• Informacje na temat:

    farsz ze szpinakiem i feta do ciasta francuskiego

Artykuły na temat: farsz ze szpinakiem i feta do ciasta francuskiego
  • ...●Op. ciasta francuskiego ●białko do posmarowania; na farsz: ●op. szpinaku mrożonego (lub 3 op. świeżego) ●ząbek czosnku ●op. sera feta ●olej ●sól, pieprz...

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 opakowania ciasta francuskiego, 1,5 kg szpinaku mrożonego w liściach, 2 cebule, 5-6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 15 dag sera typu feta, 3 łyżki śmietanki 30 proc., 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, tarta gałka muszkatołowa, 4 łyżki nasion sezamu, masło do smarowania formy.

  • Składniki na 8 porcji: ●2 opakowania ciasta francuskiego ●ok. 20 dag sera feta ●ok. 50 dag mrożonego szpinaku (w sezonie warto użyć świeżego) ●2 ząbki czosnku ●olej ●papryka słodka ●zioła prowansalskie ●sól, świeżo zmielony pieprz...

  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g), 500 g świeżego szpinaku, 150 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 jajko , oliwa z oliwek, sól, pieprz...

  • Składniki: 50 dag świeżego szpinaku, 10 dag sera feta, 3 łyżki masła, 15 dag wędzonego łososia, łyżka soku z cytryny, sól morska, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego (40 dag), trochę mąki do posypania stolnicy, jajko do posmarowania.

  • Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 25 dag świeżego szpinaku, 12 dag sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 50 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc., 50 ml mleka, 5 dag startego żółtego sera, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

  • ...• 1 paczka mrożonego ciasta filo lub francuskiego • 500 g świeżego szpinaku • 6 młodych cebulek ze szczypiorkiem • 1 jajko • 3 łyżki oliwy z oliwek • 200 g twarogu koziego • 250 g fety • 1 pęczek koperku • 1 pęczek natki pietruszki • pieprz, sól do smaku • oliwa do smażenia i smarowania płatów ciasta.

  • Składniki: 2 op. ciasta francuskiego, 2 op. sera feta , pół kostki masła, 4-5 ząbków czosnku, 15 dag startego sera żółtego, 60 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego, białko do posmarowania.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Placek quiche pochodzi z Francji i ma długą historię, bo znany był już w XVI wieku. Do dziś jest niezwykle popularny i lubiany w całej Europie. Składa się z podstawy z kruchego albo francuskiego ciasta, wypełnionej koniecznie wytrawnym nadzieniem np. mięsem albo warzywami z dodatkiem jaj i śmietany.

Przepisy na temat: farsz ze szpinakiem i feta do ciasta francuskiego
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Małe co nieco!

    ...ok. 6 zł Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 500 g świeżego szpinaku 150 g sera feta 2 ząbki czosnku(...) na kwadraty. Na każdy połóż 1-2 łyżki farszu, kwadrat złóż na pół i zlep boki. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz ok. 20 minut. Czas przygotowania: ok. 25 minut, dla 4 osób, cena ok. 18