• Informacje na temat:

    francuski sos ra

Artykuły na temat: francuski sos ra
  • Ten francuski termin oznacza „usunąć błyszczącą warstwę”. Część mięsnej potrawy, która podczas smażenia przywarła do dna patelni można rozpuścić alkoholem, otrzymując błyskawiczny sos. Tuż po usmażeniu wlewamy na patelnię...

  • Winegret wprost idealny! Klasyczny, francuski sos winegret jest znakomity do każdej sałatki!

  • ...sobie co innego. Mamy tutaj epidemie. Notabene to bardzo francuskie jest – wysyłanie chorych dzieci do szkoły bo praca rodziców jest dużo ważniejsza od ich zdrowia… przerabiam to często, w moim własnym(...) rzekomo nie mogą dawać!   Tego popołudnia wezwałam lekarza do domu z SOS Lekarze bo już żaden lekarz z pobliża  w tym ten, do którego muszę chodzić ( inaczej drastycznie ograniczają mi zwrot...

  • Składniki: 1 op. (50 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 10 dag rodzynek, 10 dag migdałów, 1 i 1/2 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka cynamonu,1 op. budyniu waniliowego, 1 laska wanilii, 650 ml mleka Do dekoracji: lody waniliowe, cukier puder...

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji.

  • Składniki: 40 dag ziemniaków, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag sałaty, po 10 dag rukoli i roszponki, 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, sól, 4 łyżki octu winnego, pieprz, 6 łyżek oliwy, orzechy włoskie...

  • Jak śliwka w sos

    ...2-3 godziny.  Z węgierek można też zrobić pikantny sos używany w kuchni azjatyckiej, szczególnie chińskiej. Sposób przygotowania jest prosty: wrzucam do garnka śliwki  bez pestek, cebulę, czosnek, starty świeży imbir, ostrą paprykę, doprawiam do smaku sosem sojowym, cukrem i sokiem  z cytryny. Gotuję, aż śliwki zmiękną, miksuję sos i jeszcze raz gotuję go, aż się zredukuje o połowę. To wspaniały...

  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...  Jaka jest kwintesencja tej kuchni? Na czym polega jej magia? W ramach kampanii French Touch, zaglądamy do francuskiej kuchni.   Pierwsza gwiazda kulinarnego show, która próbowała przybliżyć(...) widzów podstaw klasycznej kuchni francuskiej. Za co kochali Julię Child widzowie? Za to, że była autentyczna i miała fantastyczne poczucie humoru. Potrafiła na własnym ciele pokazywać szynkę lub...

  • Legendy francuskich knajpek

    Chrupiący pan, chrupiąca pani - tak można przetłumaczyć nazwy tych słynnych, choć niesłychanie prostych francuskich grzanek-zapiekanek.

  • Składniki na 6 porcji: 6 frankfurterek wędzonych, 1 paczka ciasta francuskiego (garmażeryjne lub mrożone), 1 jajko, 1 łyżka mleka 3,2 proc., 2 łyżki nasion sezamu.

Wideo na temat: francuski sos ra
  • Jak wykorzystać w kuchni musztardę francuską?

    Jak wykorzystać w kuchni musztardę francuską? Powiedział o tym w "Dzień Dobry TVN" kucharz Piotr Kucharski. Zdradził też przepisy na dania takie, jak: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. (DDTVN/x-news)

  • Rolada z ciasta francuskiego z dipem serowym

    Sylwia Biały przygotowała ciasto francuskie z pieczarkami i sosem serowym. Szybkie, ale sycące danie to doskonały pomysł na obiad po powrocie do domu z pracy. (Źródło: TVP/x-news)

  • Marynowana kaczka i mini burgery, czyli smaki dzieciństwa Mateusza Gesslera

    Mateusz Gessler opowiedział jakie smaki zapamiętał ze swojego dzieciństwa. Która kuchnia miała większy wpływ na jego gotowanie - polska czy francuska? W kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz przygotował marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i mini burgery.

Przepisy na temat: francuski sos ra
  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym

    ...lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszne tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym sosem porzeczkowym.

  • Francuskie pizzerinki

    Sposób przygotowania 1. Sos: zmiksuj składniki na gładki sos. Zagotuj, duś jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, by sos odparował. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.  2. Szynkę i umytą paprykę po(...) w temperaturze 170 st. C. Wyjmij, usuń kokilki, uformowane wgłębienia posmaruj sosem. Na sosie ułóż dodatki. Piecz jeszcze ok. 10 minut. 

  • Łosoś w cieście francuskim

    Sposób przygotowania 1. Łososia skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem do miękkości.  2. Na rozłożone ciasto francuskie wyłóż łososia, przykryj szpinakiem i zawiń. Piecz 30 min. w temp. 200 st. C. Usmaż...

  • Tosty francuskie z lodami

    Sposób przygotowania Chałkę kroimy na kromki. Jajka mieszamy razem z cukrem, cynamonem i mlekiem. Dokładnie namaczamy w mieszance chałkę i smażymy na maśle. Brzoskwinię obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów i polewamy wszystko octem...

  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

    ...pieprz do smaku 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego 1 jajko  Sposób przygotowania: 1. Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż(...) francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować  roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor...

  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    Pizzette, czyli miniaturowe krążki przypominające pizzę, to niezbędny element bufetów we Włoszech. Można przygotować je błyskawicznie z ciasta francuskiego albo drożdżowego, co jednak zabiera więcej czasu.

  • Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym

    Składniki: 8 małych kotletów schabowych 5-6 łyżek masła 2 czerwone cebule 2 jabłka 2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka zasmażki(...). Gdy zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania sos zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz musztardą. Sznycle ułóż na...

  • Ciasto francuskie z sosem Bolognese

    Składniki: 8 płatów mrożonego ciasta francuskiego Ząbek czosnku Pęczek zielonej cebulki 150 g pomidorów koktajlowych 1 łyżka oleju 500 g mieszanego mięsa mielonego Sól, pieprz(...) kwadraty. Na środek kwadratów nakładać sos, posypać serem. Rogi lekko zagiąć i posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20-25 minut w 200

  • Pasztet z kaszy jaglanej w cieście francuskim

    ...muszkatołowa sos sojowy tymianek sól pieprz groszek konserwowy masło ciasto francuskie Przygotowanie: 1 Dwie marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce, cebulę i pora posiekaj. Warzywa zeszklij na oleju. Zalej odrobiną wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Duś kilka minut. Wyjmij ziele i liść laurowy. Ostudź. Dodaj jajka, kaszę, orzechy, pół szklanki oleju i sos sojowy. Masę...

Dyskusje na temat: francuski sos ra
  • smak salaty to przede wszystkim zasługa sosu vinaigrette

    I niby prosty i niby obgadany...a jednak,u kogo jem salate rozni sie ten sos smakiem i aromatem. Jak sporzadzacie ten francuski specjal i dlaczego uwazacie,ze WASZ jest taki dobry,czego to zasluga?:)

  • Re: Pieczony kurczak

    Witam, ja bym pokroiła wszystko i połączyła z sałatką z pekińskiej kapusty + troszkę papryki ,cebulki, ogóreczka kiszonego lub konserwowego ,rzodkiewki ,oliwek i zieleninki do dekoracji; a sos z 1 łyżki majonezu + 1 łyżki jogurtu + 1 łyżki musztardy + mały sos z torebki Knorra włoski, francuski lub jakiś inny .Sos dodajemy przed samym podaniem sałatki bo inaczej kapusta sflaczeje .(zamiast

  • Re: Najlepsze danie jakie jadłem/am w życiu.

    Dla mnie numer 1 to takie coś (nazwy nie znam): Tost pszenny obtaczany w roztrzepanym jajku z mlekiem, podsmażony na maśle, na to plaster pieczeni (karczek) i całość zalać sosem: cebulka w kosteczkę(...) daje super aromat. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną (uprzednio rozrobioną w wodzie). Polecam to danie - niebo w gębie. Za pierwszym razem miałam okazję go próbowac na jakimś przyjeciu, gdzie gotowała

  • Re: Wakacyjne SOS: Gdy zastrajkuje żołądek!

    witam, miałem klątwę choć biała wóda byłą regularnie brana - to nie działa, za to działa burbon albo łyski. Wystarczy zjeść owoc w restauracji na wycieczce, tak jak ja w Kairze i można po 5-6 godzinach mieć problem. Na szczęście w hotelu była apteka, gdzie za 1USD kupiłem lek (francuski) nie pamiętam nazwy, ale po 1 tabletce brzuch przestał boleć i biegunka zastopowała po 2 i 3 mogłem swobodnie

  • Re: fotografia dnia

    U Ciebie super...ciesze sie i czekam na przepis na sałatkę z rukoli:} Bardzo prosta składniki Rukola, ser gorgonzola, gruszka, oliwa, pomarancza w minimalnej ilosci. i przyprawy a ja sie zastanawiam czy zmodyfikowany sos francuski robiony z musztardy i oliwy a zmodyfikowany bo z duza ilsocią miodu nie byłby też dobra propozycją