• Informacje na temat:

    efektowne ciasta na dużą blachę

Artykuły na temat: efektowne ciasta na dużą blachę
  • Przygotowanie: 1. Do przesianej mąki pszennej dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do białek wsyp sól, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną...

  • ...ok. 30 minut. Następnie spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź. 2. Przesiane obie mąki wymieszaj z kakao i solą. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Zmiksuj na puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz...

  • Babeczki

    Efektowne, z dużą porcją kremu, ciastka idealne na urodzinowe przyjęcie. Oprócz tortu albo zamiast niego.

  • ...1. W rondlu zagotuj mleko z 1/2 szkl. wody i solą. Dodaj masło, rozpuść. Do wrzącego płynu wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdejmij z ognia, ostudź. 2. Miksując masę, wbijaj kolejno jajka. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Blachę...

  • Składniki na 8 porcji: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 duża cebula, 1 jajko, 4–5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku, np. ementalera, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ostrej musztardy, 2–3 łyżki bułki tartej, 10 dag masła, sól, pieprz, suszony tymianek oraz majeranek, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • Składniki: 2 filety z mintaja, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 płaty ciasta francuskiego, kilka gałązek świeżego rozmarynu, masło, pieprz czarny i cytrynowy (mielony i w ziarnach), sól, papryka słodka i ostra, białko.

  • ​Focaccia z cebulą

    ...można pominąć cebulę i tylko skropić wierzch oliwą oraz posypać płatkami soli. Można też zamiast cebuli dodać do ciasta oliwki lub gałązki rozmarynu (często robię na blaszce kilka placków w różnych(...). Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy...

  • ...truskawkowej. Domieszać też bitą śmietanę. 3. Paski ciasta rozwinąć, posmarować kremem. Zrolować, włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem każdy rulon pokroić na 4 kawałki. Oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić np. rozetkami bitej śmietany. Jak zrobić efektowne „oczko”rolady? Biszkopt smarujemy kremem, zostawiając cienki pasek na kra wędzi blatu. Układamy na nim...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...przykrywamy i zostawiamy w spokoju. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, podsypując mąką. Ciasto przenosimy na blachę. Na połowie układamy nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Przykrywamy drugą połową i dokładnie sklejamy brzeg. Można też uformować ozdobny warkocz. Rozmąconym jajkiem smarujemy całość...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek i ucierania żółtek wtłaczamy do ciasta dużo powietrza, dodatek środka spulchniającego zazwyczaj nie jest konieczny. Marmoladowe "oczko" Jak wykonać robić efektowne oczko w roladzie? Jeszcze ciepłe...