• Informacje na temat:

    farsz do ruskich

Artykuły na temat: farsz do ruskich
  • Według mnie są lepsze od ruskich pierogów. I mają tę zaletę, że nie trzeba ich lepić.

  • Naleśniki „ruskie”

    ..., ser, boczek, cebulę, dodaj sól i odrobinę pieprzu. Tak przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty, podgrzewaj na odrobinie masła. Przepis pochodzi z książki "Pyszne kolacje...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Przepis na idealny farsz przywiozła jeszcze ze Lwowa prababcia Wanda. Recepturę tę zmodyfikował po latach mój tata, dodając do farszu niewielką ilość sera pleśniowego. Prawdziwym miłośnikiem ruskich był oczywiście dziadek Jacek, dlatego dość często pojawiały się one na naszym rodzinnym stole.    Pierogi ruskie Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki, 200 ml wody lub mleka, 1 łyżka...

  • Pierogi ruskie z cebulką

    ...z przeciśniętym przez praskę twarogiem. Dodaj pokrojoną i zeszkloną cebulę, dopraw. Na kółko ciasta połóż porcję farszu. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 2 min...

  • Ciasto: ●400 g mąki ●spora szczypta soli ●ok. 1,5 szkl. gorącej wody ●50 g masła. Farsz: ●400 g białego sera ●400 g ugotowanych ziemniaków ●cebula ●2 łyżki masła ●sól, pieprz, olej; jako okrasa np. kwaśna śmietana, zeszklona cebulka lub skwarki...

  • Składniki Ciasto: 30 dag mąki i mąka do podsypywania jajko 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli łyżka oleju. Farsz: 50 dag ugotowanych ziemniaków zrumieniona na oleju cebula 10 dag ostrego tartego sera sól, pieprz. Okrasa: zrumieniony boczek lub cebula (w wersji postnej)

  • Skład na 5 porcji: Ciasto: ● 500 g mąki ● około szklanki ciepłej wody● 1 jajko ● sól Farsz: ● 750 g ugotowanych sypkich ziemniaków ● 250 g sera białego ● 2 drobno posiekane cebule ● sól i pieprz do smaku ● 1 żółtko ● 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Skład na 10 porcji: Ciasto: ● 1 kg mąki pszennej do pierogów ● 2 szklanki ciepłej wody ● kostka masła ● łyżeczka soli Farsz: ● 600 g białego sera ● 300 g pieczarek ● 2 cebule ● 600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych ● 1 łyżka oleju roślinnego ● 1 łyżka śmietany ● sól i pieprz do smaku...

  • Ciasto: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 kostki margaryny, szklanka mleka, 3 żółtka, czubata łyżka śmietany 18-proc., 2 łyżeczki soli. Farsz: 1,2 kg ziemniaków, 25 dag białego sera, 2 cebule, sól, pieprz, olej, jajko...

  • Składniki: pół kg mąki i trochę do podsypania, 10 dag miękkiego masła, pół szklanki keczupu, 2 dag drożdży, 2 jajka. Farsz: pół kg ziemniaków, 30 dag twarogu, 4 łyżki keczupu, łyżeczka oregano(...) lub mniej mąki w zależności od konsystencji keczupu). Odstaw na 15 min. Farsz: ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, przepuść przez praskę. Twaróg rozdrobnij widelcem, wymieszaj...

Wideo na temat: farsz do ruskich
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

Przepisy na temat: farsz do ruskich
  • Pierogi ruskie z roszponką

    Sposób przygotowania 1. Mięso ugotuj w posolonej wodzie. Ziemniaki i marchewkę obierz, ugotuj osobno w posolonym wrzątku. Potem marchewkę i mięso pokrój, a ziemniaki i ser zmiel. Roszponkę posiekaj. Dodaj ją do masy ziemniaczanej wraz z mięsem i marchewką. Przypraw.  2. Z mąki i 3/4 szkl. wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij kwadraty. Nałóż na nie farsz i zlep. Pierogi ugotuj w posolonym...

  • Rumiane ruskie naleśniki

    Lepsze od ruskich pierogów!

  • Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    ..., następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek - od wypłynięcia ok. 3 minuty. 3. Boczek...

  • Składniki: naleśniki: - jajka, - mąka, - mleko, - można dodać odrobinę proszku do pieczenia wtedy naleśniki będą pulchniejsze, - sól (ew. pieprz), farsz: - 5 ziemniaków (średnich), - jedna(...) i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (lub przez zgniataczkę, podobnie ser biały. Mieszamy wszystko dodając sól i pieprz do smaku. Mamy gotowe naleśniki i farsz. Teraz czas na kurczaka. Kroimy...

  • Pierogi ruskie

    Ciasto: - 0,5 kg. mąki, - 2 małe jajka, - szczypta soli, - 2 łyżki oleju, - Ok. szklanki ciepłej wody Farsz: - 80 dag. ugotowanych, ostudzonych ziemniaków, - 40 dag. półtłustego białego(...), nadziewać farszem i zlepić fantazyjnie. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju). Po ugotowaniu polewać rozgrzanym smalcem ze skwarkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 12 osób. Koszt...

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Składniki (4-5 porcji): Farsz: 2 duże cebule; 1 łyżeczka masła; 500 g ugotowanych, obranych ziemniaków; 500 g białego sera; sól. chili; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka posiekanej kolendry; 1 łyżeczka miodu.

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    Potrawa jest połączeniem pierogów ruskich z krokietami. Przyrządzanie Zaczynamy od przyrządzenia farszu. Gotujemy pół kilograma ziemniaków, później rozdrabniamy je (najlepiej maszynką do mięsa(...) przy pomocy wacika nasączonego olejem - wtedy unikamy bąbelków powietrza na naleśnikach. Następnie naleśniki wypełniamy farszem, składając je tak, jak krokiety. Na głębokim talerzu przygotowujemy...

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo(...) często goszczą na rodzimych stołach, jak zawsze zachwycając smakiem. Przepisy na pierogi można dwoić i troić, my pokażemy Ci najlepsze triki na ich przygotowanie. Do dzieła! Bez farszu ani rusz...

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem. 2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które...

Dyskusje na temat: farsz do ruskich
  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    A do ruskich pierogów farsz też kroisz?! ;)

  • Re: Prosty przepis na nietypowy farsz do pierogów

    prawdziwy z ciebie zenuś, to nie są pierogi ruskie, w ruskich do farszu nie dodajemy boczku

  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    a dla mnie najlepszy farsz to farsz do pierogów ruskich obowiązkowo z bryndzą i smażoną cebulką - pychotka , po prostu palce lizać

  • Re: Kotleciki z ziemniaków

    PRZECIEŻ TO ŻADNA NOWOŚĆ –TO JEST FARSZ DO RUSKICH PIEROGÓW

  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    Szanowna MUFINKO!! Do ruskich pierogów,ziemniaki po ugotowaniu są ugniatane,a ser który do nich dodaje jest rozgniatany ręka i farsz także wyrabiam ręką!!!!!Robię to tak jak kiedyś robiły nasze Prababcie,Babcie i Mamy.Zresztą chyba napisałam czytelnie,że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.Poza tym nikomu niczego nie narzucam,ani też nikogo nie obrażam,czyż nie tak?? Pozdrawiam

  • Re: Pierogi też mogą być fit!

    oryginalnie, nadzieniem pierogów ruskich był farsz z sera i kaszy gryczanej

  • Re:  z czym naleśniki???????

    Z farszem jak do ruskich pierogów. Nakładam farsz, składam jak krokiety i odsmażam na patelni, aż będą złociste i chrupiące z wierzchu. Ot taka namiastka pierogów, bo do nich ciasto za nic mi nie wychodzi ;)

  • Re: Naleśniki warzywne

    jak WAM kiedy zostanie farsz z ruskich pierogów to usmażcie dwa lub trzy naleśniki i posmarujcie je nim, fajna sprawa ,tylko farsz musi być mocno pikantnyspróbujcie

  • Re: Pierogi

    Asiu przepraszam,ale od jakiegoś czasu słyszę o mieleniu ziemniaków i sera na ruskie pierogi na farsz,dla mnie to po prostu........................profanacja ruskich pierogów.Pozdrawiam

  • Re: Pierogi też mogą być fit!

    Następna bzdura. Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Farszem pierogów ruskich są ziemniaki i ser. Tutaj mamy tylko ser ze szpinakiem. W pierogach jeśli już, to zagrożeniem nie jest farsz, lecz ciasto (mąka). Dlatego odchodzi się dzisiaj od produktów mącznych (np. chleb)