• Informacje na temat:

    efektowne ciast

Artykuły na temat: efektowne ciast
  • Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 50 dag świeżego szpinaku, 20 dag piersi z kurczaka, 1 mała cebula, ½ strąka czerwonej papryki, 10 dag sera feta, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, olej, 1 jajko, 1 łyżka sezamu, sól, pieprz.

  • Składniki na 10 porcji na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 15 dag twarogu, 10 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 żółtko, 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia. Na nadzienie: po 5 dag migdałów, orzechów włoskich i laskowych, 10 dag masy marcepanowej, 40 dag jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru. Ponadto: 1 żółtko, 1 łyżka śmietanki kremówki 30 proc.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Na krem: 50 dag jagód, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka mascarpone, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc. Ponadto: 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1-2 łyżki cukru pudru, 1 opa kowanie śmietan fixu, wiórki kokosowe.

  • Efektowny tort

    Składniki na 10-12 porcji Na ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Na krem: 50 dag jagód, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka(...) ciasta posmaruj kremem. Przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj ubitą śmietaną. Posyp wiórkami kokosowymi. 20/2016 Świat i Ludzie...

  • Efektowna krucha tarta

    Przygotowanie: Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Jedną częścią ciasta wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do...

  • ...kolejności dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 160(...). 3. Pierwszy blat ciasta nasącz 1/3 kawy i posmaruj 1/3 kremu chałwowego. Przykryj drugim blatem, nasącz 1/3 kawy i posmaruj konfiturą wiśniową. Przykryj ostatnim blatem, nasącz pozostałą kawą. Na koniec...

  • Ciasto kruche: • 200 g mąki • 120 g masła • 50 g cukru • 1 żółtko • 2 łyżki śmietany. Syrop: • 8 twardych gruszek • 200 g cukru • 1/2 l wody • 1/2 cytryny • 3 goździki • 1 gwiazdka anyżu . Biszkopt: • 2 jajka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki mąki.

  • Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 12 dag zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki zimnej wody. Na nadzienie: 4 duże gruszki, 1 cytryna, 10 dag cukru, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, 4 żółtka, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 3-4 łyżki żurawiny, 1 białko.

  • Przygotowanie: 1. Przygotuj kruchy spód. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno tortownicy, włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź. 2. Przesiane obie mąki wymieszaj z kakao i solą. Do miski wbij jajka, wsyp...

  • ...pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę. 2. Galaretkę...

Wideo na temat: efektowne ciast
  • Zmysłowe smaki: Ciasto na patyczkach (cake pops)

    Tym razem w cyklu „Zmysłowe smaki” prezentujemy przepis na pyszne i efektowne ciasto na patyczkach, czyli popularne „cake popsy”. To świetny pomysł na prezenty dla znajomych i przyjaciół – przewiązane kolorową wstążeczką zyskają dodatkowe 100 punktów do uroku. Zobaczcie, jak je wykonać. Ciasto na patyczkach – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na

  • Mazurek, który oczaruje gości na święta

    Nikt chyba nie wyobraża sobie świąt bez wielkanocnego mazurka. Gośćmi programu "Pytanie na śniadanie" były Aga Kozak i Joanna Profus, które pokazały krok po kroku, jak zrobić to pyszne ciasto. Efektowna dekoracja na pewno oczaruje wszystkich gości przy świątecznym stole. (Źródło: TVP/x-news)

Przepisy na temat: efektowne ciast
  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

  • Efektowne muffinki

    ...ciasta Na gniazdka: 15 dag kostki do pieczenia np. Kasia 5 dag miodu 5 dag cukru 2 łyżki kakao 18 łyżek płatków kukurydzianych cukrowe jajeczka do dekoracji Przygotowanie: 1. Formę(...) z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Szybko wymieszaj składniki mikserem. 2. Ciasto nałóż do wgłębień w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 20

  • Efektowna gruszka w cieście

    Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.

  • Efektowna tarta tatin z gruszkami

    Pyszne ciasto, w sam raz na jesienną porę...

  • Ciasto migdałowe z całymi gruszkami

    Czasem, gdy przygotowujemy deser, zależy nam, by efekt wizualny był też wyjątkowo piękny. Dlatego propozycja ciasta pieczonego z całymi gruszkami przypadnie wam do gustu. Po przekrojeniu mamy... gruszkowe serce otoczone ciastem.

  • Figi – doskonały pomysł na dekorację ciasta

    Lukier, płatki czekoladowe, cukrowy groszek… zapomnij! Swoje jesienne wypieki udekoruj… przekrojonymi w ćwiartki figami. Będzie nie tylko zdrowo, ale i efektownie!

  • Pomysłowe ciasto ziemniaczane

    Prosta i efektowna zapiekanka z ziemniaków.

  • Ciasto z kurczakiem

    Proste i efektowne danie.

  • Torcik bezowy z różą

    ..., zagnieć ciasto. Schładzaj godzinę. Rozwałkuj, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w temp. 180°C. 2. Białka ubij na sztywno, nadal miksując porcjami dodawaj przesiany cukier puder. Wsyp mąkę, dodaj sok...

  • Bezowy torcik z różą

    ..., zagnieć ciasto. Schładzaj godzinę. Rozwałkuj, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w temp. 180°C. 2. Białka ubij na sztywno, nadal miksując porcjami dodawaj przesiany cukier puder. Wsyp mąkę, dodaj sok...