• Informacje na temat:

    g szarlotka na kruchym

Artykuły na temat: g szarlotka na kruchym
  • Krucha szarlotka

    Przed podaniem szarlotkę warto podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce i podać z kulką lodów waniliowych.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 25 dag masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka. Beza: 4 białka. po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego, 1 szklanka drobnego cukru, sól. Nadzienie: 1,5 kg jabłek, 1/4 szklanki cukru, po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, 1 łyżka soku z cytryny, sos toffi.

  • Szarlotka amerykańska

    Na kruchym cieście.

  • Krucha szarlotka

    Do ciasta można dać całe jajka, ale nie będzie tak kruche, jak z samymi żółtkami. Można też dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

  • ●2 szklanki mąki ●łyżeczka proszku do pieczenia ●szklanka cukru ●2 op. cukru waniliowego ●250 g masła ●4 jajka ●2 kg jabłek ●12 łyżeczek cukru do jabłek ●100 g rodzynek ●łyżeczka cynamonu.

  • Składniki na 12 porcji: 1,5 kg jabłek, 2 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki cukru pudru, 25 dag masła, 4 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru waniliowego, sól, cynamon, cukier puder do dekoracji, masło i bułka tarta do formy.

  • Składniki: 1 kostka i 4 łyżki masła, 10 dag cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietanki 30-proc., 20 dag mąki, 1 kg jabłek, 1/2 kieliszka wina, 5 łyżek cukru, cynamon, bułka tarta.

  • ...blaszki do pieczenia. 3 Masę dyniową zmiksuj z 3 jajkami, cukrem kryształem oraz mlekiem. Dodaj po szczypcie zmielonych przypraw. Nadzienie rozłóż na surowym kruchym spodzie. Zrób dekoracje z reszty...

  • Składniki ciasta: 4 szkl. mąki, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżki oleju, 3 dag drożdży, 2 jajka, 25 dag margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: puszka ananasów, 1 kg jabłek, 20 dag czarnej lub czerwonej porzeczki (mrożonej), cukier, kasza manna.

  • Szarlotka w dwóch nowych wersjach

    Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Jest tak znakomita, że chce się ją jeść każdego dnia. Oto co zrobić, by nigdy się nie znudziła. Z orzechami...

Przepisy na temat: g szarlotka na kruchym
  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania...

  • Jabłkowa tarta

    .... 3Formę na tartę wylep schłodzonym kruchym ciastem. Na wierzchu dekoracyjnie rozkładaj plasterki jabłek (skórką do góry), tak by tworzyły rozetę. Całość posyp 2-3 łyżkami kandyzowanej skórki...

  • Szarlotka królewska

    Z galaretką.

  • Francuska tarta jabłkowa

    Zamiast szarlotki.

  • Szarlotka z migdałową skórką

    Doskonale smakuje z lodami.

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...cząstkami jabłek, orzechami. Zrób na placku "zygzaki" z rozpuszczonej czekolady Szarlotka z kratką z ciasta na ciasto: jajko, 16 dag masła, 10 dag cukru, 40 dag mąki pszennej, opakowanie cukru...

  • Składniki: 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli (jeśli zagniatane kruche ciasto jest zbyt twarde można dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany), 1/2 kg mrożonego lub świeżego szpinaku (odgotować, jeśli świeży), 25 dkg białego sera lub ricotty, Grana Padano utarta do smaku, sól, pieprz do smaku ,2-3 ząbki czosnku.

  • Jabłka na wypieki

    Poznaj najlepsze odmiany.

Dyskusje na temat: g szarlotka na kruchym
  • Re: szarlotka/jablecznik

    Ad 1. Ja szarlotkę robię z nierozpuszczonej margaryny (gdyż robię na kruchym, nie ucieranym cieście), ale pod tym linkiem http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/placek-sliwkowy-z-migdalowo(...).. Czyli każda szarlotka jest jabłecznikiem ale nie każdy jabłecznik szarlotką ;).

  • Re: Krucha szarlotka

    Pyszny sernik na kruchym spodzie https://www.youtube.com/watch?v=pltIlY0S3GU&t=1s

  • Re: Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Nie wiem czy szarlotka na biszkopcie może być smaczna i do tego masa serowa? To trochę jak sero-jabłecznik. Najlepsza jest szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami, rodzynkami oraz z cynamonem, a posypana tylko cukrem pudrem, oczywiście to według mojego smaku szarlotkowego. Ta wersja wyśmienicie smakuje na ciepło lub na zimno.

  • Re: Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Oczywiście ,że najlepsza szarlotta jest na kruchym,a do jabłek oprócz rodzynek dodaję jeszcze łyżkę skórki pomarańczowej własnej robory.A kruche niech będzie na maśle ,a nie na margarynie.

  • Re: Tarta z jabłkami

    O rety, to dalej jest szarlotka tylko w kolejnej wersji Interii (bardzo lubię te cudaczne tytuły dla tej samej potrawy nieco zmodyfikowane). Nazwa tarta dotyczy kuchni francuskiej, a z tego co widziałam nasze Panie pieką szarlotki np. w tortownicach, również na kruchym cieście itp, itd., a więc można powiedzieć ze pieką takie polskie tarty. I to jest ten supernowy przepis Interii!

  • Re: Obiad jak u babci

    Jadam taką i może ta szarlotka to nie beton, ale żaden smakołyk. Zjeść się da i tyle. Najlepsze są tradycyjne szarlotki na kruchym lub półkruchym cieście !

  • -

    -

    hannamario, to była szarlotka na kruchym ciescie ze smazonymi jablkami i beza na wierzchu, druga z gotowanymi jablkami i bitą smietana na wierzchu, tort szwarcwaldzki (z wiśniami), chleb z ziarnami i drugi z syropem klonowym i platkami owsianymi