• Informacje na temat:

    flaczki kurczaka zupy

Artykuły na temat: flaczki kurczaka zupy
  • Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki majeranku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Bulion: udko z kurczaka, włoszczyzna, 1/2 kg mięsa wołowego , ziele angielskie, liść laurowy...

  • Flaczki wołowe

    Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, 3 łyżki suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego , udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżki otartego suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder), udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe...

  • Flaczki z kurczaka z warzywami

    ...mąki,  2 - 3 ząbki czosnku,  1 - 2 liście laurowe,  5 - 6 ziaren ziela angielskiego,  2 - 3 goździki,  gałka muszkatołowa, sól, pieprz; Przygotowanie: 1. Ugotować rosół. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku. Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić. Kurczaka, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, wlać 1,2 l wody. Dodać przyprawy i gotować...

  • Flaczki z opieniek

    Składniki: kilka kapeluszy opieniek (mogą być też małe grzybki), 2 czerwone cebule, wywar rosołowy z udka kurczaka + ugotowane udko, kostka grzybowa, 2 marchewki, 3-6 ziemniaków (w zależności jak gęstą chcemy zupę), sól, pieprz świeżo mielony, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 i 1/2 łyżki majeranku.

  • Składniki dla 4 osób: 2 piersi z kurczaka, 2 cebule, 1-2 szklanki białego wina, 20 dag pieczarek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 i 1/2 l wody lub rosołu, oliwa, mąka pszenna, sól, pieprz.

  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • ​Bukowina: Kawałek Polski na rumuńskiej ziemi

    ...czeka nas prawdziwa uczta slow food: wszędzie serwowane są zupy. Ciorba jest kulinarną pamiątką po tureckim panowaniu. Królują ciorba de burta (flaczki zabielane) oraz ciorba de perisoare (ostra zupa z kawałkami mięsa i jarzynami). Na drugie danie warto spróbować mititei lub mici (pulpeciki z rusztu w kształcie krótkich kiełbasek), piept de pui (pierś kurczaka) i cascaval pane (panierowany smażony...

  • Dobre, bo polskie

    .... Flaczki wołowe Składniki na 6 porcji: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżki otartego suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder), 1 udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler...

Przepisy na temat: flaczki kurczaka zupy
  • Flaczki z kurczaka

    ...mąki,  2 - 3 ząbki czosnku,  1 - 2 liście laurowe,  5 - 6 ziaren ziela angielskiego,  2 - 3 goździki,  gałka muszkatołowa, sól, pieprz; Przygotowanie: 1. Ugotować rosół. Kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Obraną cebulę przypiec w piekarniku. Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, pokroić. Kurczaka, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, wlać 1,2 l wody. Dodać przyprawy i gotować...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...) powstaje wyborna pasterska mamałyga, która podaje się z zsiadłym mlekiem i temeą. Wrzące ciorby Rumunii bardzo rzadko jedzą lekkie zupy. Dużo wyżej cenią sobie zawiesiste ciorby, często...

  • Kuchnia turecka

    ..., kurczaka i baraniny opiekanych przez cały czas na pionowych grillach. Smacznie zjemy także w Işkembe Salon (dosłownie "salon flaka"), których specjalnością są dania przygotowane podrobów. Tutaj można skosztować zupy z flaczkami jak i jelita owinięte na ruszcie i odpowiednio podsmażone. Porządny zakład işkembe oferue także głowę barana prosto z pieca. Na deser warto wybrać się do Pastahne...