• Informacje na temat:

    g smazona marchew

Artykuły na temat: g smazona marchew
  • Składniki: 20 zielonych oliwek, 200 g długoziarnistego ryżu, 1 żółta papryka, 1 cebula, 1 marchew, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, kilka kropli sosu sojowego, sok z cytryny...

  • Składniki: ●papier ryżowy (ok. 10-15 arkuszy) ●olej sezamowy lub imbirowy ●2-3 liście sałaty, np. karbowanej ●marchewka ●ogórek ●papryka czerwona lub pomarańczowa ●kiełki soi lub fasoli mung ●kostka tofu ●sos sojowy ●olej...

  • Składniki: ●papier ryżowy (ok. 10-15 arkuszy) ●olej sezamowy lub imbirowy ●2-3 liście sałaty, np. karbowanej ●marchewka ●ogórek ●papryka czerwona lub pomarańczowa ●kiełki soi lub fasoli mung ●kostka tofu ●sos sojowy ●olej...

  • Składniki na 4 porcje: 4–5 marchewek, 1 pietruszka, 2 niewielkie ziemniaki, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki), 2 łyżki masła, sok wyciśnięty z limonki (ew. z cytryny), mielona kolendra, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kilka listków świeżej kolendry oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji...

  • Wiosenny krem  z marchwi

    Składniki na 6-8 porcji: 6-8 dużych marchewek, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 5 szklanek bulionu, 2-3 łyżki masła, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka szczypiorku...

  • ...1. Rozgrzej w garnku olej. Smaż na nim posiekane: cebulę, czosnek i paprykę jalapeno, aż się zrumienią. Pod koniec dodaj imbir i przyprawy. Zalej wodą, wrzuć obraną pokrojoną marchew. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. 2. Zmiksuj zupę, dodaj mleko kokosowe i ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. 3. Posiekaj orzechy ziemne. Rozgrzej na patelni oliwę...

  • ​Kinga Paruzel: Zupa z marchwi i pomarańczy

    Ta propozycja to prawdziwy zastrzyk beta karotenu, który odpowiada za jakość naszej skóry. Marchewka i pomarańcza w wersji na słono zdecydowanie rozgrzewa dzięki dodatkom takim jak imbir i szalotka.

  • Swiateczna przystawka - Malze Swietego Jakuba, marchew marynowana, mandarynki

    ...i juz gotowe. Marchew przygotowujemy dnia poprzedniego... 1 na osobe, obieramy i ekonomem scinamy na wstazki. Gotujemy 2 minuty w osolonym wrzatku. Nastepnie marynujemy okolo 24h(...) ogniu... malze zbyt dlugo smazone staja sie jak guma i twardnieja, czas smazenia jest wiec bardzo wazny... a co za tym idzie talerze musza byc przygotowane juz wczesniej... marchew ulozona, mandarynki...

  • ...1 Marchew umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj drobno pokrojoną cebulę. 2 Wbij jajka i wymieszaj. Dosyp tartą bułkę i ponownie wymieszaj. Całość możesz zmiksować na gładką masę, ale nie jest to konieczne. Na koniec dodaj pestki słonecznika. 3 Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na oleju z dwóch stron, aż staną się rumiane. Możesz je także piec...

  • Skład na 4 porcje: 500 g schabu bez kości, 100 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej, średniej wielkości marchew, sól i pieprz do smaku, mąka do panierowania, olej do smażenia.

Przepisy na temat: g smazona marchew
  • Smażone roladki

    Sposób przygotowania 1. Roladki: marchewkę obierz i umyj. Pokrój w cienkie słupki. Zagotuj 2 szkl. wody, posól ją i dodaj cukier. Wrzuć marchewkę, gotuj ją przez 2 minuty. Wyjmij, odłóż do ostudzenia. Wrzuć groszek, po 1/2 min wyjmij go i osącz. Rybę obgotuj w posolonej wodzie lub usmaż na odrobinie oleju.  2. Papryki drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj. Domieszaj kiełki, groszek, marchew...

  • Łopatkę pokroić w kostkę i smażyć na oleju, do tego zetrzeć ogórki kiszone, marchew i cebule pokroić. Dusić aż mięso będzie miękkie, wcisnąć czosnek. Potem zakłócić mąką i gotowe. Smacznego. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Przygotowanie Pokrojony szponder solimy, pieprzymy i oprószamy papryką. W rondlu rozgrzewamy oliwę, zesmażamy ogonówkę, wkładamy pokrojoną wołowinę i przysmażamy. Dodajemy czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażymy 10 minut, zalewamy bulionem i czerwonym winem. Dodajemy przyprawy, marchew, przecier pomidorowy i dusimy do miękkości. Przed podaniem dodajemy zielony groszek i doprawiamy do smaku...

  • Kotlety z kapusty

    Sposób przygotowania 1. Kapustę drobno poszatkować, ugotować i odcisnąć nadmiar wody. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Ugotowaną marchew pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, marchew, natkę pietruszki,bułkę tartą. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka. 2. Całość wymieszać i pikantnie doprawić. Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące krupczatce. Smażyć na...

  • Bolońskie trójkąty

    Sposób przygotowania 1. Składniki ciasta na naleśniki zmiksuj ze szczyptą soli. Odstaw na 20 minut. Marchew obierz, seler oczyść. Warzywa opłucz i pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso,  a po 3 minutach marchew  i seler. Smaż chwilę. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem 20 minut.  2. Mocno rozgrzej drugą patelnię. Smaruj ją olejem...

  • Krem z pieczonych buraków

    ..., obierz. Odkrój kilka plasterków buraka do dekoracji, a resztę pokrój w kostkę.  2. Marchew, pietruszkę i jabłko obierz. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę też potnij w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć marchew, pietruszkę i cebulę, smaż 5 min. 3. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do...

  • Zielone naleśniki z purée z warzyw

    Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zmiksować, odstawić by "odpoczęło". Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła, marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.

  • Zupa z fasolą, boczkiem, cykorią

    Sposób przygotowania 1. Fasolę mocz przez noc zimnej wodzie, odcedź, zalej nową wodą i gotuj pierwsze 10 minut bez przykrycia, kolejne 40 minut pod przykryciem. Boczek pokrój w grubą kostkę,smaż na rumiano na oleju. Marchewki pokrój w kostkę. Cykorię opłucz, podziel na listki,pokrój. 2. Do fasoli dodaj boczek, pokrojoną marchew, majeranek, przecier pomidorowy,przypraw solą i pieprzem, gotuj 10

  • Makaronowy miks z klopsami

    Sposób przygotowania 1. Do mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki, sól, pieprz, majeranek i bazylię. Mieszam i formuję klopsiki. Obtaczam je w pozostałej bułce. Smażę na oleju. Na każdym kładę kawałek sera.  2. Marchew obieram, tnę w cieniutkie plasterki. W talarki kroję też pomidorki i seler. Jogurt łączę z ogórkiem i czosnkiem. Makaron mieszam z roszponką i warzywami. Na tym układam klopsiki...

  • Lazania ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Szpinak (w liściach) rozmroź. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku. Smaż 2-3 min. Oprósz łyżką mąki, zasmaż. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  2. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno boczek i oczyszczone pieczarki. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć boczek, wysmaż. Dodaj marchew...