• Informacje na temat:

    e octowej

Artykuły na temat: e octowej
  • •1 kg filetów z mintaja •1 kg cebuli •1 słoik ogórków konserwowych •1 jajko i bułka tarta do panierowania •olej do smażenia. ZALEWA: •2 szkl. wody •po 1/2 szkl. oliwy i octu •2 łyżki cukru •5 łyżek keczupu •1 słoiczek koncentratu pomidorowego •kilka ziarenek ziela angielskiego •1 listek laurowy •sól •pieprz.

  • •10 świeżych śledzi (sprawionych) •mąka •olej do smażenia. Zalewa: •5 szkl. wody •1 szkl. octu 10 proc. •8 łyżek cukru •2 łyżeczki soli •2 łyżeczki pieprzu kolorowego •6 listków laurowych •8 ziarenek ziela angielskiego •2 ząbki czosnku •1-2 marchewki •1-2 cebule; przyprawy:•sól, pieprz.

  • Składniki: 1,5 kg filetów rybnych (panga, mintaj), cebula, 2 jajka, kajzerka, 4 łyżki bułki tartej, 6 łyżek kaszy manny, sok z cytryny, koperek, sól, pieprz, olej. Zalewa: 6 szklanek wody, 3/4 szklanki octu, pół szklanki cukru, płaska łyżka soli, liść laurowy, ziela angielskie, pieprz w ziarnach, marchewka, cebula

  • Jest przy nich trochę pracy, ale naprawdę warto je przygotować.

  • Składniki: 10 jajek, mała cebula, 4 łyżki soli, 2 łyżki octu, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kawałek korzenia chrzanu, ziele angielskie, papryczka chili, gałązki natki.

  • Babka octowa fiołkowa

    Prezentujemy przepis na pyszną świąteczną babkę.

  • Śledzie z piernikową kruszonką

    Klasyczne śledzie marynowane w octowej zalewie na sposób skandynawski. Lekko różowe od czerwonej cebuli. Tworzą idealny duet ze słodkim, korzennym piernikiem.

  • Składniki: 6-8 płatów śledzi z zalewy octowej ●kilka dużych ogórków konserwowych (mogą być od razu pokrojone w podłużne plastry) ●ew. marynowana cebula, kiełki do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: ■ 2 płaty matiasów z zalewy octowej ■ jabłko ■ cebula czerwona ■ pół pora (biała część) ■ łyżka kwaśnej śmietany ■ sól ■ pieprz ■ 10 dag łososia wędzonego ■ burak duży gotowany ■ natka pietruszki.

  • Składniki na 6 porcji: ■ 6 śledzi z zalewy octowej ■ skórka otarta z cytryny ■ łyżka kaparów ■ oliwa z oliwek ■ 2 jajka ugotowane na twardo ■ majonez ■ natka pietruszki ■ kilka oliwek ■ papryczka chili ■ cytryna.

Wideo na temat: e octowej
  • Ocet w kuchni Jana Kuronia. Jakie potrawy przygotował?

    Kucharz Jan Kuroń wyjaśnił w "Dzień Dobry TVN" jak wykorzystać ocet w kuchni. Przygotował dania takie jak: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łosoś zapiekany z ziemniakami oraz szparagami o mocnym, tymiankowym aromacie, smażone polędwiczki wieprzowe, duszone w sosie jabłkowo–octowym z dodatkiem syropu klonowego oraz ciasto czekoladowe.

Przepisy na temat: e octowej
  • Składniki : 1 kg płatów śledziowych, 3 jajka, mąka, 1 łyżka degusta, 1 łyżka czerwonego delikatu.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    ...- Moja droga eksperymentów fermentacyjnych zaczęła się od kiszenia owoców na octy. Od fermentacji octowej przeszedłem do fermentacji mlekowej, czyli popularnego kiszenia. Ogórki kiszone, małosolne, kiszona kapusta i kiszone buraki to były kolejne kroki, które rozbudziły we mnie odwagę, aby spróbować kisić niemalże wszystko - tak w książce "Kiszonki i fermentacje", która właśnie trafiła do...

  • Wszystko czego nie wiesz o śledziach!

    ...je najpierw w mleku, a potem w wodzie. Do wody warto dodać odrobinę octu (łyżkę na litr), mięso stanie się bardziej zwarte. Śledzie w oleju Przyrządzamy je dwa dni wcześniej, w zalewie octowej...

  • To warto wiedzieć o śledziach

    ...śledzi do smażenia lub pieczenia delikatnie natnij skórkę. Dzięki temu ryba będzie bardziej aromatyczna. Możesz też włożyć do środka odrobinę świeżych ziół. 4. Matjasy w oleju i w zalewie octowej możesz...

  • Wiosenna sałatka

    Składniki: - 150 g ulubionej mieszanki sałat - 4 jaja - 100 g łososia wędzonego w plastrach - 10 szt. pomidorków koktajlowych - 20 szt. małych cebulek złocistych z zalewy octowej - świeżo siekany szczypiorek - garść kiełków rzodkiewki Dresing cebulkowy - 1 łyżka stołowa Musztardy ze smażoną cebulką OCTIM - 1 łyżeczka Musztardy francuskiej OCTIM - 2 łyżki stołowe Octu...

  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Składniki: 1 pęczek świeżej kolendry 1 pęczek świeżej mięty 1 pęczek świeżej bazylii 800 - 900 g makaronu ryżowego nitki, namoczonego w zimnej wodzie przez 20 minut 2 łyżki stołowe oleju roślinnego Warzywa w zalewie octowej: 350 g kapusty, umytej i poszatkowanej na kawałki o szerokości 1,5 cm 2 średniej wielkości marchewki, obrane, przekrojone na pół i pokrojone pod kątem na talarki...

  • Błyskawiczne sosy do przekąsek

    Tatarski: osącz słoiczek marynowanych grzybków. Posiekaj je. Pokrój w kosteczkę kawałek marynowanej papryki oraz 3 korniszony. Rozdrobnione składniki wymieszaj z 2 szkl. majonezu. Przypraw do smaku. Słodko-kwaśny: osącz 1 słoik (ok. 500 ml) śliwek w zalewie octowej. Usuń pestki, owoce potnij na drobne kawałki. Dodaj po szklance powideł i konfitury żurawinowej do mięs. Sos przypraw do smaku.

  • Krem z porów i ziemniaków

    Pyszna zupa, w sam raz na obiad jesienną porą

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz...

Dyskusje na temat: e octowej