• Informacje na temat:

    faworki z pieca

Artykuły na temat: faworki z pieca
  • Faworki

    ...środku i zawijaj je jak klasyczne faworki. 4. Faworki smaż na rozgrzanym tłuszczu na zloty kolor z obu stron. Nie wkładaj ich do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu. Wyjmuj je z tłuszczu ostrożnie łyżką...

  • ..., wykrawamy nożem lub radełkiem prostokąty o wymiarach ok. 12x3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku. Jeden koniec przewlekamy przez otwór. By zrobione już faworki nie obsychały, przykrywamy je...

  • Faworki

    ...-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, najlepiej przykryć je wilgotną ściereczką. Ciasteczka smażyć...

  • ...-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryj je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smaż na...

  • Składniki na 40 sztuk: • pół kg mąki • 10 żółtek • 3 łyżki gęstej śmietany • płaska łyżeczka cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • łyżeczka octu • litr oleju • szczypta soli • cukier puder • cukier wanilinowy.

  • Składniki na 8 porcji: ok. 1/2 kg mąki wrocławskiej (ilość potrzebna do zagniecenia elastycznego ciasta), 1 szkl. śmietany kwaśnej, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka spirytusu, 1 łyżka cukru, 1,5 kg smalcu, cukier puder do posypania faworków.

  • Tradycyjne faworki

    ...o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na...

  • ...radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie...

  • ...tłuszcz, na którym smażysz faworki czy pączki, nie pienił się, nie podsypuj stolnicy mąką. Zamiast tego natrzyj ją (a także wałek) tłuszczem. Zapobiegnie on przywieraniu ciasta podczas wałkowania...

  • Faworki -węzełki

    Na ok. 40 sztuk: ●50 dag mąki ●10 żółtek ●3 łyżki gęstej śmietany ●płaska łyżeczka cukru pudru ●1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ●łyżeczka octu lub wódki ●1 kg tłuszczu do smażenia (najlepiej smalcu) ●szczypta soli, cukier puder do posypania.

Przepisy na temat: faworki z pieca
  • Chrupiące faworki

    .... 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. 4. Faworki wkładaj kolejno do rondla na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym...

  • Faworki

    Piecz faworki!

  • Klasyczne faworki

    ...i szerokości ok. 4 cm. W ka.dym pasku ciasta zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór. Aby uchroni. faworki czekające na usmażenie przed obsychaniem, przykryj je lekko wilgotną ściereczką. Przygotowane faworki smaż następnie na mocno rozgrzanym tłuszczu na żółty kolor. Usmażone faworki osącz z tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym papierowym ręczniku. Gotowe przełóż na talerz...

  • Faworki babuni

    ...nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą...

  • ...każdego paska naciąć, a końce przełożyć do wewnątrz. Faworki smażyć na gorącym tłuszczu , z obu stron. Osączyć z tłuszczu na białym papierze lub bibule i posypać cukrem pudrem.

  • Święto pączków i faworków

    Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.

  • Wiatraczki karnawałowe

    Faworki o wymyślnych kształtach.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego...

  • Smaż na zdrowie

    Nie martw się, jeśli czasem masz ochotę zjeść coś smażonego. Sprawdź jednak, po jaki tłuszcz najlepiej sięgać.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.