• Informacje na temat:

    farsz do pierogów z kapusta i grzybami

Artykuły na temat: farsz do pierogów z kapusta i grzybami
  • Składniki:  350 g mąki  1/2 szklanki wody  1 jajko  sól  mąka do posypania stolnicy FARSZ:  50 g suszonych grzybów  300 g kwaszonej kapusty  1 cebula  olej  sól, zmielony pieprz, cukier...

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: 50 dag mąki (typu 500), 250 ml wody, 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 1 kg kapusty kwaszonej, 1 marchewka, 7 dag suszonych grzybów, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta majeranku, 1 duża cebula, 2–3 listki laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz.

  • ...z wywarem dodać do kapusty, poddusić, wystudzić. 2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać do kapusty. 3. Farsz doprawić solą, pieprzem, wystudzić. 4. Mąkę przesiać, połączyć z 500 ml ciepłej wody, 1 łyżką masła, szczyptą soli, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na ok. 20 min, potem cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać po 1 łyżeczce farszu...

  • Farsz: ●500 g kapusty kiszonej ●2 liście laur. ●po 5 ziaren pieprzu i ziela ang. ●2 cebule ●60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz, tymianek ●olej. Ciasto: ●350 g mąki ●jajko ●ok. 1/2 szklanki wody ●szczypta soli...

  • Pierogi z grzybami

    Ciasto: 70 dag mąki pszennej, 1 małe jajko, 1/2 łyżeczki soli, trochę gorącej wody. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej, 3 szkl. suszonych grzybów, 4 duże cebule, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, mielony czarny pieprz, olej do smażenia, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • Składniki: 50 dag mąki, 1,5 szklanki wody, szczypta soli. Farsz: 50 dag kapusty kiszonej, 10 dag suszonych grzybów, 3 łyżki oleju, 2 cebule. Do smaku: sól i pieprz. Okrasa: 3 cebule, kilka łyżek oleju roślinnego.

  • ...kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku. Stop masło na patelni lub w rondelku, zeszklij na nim posiekaną cebulę, wlej następnie wraz z tłuszczem do kapusty z grzybami. Dopraw do smaku. Wymieszaj, po czym duś na małym ogniu tak długo, aż smaki dobrze się połączą. Tak przygotowana kapusta wigilijna znakomicie nadaje się również jako farsz do świątecznych pierogów. Wystarczy, że nieco drobniej ją...

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 35 dag mąki, ok. 1 szklanki gorącej wody, 1 żółtko, sól. Farsz: 5 dag suszonych grzybów, 30 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, olej do smażenia, sól, pieprz.

  • ...jajko i tyle tartej bułki, aby farsz był zwięzły. 2 Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj kółka i na środku nakładaj kapustę. Ulep pierogi, ułóż na blasze i pozostaw pod ściereczką na 15 min. Posmaruj...

  • .... 3. Z mąki, 1 jajka, 1/2 szklanki gorącej wody oraz szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Szklanką wykrawaj kółka, nakładaj porcje farszu i mocno sklejaj brzegi. Pierogi wkładaj do rondla...

Przepisy na temat: farsz do pierogów z kapusta i grzybami
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...1. Farsz: grzyby zalej wodą, odstaw do namoczenia (najlepiej na noc). Potem je odcedź, wodę zachowaj, grzybki posiekaj. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz, osącz. Włóż do garnka. Dodaj majeranek(...). Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, a po kilku chwilach także kapustę. Smaż 5-10 minut. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 2. Ciasto: wodę zagotuj. Mąkę przesiej do...

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Pierogi z grzybami

    Składniki: Ciasto: 70 dag mąki pszennej 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli trochę gorącej wody Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 3 szkl. suszonych grzybów 4 duże cebule 2-3 listki laurowe po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu sól mielony czarny pieprz olej do smażenia trochę mąki do oprószenia stolnicy Przygotowanie: 1. Farsz: kapustę opłucz...

  • Pierogi z dorszem i kapustą

    Sposób przygotowania 1. Kapustę i grzyby zalej wodą, gotuj ok. godziny. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle wraz z kapustą z grzybami. Przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Drożdże rozetrzyj(...) (o śr. ok. 10 cm). Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Nałóż na nie po porcji kapuścianego farszu oraz po kawałku dorsza. Zlep brzegi, formując pierogi. Pozostaw na chwilę, aby jeszcze trochę wyrosły...

  • Pieczone pierogi ze słodką kapustą

    ...maśle. Podlej wodą z gotowania grzybów i duś do miękkości. Posiekaj cebulę, podsmaż oddzielnie na maśle i dodaj do kapusty razem z grzybami. Przypraw do smaku i odstaw. 3 Wymieszaj drożdże, cukier(...) ciasto i wykrój kółka o średnicy ok. 10 cm. Nałóż na każde farsz, złóż na pół, brzegi dociśnij widelcem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp...

  • Postna kapusta

    ...się połączą. Tak przygotowana kapusta wigilijna znakomicie nadaje się również jako farsz do świątecznych pierogów. Wystarczy, że nieco drobniej ją posiekasz, trochę mocniej doprawisz i aromatyczne(...) bez przykrycia. Grzyby zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku. Stop masło na...

  • Pierogi z kapustą

    Składniki: Farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurow po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang. 2 spore cebule 6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków) masło sól, pieprz olej ciasto(...). filiżanką), nałóż farsz, ulep zgrabne pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie. Przed podaniem usmaż na maśle i okraś np. smażoną cebulką.

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    ..., zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Do przygotowania ciasta potrzebne będą: 3 szklanki mąki, mąka do podsypania, 125 g masła, pół szklanki mleka, 50 g drożdży, łyżeczka cukru, jajko, sól i pieprz. Składniki na farsz to: 2 cebule, jajko, 200 g grzybów (mogą być suszone...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...farszu dodać posiekane jajka oraz orzechy. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać po porcji farszu, zalepiać brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem usmażyć na maśle. Czas...

  • ...na ciasto:70 dag mąki, woda; na farsz: 1kg kwaszonej kapusty, 8dag suszonych grzybów,mielony pieprz.

Dyskusje na temat: farsz do pierogów z kapusta i grzybami
  • Jak żyć w zgodzie z ewentualną teściową.

    ja robię pierogi, nie chwaląc się genialne:))) i usłyszałam kiedyś nad talerzem pierogów z kapusta i grzybami: przepis na farsz brałaś od mojej mamy? ja- nie, a co podobne? on- nie... LEPSZE :)))) oj, gdyby moja teściowa to usłyszała...