• Informacje na temat:

    farsz ze szpinakiem do ciasta francuskiego

Artykuły na temat: farsz ze szpinakiem do ciasta francuskiego
  • Składniki na 4 porcje: 8 jaj przepiórczych, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 40 dag liści szpinaku, cebula dymka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki mieszanki nasion (słonecznik i dynia), pół szklanki śmietany, łyżka posiekanej bazylii, 30 dag ciasta francuskiego, sól, pieprz, jajko.

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 opakowania ciasta francuskiego, 1,5 kg szpinaku mrożonego w liściach, 2 cebule, 5-6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 15 dag sera typu feta, 3 łyżki śmietanki 30 proc., 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, tarta gałka muszkatołowa, 4 łyżki nasion sezamu, masło do smarowania formy.

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    Ciasto filo smakuje bardzo podobnie do francuskiego, ale jest mniej tłuste i o wiele bardziej delikatne. Ostrożnie krój je na porcje – najlepiej porządnym nożem o ząbkowanym ostrzu.

  • ...• 1 paczka mrożonego ciasta filo lub francuskiego • 500 g świeżego szpinaku • 6 młodych cebulek ze szczypiorkiem • 1 jajko • 3 łyżki oliwy z oliwek • 200 g twarogu koziego • 250 g fety • 1 pęczek koperku • 1 pęczek natki pietruszki • pieprz, sól do smaku • oliwa do smażenia i smarowania płatów ciasta.

  • Składniki na 8 porcji: ●2 opakowania ciasta francuskiego ●ok. 20 dag sera feta ●ok. 50 dag mrożonego szpinaku (w sezonie warto użyć świeżego) ●2 ząbki czosnku ●olej ●papryka słodka ●zioła prowansalskie ●sól, świeżo zmielony pieprz...

  • Składniki: op. mrożonego ciasta francuskiego, 30 dag mrożonego lub 50 dag świeżego szpinaku, 30 dag wędzonego boczku, 7-10 jajek, 25 dag sera żółtego, czosnek, sól, pieprz, chili, olej...

  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g), 500 g świeżego szpinaku, 150 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 jajko , oliwa z oliwek, sól, pieprz...

  • Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

    Podstawowe składniki: 45 dag ciasta francuskiego 50 dag liści szpinaku 10 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plastrach, 25 dag tartej mozzarelli, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżka masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz...

  • ...●Op. ciasta francuskiego ●białko do posmarowania; na farsz: ●op. szpinaku mrożonego (lub 3 op. świeżego) ●ząbek czosnku ●op. sera feta ●olej ●sól, pieprz...

  • Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 25 dag świeżego szpinaku, 12 dag sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 50 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc., 50 ml mleka, 5 dag startego żółtego sera, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przepisy na temat: farsz ze szpinakiem do ciasta francuskiego
  • Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

    Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego           200 g mrożonego szpinaku           2 ząbki czosnku           75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland           50(...) wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście. 2. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut...

  • Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

    Składniki: 45 dag ciasta francuskiego 50 dag liści szpinaku 10 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plastrach 25 dag tartej mozzarelli 4 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła(...) i gałką muszkatołową. 3. Dno i boki naczynia do tarty wyłóż ciastem francuskim, rozłóż na nim farsz szpinakowy, wyrównaj powierzchnię. Posyp podsmażonym boczkiem i resztą sera. 4. Wstaw do...

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    ..., dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy. Boki nacinamy w paseczki - tak aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz. Nadzienie(...), 1 łyżki oleju. Przygotowanie ciasta francuskiego: Zimne masło siekamy nożem z mąką. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Następnie dolewamy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy...

  • Paszteciki szpinakowe

    Polecamy przepis na rewelacyjne paszteciki ze szpinakiem.

  • Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

    Piaszczyste plaże, gorące promienie słońca i… pyszne potrawy! Tak, właśnie za to pokochaliśmy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita. Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta filo lub z francuskiego, w formie...

  • Koperty szpinakowe

    ...wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec...

  • Małe co nieco!

    ...ok. 6 zł Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 500 g świeżego szpinaku 150 g sera feta 2 ząbki czosnku(...) na kwadraty. Na każdy połóż 1-2 łyżki farszu, kwadrat złóż na pół i zlep boki. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz ok. 20 minut. Czas przygotowania: ok. 25 minut, dla 4 osób, cena ok. 18

  • Co na świąteczny obiad?

    ...i cebulę obrać i posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać listki. Połączyć z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi oraz białkiem. Wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie. Mięso ułożyć na płacie ciasta(...). 2. Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Wymieszać z metką, posiekaną natką, jajkiem, rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jagnięcinę naciąć...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...greckiej kuchni ser - mizithra - miękki, przypominający nasz wiejski ser biały. Je się go albo taki, jaki jest, albo dodany do farszu, np.razem ze szpinakiem. Powstaje zarówno z mleka owczego jak i koziego(...) otworki. W kuchni greckiej bardzo często wykorzystuje się ją do zapiekania potraw oraz do różnego rodzaju farszów, np. warzywnych czy mięsnych oraz do sałatek. Latem często jada się ją z arbuzem lub...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...), z którą tworzy wyjątkową harmonię smaku. W tawernach i ouzeriach najczęściej podaje się ją upieczoną na grillu. W greckich domach - duszoną z różnymi dodatkami, np. ze szpinakiem, w winie...