• Informacje na temat:

    elastyczna masa czekoladowa

Artykuły na temat: elastyczna masa czekoladowa
  • Skład na 12 porcji: Masa ciemna: ● 300 g jasnych herbatników ● 30 g masła ● 1/2 szklanki cukru ● 1/2 szklanki mleka ● 3 łyżki ciemnego kakao Masa jasna: ● 1/2 litra śmietanki kremówki 30% ● 500 g sera twarogowego z wiaderka ● 7 łyżek cukru pudru ● 5 łyżeczek żelatyny ● 1/2 szklanki wody Polewa: ● 1 gorzka czekolada ● 1 mleczna czekolada ● 3 łyżki masła ● 3 łyżki śmietanki kremówki...

  • Składniki: 4 dag drożdży, 30 dag cukru, 1 szkl. mleka, 50 dag mąki,2 jajka, 1 białko, 15 dag masła , 40 dag maku , 2 łyżki miodu,20 dag bakalii z orzechami,1 op. polewy czekoladowej,1/2 op. lukru

  • Składniki na 8-10 porcji: 1 szklanka mąki pszennej, 60 ml letniego mleka, 5 dag roztopionego masła, 2 żółtka, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, szczypta soli, ½ łyżki wódki lub spirytusu, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 7-8 łyżek gotowej masy makowej np. z puszki, polewa czekoladowa.

  • Składniki na 15 porcji: pół kostki drożdży, szklanka mleka, 5 łyżek cukru pudru, 1/4 kostki masła, opakowanie cukru waniliowego, 4 żółtka, 1/2 kg mąki pszennej, sól, 3 łyżki rumu, konfitura wiśniowa (słoiczek). Wykończenie: biała i mleczna polewa czekoladowa, migdały, cukrowa dekoracja.

  • Ślimaczki z półkruchego ciasta

    Składniki na 50 sztuk. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 1 kostka (25 dag) margaryny, 15 dag cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 15 dag kwaśnej śmietany, 4 jajka, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 1 fiolka rumowego aromatu do ciasta. Na nadzienie: 1 puszka (ok. 90 dag) gotowej masy makowej bez bakalii, 1 szkl. powideł śliwkowych, mielony cynamon. Oraz: trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • Mazurek bakaliowy z lukrem

    Składniki: Spód: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 2 żółtka. Masa bakaliowa: 3 żółtka, 2 białka, szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki rodzynek, szklanka migdałów. Lukier: szklanka cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny. Polewa czekoladowa do zrobienia napisu czekoladowe ozdoby Sposób przyrządzenia: Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder i żółtka...

  • Praliny z orzechową posypką

    Składniki: 2 paczki herbatników (po 100 g), pół szkl. kremówki, 2 łyżki miodu,pół kostki masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, kieliszek rumu lub likieru orzechowego (50 g), łyżka oleju, 100 g orzechów,gwiazdki z masy marcepanowej.

  • Słodka niespodzianka

    Galaretka dodana do ciasta to żadna nowina. Ale wypieki z kisielem to już kulinarna ciekawostka.

  • Obiecany przepis tego ciasta, ktore moja mama robi co roku. Jednakze przepisow na te rolady jest bardzo bardzo wiele... Ja przetestowalam sama kilkanascie......

Przepisy na temat: elastyczna masa czekoladowa