• Informacje na temat:

    elastyczne ciasto naleśnikowe

Artykuły na temat: elastyczne ciasto naleśnikowe
  • Przepis na idealne naleśniki

    Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany, jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1,5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli.

  • Jesteś na Cyprze? Tego musisz spróbować!

    ...niebanalny deser, ale nie dla Cypryjczyka. Tutaj obowiązkowy jest jeszcze smakołyk. Jednym z nich jest kadaiffi, czyli ciasto naleśnikowe obficie oblane tutejszym miodem. Dosłownie palce lizać...

  • Jagodowe noce

    ..., mąki i szczypty soli miksujemy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni smażymy naleśniki. 2. Jagody przebieramy i płuczemy. Konfiturę wkładamy do małego rondelka, podlewamy(...) elastyczne ciasto, przenosimy je na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 3 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółeczka o średnicy 6-7 cm. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę posłodzonych jagód...

  • Przysmaki z patelni

    ..., kmin, ostrą paprykę i sól. 2. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, sól, zimną wodę i szybko zagnieć elastyczne ciasto (wodę dolewaj stopniowo). 3. Ciasto rozwałkuj na placek(...) gęste niż ciasto naleśnikowe). Pomidory sparz gorącą wodą, a następnie bardzo delikatnie obierz ze skórki. Pokrój je na grube plastry (aby się nie rozpadły, należy kroić je począwszy od dolnej lub górnej...

Przepisy na temat: elastyczne ciasto naleśnikowe
  • Przepis na idealne naleśniki

    Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany, jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1,5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli.

  • Składniki: Ciasto naleśnikowe: - mąka żytnia drobna, - jaja, - mleko, - woda, - sól, - oliwa z oliwek Farsz: - hummus, - szpinak liściasty, - dymka, - czosnek, - sól, - pieprz, - masło klarowane Sposób przygotowania: Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne...

Dyskusje na temat: elastyczne ciasto naleśnikowe
  • Re: Naleśniki...

    Przypuszczam, że to zależy od ciasta. Ja mam od wielu lat sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe: 3 jajka, 1,5 szkl. mąki, 1 szklanka mleka, 1 szkl. wody mineralnej gazowanej, łyżeczka cukru, sól. Wszystko ubijam mikserem i zostawiam na ok. 1/2 godziny, żeby ciasto "odpoczęło". Ciasto jest bardzo rzadkie i takie musi być. Smażę cienkie naleśniki, które są bardzo elastyczne i dają się zwijać