• Informacje na temat:

    galantyna gotowana

Artykuły na temat: galantyna gotowana
  • Składniki na 8 porcji: 1 kurczak, 25 dag mięsa z piersi kurczaka, 10 dag chałki, 1/3 szklanki śmietanki , 10 dag rodzynek, 5 dag tartego chrzanu, 5 dag śliwek suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, białko do klarowania, 8 dag selera, 8 dag marchwi, 8 dag pora, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki żelatyny. Dekoracja: żurawina, cząstki limetki i cytryny, natka pietruszki, majonez

  • Owocowa  galantyna

    Składniki na 10 porcji: • 1 kurczak • 25 dag mięsa z piersi kurczaka • 10 dag chałki • 1/3 szklanki śmietanki • 10 dag rodzynek • 5 dag tartego chrzanu • 5 dag śliwek suszonych • 2 jajka • sól • pieprz • białko do klarowania • 8 dag selera • 8 dag marchwii • 8 dag pora • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 3 łyżki żelatyny • żurawina • cząstki limetki i cytryny • natka pietruszki • majonez

  • Galantyna drobiowa

    Składniki na 10 porcji: • 1 cały kurczak • 25 dag piersi kurczaka • 10 dag babki drożdżowej lub chałki • 1/3 szklanki śmietanki • 10 dag rodzynek • 5 dag tartego chrzanu • 5 dag śliwek suszonych • 2 jajka • 1 białko do klarowania • 8 dag selera • 8 dag marchwi • 8 dag pora • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 3 łyżki żelatyny do dekoracji • żurawina • cząstki limetki i cytryny • natka pietruszki • majonez .

  • Składniki na 6 porcji: 1 średni kurczak, 25 dag piersi kurczaka, 1 kajzerka, sól, śmietana, 10 dag rodzynek, 2 jajka, po 5 dag chrzanu i śliwek, 1/2 op. mrożonych warzyw, przecier pomidorowy, 3 łyżki żelatyny.

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kurczak + 1 pierś, 10 dag chałki, 75 ml śmietany, 10 dag rodzynek, 5 dag tartego chrzanu, 5 dag śliwek suszonych, 2 jajka + 1 białko, 5 dag koncentratu pomidorowego, 1/2 selera, 1 marchewka, średni kawałek pora, 3 łyżki żelatyn. Do dekoracji: żurawina, cząstki pomarańczy, natka, majonez.

  • Składniki na 20 porcji Farsz: 20 dag cielęciny • 20 dag wieprzowiny • bułka • jajko • 1/8 l wywaru • sól • pieprz • czosnek • majeranek • gałka muszk. • 10 dag pistacji Wywar: 75 dag cielęcych nóżek • włoszczyzna • listek laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu • 3 białka • łyżka octu

  • Składniki na 20 porcji: 75 dag nóżek wieprzowych •25 dag chudej wieprzowiny bez kości • włoszczyzna • 2 listki laurowe • ziarna ziela angielskiego i pieprzu • 2 ząbki czosnku • papryka marynowana • sól • pieprz

  • Składniki na 20 porcji: po 50 dag filetu z dorsza i łososia • cebula • 5 dag świeżego chrzanu • po łyżce masła i mąki • szklanka kremówki • 2 żółtka • sól • pieprz • cukier • sok z cytryny • kapary • włoszczyzna • marchewka • cukinia • łyżka żelatyny

  • Galantyna z kurczaka

    .... 5 . Wywar przecedź i wymieszaj z koncentratem pomidorowym . Galantynę ułóż na półmisku wierzch polej sosem . Gdy galantyna ostygnie , udekoruj rozetkami majonezu , cząstkami limetki i cytryny oraz...

  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    Słusznie cieszy się uznaniem. Ma niewielką zawartość tłuszczu i dużą wartość odżywczą, a przy tym jest lekkostrawne.

Przepisy na temat: galantyna gotowana