• Informacje na temat:

    g dżem z winogron

Artykuły na temat: g dżem z winogron
  • Składniki na 5 słoików po ok. 200 ml: 3 kg jasnych winogron, 1 kg jabłek antonówek, 1 kg cukru, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny. Ewentualnie: 50 ml orzechówki, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

  • Dżem z winogron, jabłek i orzechów

    Składniki na 6 słoików: - 3 kg winogron, - 1 kg antonówek, 1 kg cukru, - 20 dag łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Winogrona umyć i gotować, aż lekko się rozgotują. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować ok. 1/2 godziny. Gorący dżem...

  • Składniki: 230 g mąki, po 75 g masła i cukru pudru, 4 jajka, 175 g cukru, 25 g mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, płatki migdałowe, dżem morelowy (150 g) + 1 łyżka, 150 g winogron, łyżka żelatyny, 700 g kremówki, 500 g mascarpone, 2 cukry waniliowe, 1 śmietan -fix, 300 g masy z marcepana.

  • Dżem z winogron, jabłek i orzechów - w 45 minut

    Składniki na 6 słoików: - 3 kg winogron, - 1 kg antonówek, 1 kg cukru, - 20 dag łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Winogrona umyć i gotować, aż lekko się rozgotują. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować ok. 1/2 godziny. Gorący dżem...

  • Dżem z winogron jabłek i orzechów - w 45 minut

    Składniki: na 6 słoików: - 3 kg winogron, - 1 kg antonówek, 1 kg cukru, - 20 dag łuskanych orzechów włoskich. Przygotowanie: Winogrona umyć i gotować, aż lekko się rozgotują. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować ok. 1/2 godziny. Gorący dżem...

  • Składniki na 10 porcji: ciasto francuskie (ok. 400 g), mąka na stolnicę Krem: 2 szklanki mleka, pół szklanki cukru l 80 g budyniu waniliowego w proszku,3/4 kostki masła, łyżka rumu, 25 dag winogron Polewa: 200 g cukru pudru,sok z 2 cytryn, 1 łyżka rumu, mały słoiczek dżemu porzeczkowego do posmarowania (ok. 150 g)

  • Składniki biszkoptu: 4 jajka, po pół szklanki mąki pszennej i cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500 ml kremówki, 200 ml advokata, 25 dag serka mascarpone, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Poncz: 2 łyżki skórki z cytryny, po łyżce rumu i cukru, szklanka wody. Ponadto: 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe, dżem z czarnych porzeczek, 50 dag winogron...

  • Składniki na 12 porcji: 40 dag ciasta francuskiego, 500 ml mleka, 30 dag cukru pudru, 2 cytryny, 8 dag budyniu waniliowego w proszku, rum, po 15 dag masła i dżemu, 25 dag winogron, mąka.

  • SKŁADNIKI NA 10 PORCJI: Blaty: 1 puszka białej fasoli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 10 dag śmietany 18 proc., 2 łyżki kakao, 10 dag cukru pudru. Krem: 3/5 kostki do pieczenia (15 dag), 1/4 szkl. mleka, 1/4 szkl. cukru, 1 szkl. mleka w proszku, 10 dag kremowego twarożku. Dodatkowo: 10 dag kwaśnego dżemu lub marmolady, winogrona do dekoracji.

  • Składniki na 18 sztuk: 300 g mąki, 80 g cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, jajko, 100 g masła. Krem: 100 g dżemu malinowego, 1 kg różnych owoców (np. truskawki, kiwi, winogrona, maliny), 100 g cukru, 3 opakowania galaretki, 250 ml białego wina (w wersji dla dzieci: sok jabłkowy). Wykończenie: 200 ml śmietany kremówki.

Przepisy na temat: g dżem z winogron
  • Dżem z winogron jabłek i orzechów

    Składniki: na 6 słoików: - 3 kg winogron, - 1 kg antonówek, 1 kg cukru, - 20 dag łuskanych orzechów włoskich. Przygotowanie: Winogrona umyć i gotować, aż lekko się rozgotują. Wystudzić, przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować ok. 1/2 godziny. Gorący dżem...

  • Obiad pachnący owocami

    Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ...pokrojone jabłko, brzoskwinię, banana albo garść malin i borówek. Co zyskasz? Dodatkową dawkę witamin oraz orzeźwiający smak. "Rano liczy się dla mnie tylko posiłek na słodko" ● Sama zrób dżem. Kup kilogram dojrzałych owoców i uduś je z dodatkiem odrobiny wody. Do kwaśnych jabłek czy malin dodaj 2-3 łyżki cukru. Jeśli owoce są słodkie, może nawet nie być takiej potrzeby. Ważne tylko, abyś dżem...

  • Torcik fasolowy

    .... Ciągle ucierając, wlać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodać mleko w proszku oraz twarożek. Dobrze utrzeć.  3. Blaty ciasta posmarować cienko dżemem. Przełożyć je w tortownicy przygotowanym kremem. Udekorować winogronami. Trzymać w lodówce.

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory(...) szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych? Ostry dżem pomidorowy...

  • Jesienne desery na ciepło

    ...do przestudzenia. Wierzch posyp cienką warstwą kaszy manny.  3. Nadzienie: masło orzechowe wymieszaj z miodem, cynamonem i kardamonem. Ew. dodaj porto (lub sok z ciemnych winogron). Masa powinna być(...) obierz, pokrój na ćwierć plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Wmieszaj go delikatnie do ciasta.  2. Borówki umyj i osusz. Dżem podgrzej i krótko zagotuj z sokiem. Trzymaj na wyłączonym palniku...

Dyskusje na temat: g dżem z winogron
  • małe ciemne winogrona..

    Od babci męża dostałam bardzo dużo małych ciemnych kiści winogron. Mama zrobiła już sok, babcia wino. Zostało jeszcze 30 kg tego cuda, co ja z tym mogę zrobić? Czy da się zrobić jakieś konfitury, dżem, kompot? Macie jakiś sprawdzony przepis? Bardzo proszę o pomoc :)

  • Re: Aronia: Czarne polskie złoto

    Śmiem sadzić, że jako ogrodnik indywidualny jestem potentatem aroniowym z tego roku Sok - (różne konfiguracje z jabłkiem, z winogronami, z malinami i sama aronia) 20 szt słoików litrowych 30 szt 0,5l i 67 rożnych, mniejszej pojemności Dżem (również w rożnych konfiguracjach) 57 słoiczków różnej wielkości I najważniejsze w 35l gąsiorku pracuje wino z aronii i winogron ;)

  • Re: Co jeść, by mieć dobrą odporność

    Na odporność polecam dżem z pigwy (nie pigwowca) i nalewkę, można ja zastąpić nalewką z ciemnych winogron, nie podłych sklepowych, tylko z ogródka