• Informacje na temat:

    farsz z gotowanych jajek

Artykuły na temat: farsz z gotowanych jajek
  • Jajka z farszem chrzanowym

    Składniki: 6 jajek, kilka plastrów szynki, 2 łyżki żółtego sera startego drobno,  łyżeczka ostrego chrzanu, łyżka majonezu, pieprz, czarne oliwki zielone, oliwki nadziewane papryką, listki kolendry.

  • Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 12 krewetek (rozmrożonych), 2/3 szklanki majonezu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz.

  • Składniki (na 6 porcji): 6 jajek. Do farszu szynkowego: 4–5 plasterków gotowanej szynki, kawałek żółtej papryki, 2–3 łyżki majonezu, 2 małe pomidorki (koktajlowe), mielona słodka papryka, sól. Do farszu warzywnego: kawałek ogórka sałatkowego, 4 rzodkiewki, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól, biały pieprz.

  • ...bok 2-3), pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i mieszaj, aż jajka się zetną. Wypełnij kotlety schłodzonym farszem jajecznym i zepnij wykałaczkami. Osól, oprósz pieprzem(...) brytfanny, zalej sosem, dodaj resztę pokrojonych pieczarek, przykryj. Piecz ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Jako dodatek do kotletów z jajeczno-pieczarkowym farszem idealny będzie ryż lub...

  • ...12 jajek, 30 dag serka topionego śmietankowego, po kilka gałązek koperku, natki pietruszki, szczypiorku, 1 łyżka musztardy, 15 dag żółtego sera (najlepiej twardego, o wyrazistym pikantnym smaku), 5–6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, biały pieprz, sól, słodka papryka w proszku.

  • Ciasto: ● 1 szklanka mąki ziemniaczanej ● 3 łyżki mąki pszennej ● 6 ziemniaków ● jajko ● sól ● pieprz. Farsz: ● 3/4 szklanki suchej fasoli ● cebula ● 2 łyżki oleju ● sól ● pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 500 g fasolki szparagowej, 4 jajka, 250 ml mleka, 1 cebula, 3 łyżki sosu pomidorowego, 80 g startego parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, oliwa. Sos:  250 ml mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, biały pieprz.

  • ...nim kapuściany farsz. Kotlety złóż na pół. Oprósz mąką. Panieruj w roztrzepanych jajkach i okruszkach. 3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je na złoty kolor przez 6-8 minut...

  • Pomidorowe jajka

    ...całość razem z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do masy żółtkowej, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Przygotowaną masę rozłóż do wydrążonych połówek jajek (jeśli chcesz, możesz przełożyć masę do szprycy cukierniczej lub woreczka z odciętym rogiem). Na każdej połówce ułóż po pół łyżki majonezu. Udekoruj...

  • Jajka ze szpinakiem

    Składniki: 5 jajek, 10 dag szpinaku mrożonego, ząbek czosnku, 2 łyżeczki śmietany, plaster żółtego sera, sól, pieprz.

Przepisy na temat: farsz z gotowanych jajek
  • Ravioli z serowym farszem

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i wysyp na blat. Dolewając stopniowo wodę, zagnieć ciasto (10 minut). Owiń folią i odłóż na godzinę.  2. Wymieszaj składniki farszu i przypraw do smaku.  3. Ciasto podziel na 5 części. Rozwałkuj je kolejno, podsypując mąką. Wytnij z placków kółka: 30 po 6 cm i 30 po 8 cm.  4. Pośrodku mniejszych kółek umieść farsz. Posmaruj ich brzegi...

  • Świąteczne gotowanie z rodziną

    .... Kleksy dodatkowo możesz lekko przemieszać widelcem albo wykałaczką, by powstał ozdobny wzorek. Zupę serwuj na gorąco z kawałkiem bagietki. Puszyste paszteciki Sposób przygotowania 1. Farsz(...) posiekaj na stolnicy z mąką, solą i cukrem. Dodaj 1 jajko, żółtka i śmietanę. Wkrusz drożdże. Zagnieć gładkie ciasto.  3. Ciasto cienko rozwałkuj na szeroki pasek. Ułóż na nim farsz. Brzegi paska zlep...

  • Jajka faszerowane szynką

    Sposób przygotowania 1. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Nie gotuj jajek dłużej, bo na żółtkach zrobi się ciemna(...). Posiekaj je. Szynkę pokrój w drobniutką kosteczkę. 4 rzodkiewki oczyść, umyj, posiekaj. Rozdrobnione składniki i posiekany szczypiorek wymieszaj z serkiem ricotta. Farsz przypraw do smaku solą oraz...

  • Jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami

    ...dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami...

  • Jajka faszerowane pieczarkami

    ...sporo kalorii, jeśli zrezygnujesz z farszu z żółtym serem i żółtkami (te ostatnie możesz wykorzystać do kruchego ciasta). Majonez zaś wymieszaj pół na pół z jogurtem. Aby farsz nie stracił świątecznego...

  • Gotowane pierogi z mozzarellą

    .... Połącz z mozzarellą, solą i pieprzem do smaku. 2. Z mąki, jajek, łyżki oleju i szczypty soli zagnieć ciasto. Rozwałkuj je, szklanką wytnij krążki. Nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj ciasto, formując...

  • Jajka faszerowane ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

    Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z żółtkiem, jogurtem, poszatkowanym koperkiem i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka. 

  • Jajka faszerowane sałatką z szynki i papryki

    Na szczęście okres złej sławy jajek już minął. Dziś dietetycy zalecają częste ich jedzenie. A można z nich stworzyć wiele pysznych potraw!

  • Pierogi z farszem z marchwi

    Składniki: Ciasto: 35 dag mąki, duże jajko, łyżka oleju, ok. 3/4 szkl. ciepłej wody, szczypta soli; farsz: 25 dag marchewki, cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. tartego żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka, 3 łyżki masła, natka.

  • Diabelskie jajka

    Składniki na 2-3 porcje: - 6 jajek, ugotowanych na twardo, - 1,5 łyżki majonezu, - 1 łyżeczka musztardy dijon, - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Ugotowane jajka na twardo (ok. 10-12 minut) obrać ze skorupek i przekroić w pół. Wydrylować żółtka i dokładnie utrzeć je z majonezem i musztardą. Powstałym farszem wyłożyć jajka i oprószyć ostrą papryką. Przygotowanie 20 min. Czy...

Dyskusje na temat: farsz z gotowanych jajek
  • Re: Kolacja Walentynkowa

    Ja dwa lata temu przygotowałam nadziewane kapelusze pieczarek. Farsz składał się z posiekanych drobno nóżek pieczarek, szczypiorku, gotowanych na twardo jajek, i cebuli. Podałam chyba z 10 sztuk na ładnie przyozdobionym talerzu. Do tego świece, muzyczka... Gwarantuję, że parę takich pieczarek zaspokoi głód, bo przecież nie o jedzenie chodzi tylko o miłe spędzenie czasu w romantycznej atmosferze