• Informacje na temat:

    forma do robienia pierogów

Artykuły na temat: forma do robienia pierogów
  • Przedświąteczny superfood - co jeść, aby przywitać święta w dobrej formie?

    ​Lista superproduktów jest długa – od alg po zieleninę. My wybraliśmy z niej te, które przydają się w czasie grudniowej gorączki. Wzmacniają, pomagają się skoncentrować, a nie kosztują dużo. I co ważne, ich zapach, smak kojarzy się z zimą oraz ze świętami.

  • Forma nie norma

    Piękne, zgrabne, pełne energii. Żadna z nich nie przestrzega drastycznej diety. Jak więc dbają o linię? Anna Dereszowska, Joanna Horodyńska, Olga Bończyk i Grażyna Wolszczak zdradzają swój sposób na świetną formę.

  • Xymena Zaniewska: Żelazna dama o miękkim sercu

    Scenografka, architektka, kostiumografka, projektantka mody. Uważana za twórczynię polskiej szkoły scenografii telewizyjnej. „Gdy miała jakiś pomysł, brała rapidograf, papier i zaczynała bazgrać, rysować, aż w końcu coś zaczynało wychodzić. Potrafiła jednocześnie robić pierogi, przyjmować gości i rysować sobie na luzie. Wszystko robiła na luzie"- tak Xymenę Zaniewską wspomina jej syn, Ivo Zaniewski.

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...! W sezonie świeży, poza z mrożonek – tyle ile marchwi, jajko albo dwa… Wszystko pokrojone w formacie groszku czyli takie dość sobie te kawałeczki, nie miazga… i nie za dużo majonezu… domowego, około...

  • Umiera. Nie przypominam sobie, aby w ostatnich dniach cokolwiek zjadła. Czekolada- jej ulubiona- nietknięta od świąt. Wygląda źle. Zawsze była szczupła. Teraz niknie. Kości policzkowe zaznaczone jak dwie pręgi, dołeczki- sine kratery. Nigdy nie miała tak krótko przyciętych paznokci. Łamią się non stop. Włosy udają, że są w formie. Kucyk jak od lalki- mini. Ściągnęła pierścionek, ten dwa razy zmniejszany, bo spada. Mówi mało, jakby każde słowo kosztowało ją więcej niż ma, jakby to był wysiłek...

  • Cichopek i Hakiel: Chcemy razem iść przez życie

    ...rola mamy jest dla niej najważniejsza. - To najpiękniejsze, co mogło mnie w życiu spotkać. Nie wiedziałam, że istnieje aż taka piękna forma miłości. Mam głębokie przekonanie, że dzieci nadają sens...

  • Dieta lekkostrawna

    ...smażyć, róbmy to na patelni grillowej lub beztłuszczowej. Starajmy się też tłustą śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem greckim lub skondensowanym mlekiem w wersji light. Unikajmy obsmażania pierogów...

  • Monika Brodka: Moje zmysły

    ...forma i konstrukcja - przedziwne. Od pewnego czasu kupuję rzeczy jakościowe, pozbywam się nieprzemyślanych zakupów. Jeśli nie włożyłam czegoś przez dwa lata - wylatuje. Króluje kolor czarny - rzeczy...

  • Sery - smaczne odcienie bieli

    ...rożek uszyty z cienkiej tetry, który służył do robienia twarogu. Wlewała do niego zsiadłe mleko i czekała, aż do naczynia ścieknie nadmiar serwatki. To, co zostało, formowała w płaskie gomółki(...) szczypioru, 2 łyżki oliwy lub masła, 2 łyżeczki świeżych, drobno posiekanych ziół, pieprz Do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany 1. Wszystkie składniki farszu wymieszać...

Przepisy na temat: forma do robienia pierogów
  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    Jeśli pierogi, to te które nie mają ciasta na bazie mąki. Zamiast karpia - jesiotr w galarecie, czyli cieniutkiej powłoki wykonanej z mleka. Jeden z najwybitniejszych polskich kucharzy, właściciel jedynej w naszym kraju restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina - Wojciech Modest Amaro – zdradza, jak wygląda wigilijne menu w jego Atelier.

  • Jan Kuroń po świętach poleca pizzę... z karpiem

    Choć z doświadczenia wiemy, że po świętach zostaje nam fura jedzenia, co roku przygotowujemy go za dużo. Jak radzi Jan Kuroń, część można oddać, trochę zamrozić, a resztę przerobić. "Polecam pizzę z karpiem, na którą skuszą się nawet dzieci" - mówi PAP Life kucharz.

  • Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

    ...jako gotowane puree, grillowane szaszłyki, czy farsze do jaj, mięs, pierogów i naleśników. 

  • Pestki słonecznika

    ...innych, np. z suszonymi pomidorami. 7. Farsze i nadzienia Od tych bardziej skomplikowanych, np. do pierogów, aż po najprostsze - do naleśników czy warzywnych roladek - do bardzo wielu pasuje słonecznik...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.