• Informacje na temat:

    faszerowane ziemniaki z czosnkiem i maslem

Artykuły na temat: faszerowane ziemniaki z czosnkiem i maslem
  • Faszerowane ziemniaki

    Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 1 mała cukinia, 1 dojrzały pomidor, 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek, 4 plastry żółtego sera, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, kilka listków ziół...

  • Ziemniaki faszerowane ziołowym serem

    ...1. Sery biały i pokruszoną fetę ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną dymką, koperkiem i pietruszką. 2. Ziemniaki starannie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy, nacieramy solą i przyprawą do grillowanych ziemniaków. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową nasmarowaną masłem i wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika albo pomiędzy grillowy żar. Pieczemy 35-40 minut, do...

  • Katarzyna Bosacka: Czosnek niedźwiedzi

    ...liście. W Polsce ta roślina z rodziny amarylkowatych, zwana też czosnkiem dzikim, leśnym, a także cebulą czarownic, występuje w Sudetach, Karpatach, na pogórzu, w Kotlinie Sandomierskiej, w Białowieskim(...) znachorzy i zielarki "czyścili" nią krew, podawali jako lek na kłopoty z krążeniem czy trawieniem. Czosnkiem niedźwiedzim leczono brak apetytu i anemię. Jego liście mają działanie podobne do dobrze...

  • Cebula faszerowana

    Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy mleko i 1-2 łyżki masła, tłuczemy aż powstanie gładkie purée. Z cebuli odkrawamy czubki na 1/4 wysokości, z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając 2-3 warstwy. Wyjęte z cebuli części kroimy w drobną kostkę. Wydrążone cebule gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, osuszamy...

  • ...1. Ziemniaki cieniutko obierz, aby zachować ich kształt. Umyj, wydrąż środki, posmaruj je od zewnątrz i wewnątrz olejem. 2. Farsz: mięso przełóż do miski, przypraw ziołami, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Farsz powinien być dosyć pikantny. 3. Małe porcje farszu nakładaj do wydrążonych ziemniaków. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim ziemniaki. Na każdy połóż...

  • ...1 Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz z mlekiem, jajkiem, masłem i pieprzem. Paprykę umyj, wyjmij pestki, pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej, smaż szpinak, dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i śmietanę, smaż. 2 W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, na nich plastry papryki, a wewnątrz nich...

  • Przygotowanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, mleko i całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Papryki umyj, przekrój na pół i oczyść z nasion. Szpinak opłucz, pokrój, przelej wrzątkiem i odsącz na sitku. Dopraw zmiażdżonym czosnkiem, sokiem...

  • Warzywa faszerowane

    Faszerowane ziemniaki Składniki na 4 porcje : 4 duże ziemniaki, 1/2 cukinii, 1 pomidor, 1 łyżka posiekanych zielonych oliwek, 2 łyżki oleju, 4 plastry żółtego sera, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Pomidora obrać ze skóry. Razem z cukinią pokroić go w drobną kostkę. Dodać oliwki, olej, doprawić. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ściąć wierzchy, wydrążyć środki. Wnętrze każdego nasmarować masłem...

  • ...1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy mleko i 1–2 łyżki masła, tłuczemy aż powstanie gładkie purée. 2. Z cebuli odkrawamy czubki na 1/4 wysokości, z pozostałej części wyjmujemy środek, zostawiając 2–3 warstwy. Wyjęte z cebuli części kroimy w drobną kostkę. 3. Wydrążone cebule gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, osuszamy...

  • ..., natkę, paprykę. Wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj farsz. Farszem napełnij skórę kurczaka. Zaszyj nitką lnianą, nadaj kształt kurczaka. Posyp solą, pieprzem, papryką, czosnkiem oraz przyprawą...

Przepisy na temat: faszerowane ziemniaki z czosnkiem i maslem
  • Papryka na kobiercu

    ...pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz z mlekiem, jajkiem, masłem i pieprzem. Paprykę umyj, wyjmij pestki, pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej, smaż szpinak, dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i śmietanę, smaż.  2. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, na nich plastry papryki, a wewnątrz nich szpinak...

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ...grillu możemy również położyć w całości kukurydzę oraz pieczarki portobello faszerowane czosnkiem i odrobiną masła ziołowego z pietruszką. Klasycznym smakołykiem z grilla są też oczywiście ziemniaki - młode ziemniaki należy najpierw wyszorować, a następnie możemy upiec je w całości bądź pokroić w ćwiartki i grillować w folii aluminiowej z masłem, ziołami i kawałkami cebuli. Słodkości z grilla...

  • Grzyby z makaronem

    Po grzybobraniu.

  • Soczyste sznycle na trzy nowe sposoby

    Faszerowane szynką i żółtym serem: Składniki: 4 kotlety schabowe (po ok. 15 dag każdy) 80 dag młodych ziemniaków 20 dag groszku cukrowego 10 dag suszonych pomidorów w oliwie 6 łyżek octu(...) do dekoracji Przygotowanie: 1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Gotuj 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Odcedź i odłóż do wystudzenia. Groszek cukrowy oczyść, opłucz, strączki...

  • Cztery pomysły na cielęcinę

    ...z dodatkiem plasterka cytryny, ozdobione natką pietruszki Cielęcina z czosnkiem Składniki na 4 porcje: 1 i 1/5 kg cielęciny bez kości, 4 ząbki czosnku, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna(...) naszpikować czosnkiem. Czosnek granulowany zaś oraz przyprawę do potraw, pieprz, bazylię (gdy jest świeża, najpierw trzeba ją opłukać i drobniutko posiekać) wymieszać z oliwą. Cielęcinę posmarować oliwą...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...w okresie świąt Bożego Narodzenia jest piftie - bardzo smaczna galaretowa wieprzowa zupa z czosnkiem. Wegetarianie mogą spróbować ciorby de legume - zupy jarzynowej. Pięciogwiazdkowe sarma Choć(...) prawosławnego podaje się sarmale de post - faszerowane ryżem z przyprawami. W delcie Dunaju można zakosztować sarmali cu peşte - gołąbków rybnych (!). Z kolei w Marameuszu, zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia...

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Szałwię posiekać. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, zmieszać z mąką, jajkiem i szałwią. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na gorącym oleju. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki. Pierś wyjąc(...). godziny w temp. 175 st. C. Marchewki i dwie cebule pokroić na kawałki i po godzinie pieczenia również ułożyć na blasze. Kaczkę obrócić. Piec polewając zredukowanym bulionem. Ziemniaki ugotować...