• Informacje na temat:

    farsz do pierogi ruskich

Artykuły na temat: farsz do pierogi ruskich
  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

  • Ciasto: ●400 g mąki ●spora szczypta soli ●ok. 1,5 szkl. gorącej wody ●50 g masła. Farsz: ●400 g białego sera ●400 g ugotowanych ziemniaków ●cebula ●2 łyżki masła ●sól, pieprz, olej; jako okrasa np. kwaśna śmietana, zeszklona cebulka lub skwarki...

  • Składniki Ciasto: 30 dag mąki i mąka do podsypywania jajko 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli łyżka oleju. Farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków zrumieniona na oleju cebula 10 dag ostrego tartego sera sól, pieprz. Okrasa: zrumieniony boczek lub cebula (w wersji postnej)

  • Skład na 5 porcji: Ciasto: ● 500 g mąki ● około szklanki ciepłej wody● 1 jajko ● sól Farsz: ● 750 g ugotowanych sypkich ziemniaków ● 250 g sera białego ● 2 drobno posiekane cebule ● sól i pieprz do smaku ● 1 żółtko ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 1 kg mąki pszennej do pierogów ● 2 szklanki ciepłej wody ● kostka masła ● łyżeczka soli Farsz: ● 600 g białego sera ● 300 g pieczarek ● 2 cebule ● 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych ● 1 łyżka oleju roślinnego ● 1 łyżka śmietany ● sól i pieprz do smaku...

  • Farsze do pierogów na szybko

    Nadzienie do pierogów to podstawa kulinarnego sukcesu.

  • Ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki margaryny, szklanka mleka, 3 żółtka, czubata łyżka śmietany 18-proc., 2 łyżeczki soli. Farsz: 1,2 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, jajko...

  • Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

  • ...1663 ruskich pierogów ulepili w czwartek, 5 grudnia w ciągu 100 minut uczniowie wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Wynik ten ma być wpisany do księgi rekordów Guinnessa.

  • Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...świąteczne z rybą czy makiem. Kiedyś pierogi nie były daniem codziennym, ale na specjalne okazje, np. kurniki z farszem drobiowym na wesela, knysze z kapustą, kaszą i grzybami na stypy. Znane są(...) ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo...

Wideo na temat: farsz do pierogi ruskich
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

Przepisy na temat: farsz do pierogi ruskich
  • Pierogi ruskie z roszponką

    .... Dodaj ją do masy ziemniaczanej wraz z mięsem i marchewką. Przypraw.  2. Z mąki i 3/4 szkl. wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij kwadraty. Nałóż na nie farsz i zlep. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Masło stop, polej nim pierogi. Posyp tymiankiem i słonecznikiem. Udekoruj roszponką i marchewką...

  • Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    ..., następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek - od wypłynięcia ok. 3 minuty. 3. Boczek pokroić w słupki, cebulę w kostkę, wszystko razem podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi okrasić boczkiem z podsmażoną cebulą. 4. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub...

  • Rumiane ruskie naleśniki

    Lepsze od ruskich pierogów!

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Pierogi ruskie

    Ciasto: - 0,5 kg. mąki, - 2 małe jajka, - szczypta soli, - 2 łyżki oleju, - Ok. szklanki ciepłej wody Farsz: - 80 dag. ugotowanych, ostudzonych ziemniaków, - 40 dag. półtłustego białego(...), nadziewać farszem i zlepić fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju). Po ugotowaniu polewać rozgrzanym smalcem ze skwarkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 12 osób. Koszt...

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Składniki (4-5 porcji): Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu.

  • Składniki: naleśniki: - jajka, - mąka, - mleko, - można dodać odrobinę proszku do pieczenia wtedy naleśniki będą pulchniejsze, - sól (ew. pieprz), farsz: - 5 ziemniaków (średnich), - jedna(...) i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (lub przez zgniataczkę, podobnie ser biały. Mieszamy wszystko dodając sól i pieprz do smaku. Mamy gotowe naleśniki i farsz. Teraz czas na kurczaka. Kroimy...

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    Potrawa jest połączeniem pierogów ruskich z krokietami. Przyrządzanie Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Gotujemy pół kilograma ziemniaków, później rozdrabniamy je (najlepiej maszynką do mięsa(...) przy pomocy wacika nasączonego olejem - wtedy unikamy bąbelków powietrza na naleśnikach. Następnie naleśniki wypełniamy farszem, składając je tak, jak krokiety. Na głębokim talerzu przygotowujemy...

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem. 2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które...

Dyskusje na temat: farsz do pierogi ruskich
  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    A do ruskich pierogów farsz też kroisz?! ;)

  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    a dla mnie najlepszy farsz to farsz do pierogów ruskich obowiązkowo z bryndzą i smażoną cebulką - pychotka , po prostu palce lizać

  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    Szanowna MUFINKO!! Do ruskich pierogów,ziemniaki po ugotowaniu są ugniatane,a ser który do nich dodaje jest rozgniatany ręka i farsz także wyrabiam ręką!!!!!Robię to tak jak kiedyś robiły nasze Prababcie,Babcie i Mamy.Zresztą chyba napisałam czytelnie,że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.Poza tym nikomu niczego nie narzucam,ani też nikogo nie obrażam,czyż nie tak?? Pozdrawiam

  • Re: Pierogi

    Asiu przepraszam,ale od jakiegoś czasu słyszę o mieleniu ziemniaków i sera na ruskie pierogi na farsz,dla mnie to po prostu........................profanacja ruskich pierogów.Pozdrawiam

  • Re: Pierogi z czym lubicie?

    Zarka,a może farsz do ruskich pierogów był przemielony przez maszynkę??Nie należy nic mielić bo to jest profanacja ruskich pierogów .Bardzo dobre są pierogi z ..........kaszą jęczmienną i dodanymi startymi surowymi ziemniakami.Po prostu pychota!!Pozdrawiam

  • Re: Prosty przepis na nietypowy farsz do pierogów

    prawdziwy z ciebie zenuś, to nie są pierogi ruskie, w ruskich do farszu nie dodajemy boczku

  • Re: Pierogi też mogą być fit!

    oryginalnie, nadzieniem pierogów ruskich był farsz z sera i kaszy gryczanej

  • Re: Pierogi też mogą być fit!

    Następna bzdura. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Farszem pierogów ruskich są ziemniaki i ser. Tutaj mamy tylko ser ze szpinakiem. W pierogach jeśli już, to zagrożeniem nie jest farsz, lecz ciasto (mąka). Dlatego odchodzi się dzisiaj od produktów mącznych (np. chleb)

  • Re: Kuchnia polska Pawła Zająca

    a ja do ciasta na pierogi z mięsem dodaję mielone gotowane ziemniaki....1 - 2 szt. ......ciasto jest wtedy znacznie delikatniejsze , lepiej się klei, i nie pęka podczas gotowaniaa do farszu z karkówki- boczku- cebuli dodaję krojonych i wysmażonych pieczarek z cebulką oraz odrobinę ryżu....do ruskich pierogów trochę więcej ziemniaków bo i farsz robię twarogowo- ziemniaczano - cebulowy

  • -

    -

    Ziemniaki dodaje się do ruskich pierogow- jako farsz. Leniwe robi się " na oko".Na wszelki wypadek sprawdzilam w książce- na pól kilo sera- 3 jajka, 6 lyżek maki. Ser zemleć, wymieszać z jajami, dodać make, szczyptę soli. Wylożyć na stolnicę posypaną mąką, utoczyć walek, splaszczyć nożem, pokroić kluski dlugości 2-3 cm.Wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować okolo 3 minut od wyplynięcia