• Informacje na temat:

    elastyczna masa do dekoracji

Artykuły na temat: elastyczna masa do dekoracji
  • Na masę elastyczną potrzebujesz: 2 dag żelatyny, 1/3 szklanki wody i 60 dag cukru pudru. Żelatynę rozpuść w wodzie. Zmiksuj lub wyrób ręcznie z dodawanym stopniowo cukrem pudrem

  • Mazurek  pomarańczowy

    Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 25 dag masła, 3 żółtka, jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Masa pomarańczowa: 3 średnie pomarańcze (lub mandarynki), 2 średnie jabłka, ok. szkl. cukru. Dekoracja: płatki migdałów, rodzynki, perełki cukrowe, pisak spożywczy, żelki-kwiatuszki.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: szklanka mąki pszennej, pół kostki masła, 4 łyżki cukru kryształu, łyżka kakao, żółtko, sól. Masa: 1 kg tłustego, zmielonego twarogu, 6 łyżek cukru, 4 jajka, 2 łyżki masła, sok i skórka otarta z jednej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej. Dekoracja: jedna limonka, galaretka cytrynowa, listki mięty.

  • Składniki: 20 dag mąki, 1 op. suszonych drożdży, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oleju, 4 gruszki, 1 cytryna, 25 dag serka typu ricotta, 4 łyżki cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 5 dag margaryny, sól, świeże zioła do dekoracji...

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje. Ciasto: 30 dag mąki pszennej, np. specjalnej na pierogi + kilka łyżek do podsypywania, 1 jajko, 125 ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju słonecznikowego, szczypta cukru pudru, sól. Nadzienie: 50 dag białego tłustego twarogu, 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji, 1 jajko, 5-6 łyżek płynnego miodu, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej.

  • ...40 dag mąki, 200 ml ciepłej wody, 2 dag świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 3 łyżki oliwy albo oleju, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 szalotki, 30 dag gęstej kwaśnej śmietany, 15 dag żółtego sera, 1 ząbek czosnku, kilka dużych czarnych oliwek, sól, grubo mielony czarny pieprz, suszone zioła prowansalskie, listki bazylii do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje: 150 g truskawek, 350 g ziemniaków w mundurkach, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła  szczypta soli, 200 g mąki, 80 g marcepanu, 50 posiekanych niesolonych pistacji + do dekoracji Polewa:  400 ml mleka, 20 g budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru pudru...

  • Składniki na 10 porcji: ● pół kg mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn ● 3 dag świeżych drożdży ● 190 ml mleka ● 2 jajka ● 10 dag cukru + łyżka cukru na zaczyn ● cukier waniliowy ● 5 dag masła ● opakowanie marmolady. Lukier: ● pół szklanki soku z grejpfruta ● 2 szklanki cukru pudru ● łyżka czerwonego dżemu; dodatkowo: ● skórka kandyzowana ● czekoladki do dekoracji...

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag masła, 4 łyżki cukru, szczypta soli, torebka budyniu waniliowego, torebka budyniu śmietankowego, 800 ml mleka, 4 łyżki cukru, 5 dag masła, 10 dag białej czekolady, opakowanie truskawek (ok. 30 dag), bita śmietana do dekoracji.

Przepisy na temat: elastyczna masa do dekoracji
  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

  • Słodko-kwaśne pychotki

    ...cukru pudru sól Nadzienie: 50 dag białego tłustego twarogu 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji 1 jajko 5-6 łyżek płynnego miodu 1/2 łyżeczki(...) wodę i olej. Jeśli masa jest twarda, dolej odrobinę wody, by ciasto było elastyczne. 2. Twaróg utrzyj z jajkiem, połową miodu i esencją waniliową. Owoce umyj i osusz. Połącz z twarogiem. Ciasto cienko...

  • Tuńczykowa z szalotkami

    Składniki: 40 dag mąki 200 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy albo oleju 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 szalotki 30 dag gęstej kwaśnej śmietany 15 dag żółtego sera 1 ząbek czosnku kilka dużych czarnych oliwek sól grubo mielony czarny pieprz suszone zioła prowansalskie listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: 1. Drożdże rozetrzyj...

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Masa serowa: 300g twarogu 4 łyżki cukru pudru 14 śliwek kalifornijskich Ciasto drożdżowe: 320g mąki 120 ml mleka 5g drożdży instant 50 g cukru 40 g masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta 3 łyżki migdałów do dekoracji ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. W misie miksera (ewentualnie...

  • Anioł w koszulce

    Z truskawkami.

  • Pielmieni

    ...trochę do dekoracji, resztę posiekać. Koperek zmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Pierożki nakładać na talerze, dekorować koperkiem. Podawać ze śmietaną. Czas przygotowania: 60 minut...