• Informacje na temat:

    g smalec z boczku

Artykuły na temat: g smalec z boczku
  • ...●1 kg słoniny ●300 g wędzonego boczku ●2 duże jabłka ●2 cebule ●3 ząbki czosnku ●łyżka mielonego kminku ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku ●sól, pieprz.

  • ...●300 g słoniny ●300 g podgardla wieprzowego lub surowego boczku ●ząbek czosnku ●cebula ●pół obranego jabłka ●majeranek, sól, pieprz...

  • Składniki na 6 porcji: 60 dag combra sarniego bez kości (ew. polędwiczek wieprzowych), 6 plasterków tłustego boczku, 2 szklanki esencjonalnego bulionu wołowego, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki konfitury z dzikiej róży, 1 łyżka mąki ziemniaczanej , 2–3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych (bez skórki), 6 gałązek tymianku, sól, pieprz.

  • Czy można schudnąć na boczku?

    Dieta ketogeniczna Na posiłki składa się niemal wyłącznie tłuszcz i białko w proporcji 4:1. Polecane są oleje roślinne, rybi tłuszcz i smalec, mięsa - w tym boczek i steki, sery, jajka. Można jeść tylko 20-40 g węglowodanów dziennie w postaci jarzyn, jednak warzywa skrobiowe są zakazane. Założeniem tego modelu odżywiania jest zmuszenie wątroby do produkcji ciał ketonowych w miejsce glukozy...

  • ...●1 kg boczku surowego ●500 g słoniny ●2 cebule ●3 ząbki czosnku ●sól ●majeranek.

  • ...●2 kg mielonej słoniny ●300 g wędzonego boczku lub wędzonki ●2 jabłka (np. antonówka) ●4 cebule ●główka czosnku ●sól.

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki masła, 20 dag śmietany kremówki, sól, pieprz...

  • Składniki na 4 porcje: 4 sprawione flądry (po ok. 35 dag każda), 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 15 dag chudego wędzonego boczku, 5 łyżek mąki pszennej, 3–4 łyżki smalcu albo oleju, 1/2 pęczka natki, trochę soku z cytryny do skropienia ryby, sól, pieprz cytrynowy...

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec...

  • Składniki na 4-6 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 50 dag grochu łuskanego, 25 dag boczku wędzonego, po 3 ziemniaki i cebule, sól, świeżo mielony pieprz, liście laurowe, kminek, ziele angielskie, smalec ze skwarkami do smażenia, po 2 łyżki mąki i masła.

Wideo na temat: g smalec z boczku
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Składniki na 12 sztuk: ~ 1 główka kapusty ~ 500 g zmielonego mięsa, najlepiej łopatki lub karkówki wieprzowej ~ 100 g suchego ryżu ~ 50 g boczku ~ 1 duża cebula ~ olej lub smalec do smażenia ~ 1 łyżka majeranku ~ sól ~ świeżo zmielony czarny pieprz ~ ½ szklanki bulionu lub wody

Przepisy na temat: g smalec z boczku
  • Smalec z jabłkami

    Składniki: ●1 kg słoniny ●300 g wędzonego boczku ●2 duże jabłka ●2 cebule ●3 ząbki czosnku ●łyżka mielonego kminku ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku ●sól, pieprz Przygotowanie(...), mieszając. 2. Posiekaj cebulę, jabłka zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Gdy skwarki będą złote, zestaw smalec z ognia, przestudź, dodaj jabłka, cebulę i czosnek. Mieszaj i dopraw...

  • Smalec o smaku cebulki i czosnku

    Składniki: ●2 kg mielonej słoniny ●300 g wędzonego boczku lub wędzonki ●2 jabłka (np. antonówka) ●4 cebule ●główka czosnku ●sól Przygotowanie: 1. Do garnka z grubym dnem włóż słoninę(...) w słupki. Gdy słonina zacznie się topić, delikatnie zacznij mieszać składniki. Cały czas smaż na malutkim ogniu, aż tłuszcz się wytopi. 2. Gotowy smalec dopraw solą, przestudź, następnie przelej...

  • Smalec klasyczny, ze skwarkami i cebulką

    Składniki: ●1 kg boczku surowego ●500 g słoniny ●2 cebule ●3 ząbki czosnku ●sól ●majeranek Składniki: 1. Pokrój w drobną kostkę boczek i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, przełóż do rondla o grubym dnie. Smaż na bardzo małym ogniu, aż skwarki zmiękną. 2. Zestaw wtedy smalec z ognia i lekko ostudź (ma bardzo wysoką temperaturę), po czym dodaj posiekane cebule...

  • Smalec jabłkowy

    Składniki na 4 słoiczki (po 150 g): - 1 cebula, - 2 małe czerwone jabłka, - 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny), - 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę, - pieprz, - 75 ml(...), następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu...

  • ...1kg ziemniaków; 0,5 kg marchewki; 0,5 kg cebuli; pęczek zielonej pietruszki; 0,5 kg kiełbasy; 0,5 kg wędzonego boczku; sól; pieprz; pół paczki smalcu...

  • Musztardowe kluski z dziurką

    ...posiekaj, dodaj do boczku. Dołóż smalec. Smaż dalej, aż cebula mocno się zrumieni, a boczek wysmaży na chrupko. Ugotowane ziemniaki odcedź, obierz z łupinek, zetrzyj na tarce albo przeciśnij przez(...)Składniki: 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 50 dag ziemniaków 20 dag mąki pszennej (plus do podsypania) 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego Sól, pieprz...

  • Kasza z warzywami

    Składniki: 40 dag kaszy jęczmiennej 10 dag mrożonego groszku 1 cebula, sól 4 ząbki czosnku, bulion 20 dag marchwi po 15 dag pietruszki i selera 20 dag wędzonego boczku smalec, pieprz majeranek Przygotowanie: 1. Kaszę przepłucz na sicie, wsyp do garnka. Wlej tyle zimnego bulionu, by kasza była przykryta. Pozostaw na kilkadziesiąt minut do namoczenia. Następnie dolej...

  • Zapiekanka z kwaszoną kapustą

    Składniki: 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 10 dag przerośniętego wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1 kg kapusty kwaszonej, 10 dag długoziarnistego ryżu, szklanka rosołu instant, 15 dag cebuli(...) i pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, poddusić na nim cebulę i czosnek. Dodać zmielone mięso, podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek...

Dyskusje na temat: g smalec z boczku
  • Re: Skwareczki z boczku z cebulą na chlebie

    limonka jedni lubią smalec inni skwarki z boczku a ty smażoną cebulke ,ja lubię to wszystko a inni nic z tych rzeczy......temat " nigdy tego nie zjem" był wczesniej....:) Ja smaże osobno cebulke mieszam z prawie podsmażonymi skwarkami, mieszam i jeszcze chwilke trzymam na ogniu- doprawiam solą i ziołami .Tego przepisu Idlab niestety nie widziałam...

  • Re: Smalec jest... zdrowy!

    Pyszny jest z krojonej, a skwareczki (dużo, dużo : ) z boczku (wędzonego) razem ze słoninką wytapianego. Zapach i smak - niebo w gębie!!!

  • Re: Skwareczki z boczku z cebulą na chlebie

    Możliwe że tego przepisu szukasz ;o) http://smaker.pl/przepisy/zakaski-i-przystawki/przepis/smalec-wg-juriego,14926

  • Re: Czy można schudnąć na boczku?

    proporcje różnych tłuszczy. Typowy błąd to przerzucenie się na słoninę i smalec. Trzeba jeść każdy rodzaj tłuszczy a więc nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz odpowiedni stosunek omega 6 do omega 3. A więc z olejów roślinnych przede wszystkim kokosowy a następnie oliwa z oliwek i olej lniany. Do tego masło i smalec przy czym nie należy przesadzać z ilością smalcu. Jeżeli kogoś odrzuca do jakiegoś

  • Re: W nowym roku rzucę… pieczywo?

    ide dzisiaj kupie sloniny ,boczku zrobie swojski smalec zalece do piekarni kupie swojski chleb ,ale sie najem,tlustosci

  • Re: Zrazy po litewsku

    ...to masło to smalec PYTAM po co ta mieszanina tłuszczów /z boczku też wytopi się tłuszcz-TŁUSTE

  • Re: Chleb ziemniaczany i smalec jabłkowo-cebulowy

    bez sensu. Smalec robiony z gotowego smalcu. Przeciez się smalec wytapia ze słoniny lub boczku etc.

  • Re: Jak chudnąć, gdy zdrowie szwankuje?

    Bolało mnie w klatce piersiowej między płucami a sercem - wróciłam do odrobiny tłustego tj. jajka na boczku, wieprzowinka, smalec i masło klarowane - nie trzeba tabletek, ciśnienie znowu spada, oraz puls w normie tj. około 68-80, niekiedy 90, a wcześniej jak unikałam tłustych naturalnych produktów puls nawet 122.......

  • Re: Smaż na zdrowie

    wytapiaj smalec w domu, ze słoniny z dodatkiem przetłuszczonego boczku i uważaj na temperaturę. Nigdy zbyt wysoka, aby się tylko wytapiało, a skwarki lekko brązowe.(...)Kluczowym słowem wyjaśniającym wszystko, jest "z najlepszych". Reszta dodatków jest nie istotna. Sklepowy tak zwany smalec, jest przecież wytapiany ze wszystkich, w dodatku nie zawsze świeżych

  • Re: Smaż na zdrowie

    Smalec robiony w domu jest wyrabiany z najlepszych części świeżego boczku lub słoniny, bez dodatku jakichkolwiek dodatków chemicznych z dodatkiem cebulki, przypraw i ewentualnie odrobiny soli(cebulkę wrzucamy na końcu aby się smalec nie "spalił"). W sklepie w kostkach jest wytopiony tłuszcz pochodzący z obtłuszczeń z całego ciała świnki(czyli odpadków), a nie wszystkie części pachną, a brak