• Informacje na temat:

    figi w syropie

Artykuły na temat: figi w syropie
  • Owsianka z  figami i ciepłym syropem miodowym

    Składniki: Płatki owsiane Mleko Miód Cynamon Suszone figi Orzechy laskowe Umieść figi w wodzie i odstaw na parę minut. Wlej mleko do rondla i postaw na średnim ogniu. Dodaj laskę cynamonu. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj 5-7 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, usuń cynamon. Posiekane orzechy praż na patelni 2 minuty, dodaj pokrojone figi, cynamon, łyżkę miodu i łyżkę...

  • Chrupiące figi

    Składniki: 50 g cukru 6 fig 100 ml cointreau Sok z 1 cytryny 50 g masła Opakowanie ciasta filo Połącz cukier likier o 100 ml wody. Postaw na ogniu, dodaj sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, włóż figi i gotuj 15 minut na małym ogniu. Figi zawijaj w posmarowane masłem ciasto filo. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez 4-5 minut. Figi podawaj z syropem.

  • Składniki na 4 porcje: ● szklanka kaszy jaglanej ● 2,5 szklanki chudego mleka ● szczypta soli ● łyżka miodu ● laska wanilii ● 4 świeże figi ● łyżka cukru brązowego ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki wody ● 3 łyżki mieszanych ziaren.

  • Wątróbkę mocz w mleku przez ok. 30 minut. Por podziel na liście i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 12 minut. Wątróbkę osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony po ok. 4 minuty, aż mięso się przyrumieni. Na końcu posól i popieprz. Na patelnię po wątróbce wlej syrop pomarańczowy i ocet jabłkowy. Dodaj suszone figi pokrojone...

  • Tiramisu z najstarszym owocem swiata czyli z figami.

    ...spozywcza. W niej ukladac namoczone w syropie biszkopty, na nich figi i na to krem mascarpone. Mi wystarczylo na 2 warstwy, ostatnia warstwa sa biszkopty. Chlodzic minimum 4 h, kroic w plastry(...), czerwone figi z Nicei " gouttes d'or" czyli krople zlota i najstarsze francuskie biszkopty  tzw: Biscuits roses z Reims. Te rozowe biszkopty sa najstarszymi znanymi ciatskami we Francji. Znane od okolo 1691

  • Składniki: mango, 1/4 melona, pomarańcza, 10 dag truskawek, 2 mandarynki, karambola, 2 dojrzałe figi, 10 dag winogron, garść orzechów włoskich, 10 dag malin , 2 łyżki miodu, sok z limonki, 3 łyżki syropu klonowego, gałązka mięty.

  • ...1. Miękki twaróg (ewentualnie zmielony w maszynce) zmiksuj razem z cukrem pudrem oraz gęstą kwaśną śmietaną na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo wlewaj zimną kawę. 2. Figi umyj starannie pod(...) koniec nałóż dekoracyjne kleksy z pozostałego kremu. Każdą porcję deseru udekoruj 2 cząsteczkami świeżej figi. Deser odstaw do lodówki, aby się dobrze schłodził. Możesz także podawać go w wersji...

  • Składniki: • 1 szklanka ugotowanego pęczaku • 1/2 szklanki maku • 1 garść daktyli • kilka fig • kilka moreli • kilka owoców suszonej żurawiny • 1 garść orzechów (laskowe, włoskie) • kilka migdałów • syrop daktylowy • 1/3 szklanki mleczka ryżowego • sok z 1/2 cytryny.

  • ...4 duże kwaskowe jabłka, 20 dag mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały bez skórki), 4 łyżki rumu, 2 łyżki brązowego cukru, mielony cynamon, 4 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego.

  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

Wideo na temat: figi w syropie
Przepisy na temat: figi w syropie
  • Dynia karmelizowana z figami i mascarpone

    Sposób przygotowania Cukier wsyp na patelnię, skrop go wodą i sokiem z cytryny. Podgrzewaj, aż powstanie syrop. Wrzuć pokrojoną na kawałki dynię, dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Praż na średnim ogniu, często mieszając, nie dłużej niż 5–6 minut. Gdy syrop zostanie wchłonięty przez dynię, dodaj figi pokrojone w cienkie plasterki. Deser zblenduj i przełóż do salaterek...

  • Smażone kwiaty dyni ze świeżą figą i serem z orzechów lub prawdziwą fetą

    Sposób przygotowania Kwiaty dyni delikatnie oczyszczam, można je ostrożnie umyć i wytrzeć papierem. Figi myję, przekrawam i łyżeczką wybieram słodki...

  • ...na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku...

  • Kokilki z sułtańskim farszem

    Składniki: 4 duże kwaskowe jabłka 20 dag mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, figi, morele, kandyzowane owoce, orzechy włoskie i laskowe oraz migdały bez skórki) 4 łyżki rumu 2 łyżki brązowego cukru mielony cynamon 4 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego Przygotowanie: 1. Suszone figi i morele przepłucz na sitku, osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do miseczki...

  • Słodki wielkanocny przysmak

    ...: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy orzechy laskowe, migdały, mieszankę keksową, morele oraz lekko posiekane figi. Do bakalii dodajemy mąkę, kakao, pieprz...

  • Pizza z owocami

    Zaskakująca odsłona znanej i lubianej potrawy.

  • Serce na talerzu!

    Sałatka z kaczką i figami Składniki: 1 pierś kaczki, 4 suszone figi, 2 świeże figi, 3 łyżki miodu, 100 ml czerwonego wina, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 200 g różnych rodzajów sałat, kiełki(...) wino z rozmarynem, pokrojonymi figami i miodem. Sos podgrzewaj, aż lekko odparuje i zgęstnieje. Sałatę rozłóż na talerzach, dodaj pokrojoną w plastry kaczkę, świeże figi, orzechy i kiełki. Całość...

  • Najlepsze przepisy z miodem

    .... 75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Czas przygotowania: 90 minut...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...skórki cytrynowej i pomarańczowej ●suszone owoce, m.in. morele, figi ●laska wanilii Sposób przygotowania: W rondlu roztop masło. Następnie dodaj do niego 5 jajek, kwaśną śmietanę i zmielony ser...

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ..., plastry mango i figi. Możemy skusić się również na budyń, kandyzowane daktyle oraz opiekane w karmelu orzechy. Słodką specjalnością kuchni libańskiej jest kenafem, czyli małe ciastko kształtem...