desery PRL-u

    W Krakowie i okolicach ciasto francuskie z kremem budyniowym (przepis powyżej) nazywa się kremówkami. Natomiast napoleonkami nazywa się tu dwukrotnie wyższe ciastka wypełnione różowym, piankowym kremem o smaku owocowym. Teraz nigdzie tych krakowskich napoleonek nie widuję i nie wiem z czego był robione, podejrzewam, że głównym składnikiem była piana z białek i cukier. Były przeraźliwie słodkie.

  • Re: Za dobre wino powinniśmy zapłacić między 30 a 50 zł. Najdroższe są wina francuskie, z Bordeaux. O najtańszych i najdroższych trunkach usłyszycie w kolejnym odcinku programu "Wszystko o winie".

    Dobre wino nie oznacza kilkaset złotych, kupicie je nawet za 20 zeta - kwestia tego, do jakiej to ma być potrawy. Desery to wina słodkie, różowe. A dziczyzna, czerwone mięso to już bardziej dojrzałe wina czerwone, i tak można kombinować do każdej potrawy. W zasadzie to Centrum Wina dobrało mi Finca El Origen Malbec do kaczki marynowanej, więc radzę szukać, pytać bo na prawdę można dobrać fajne