• Informacje na temat:

    galantyna w galarecie

Artykuły na temat: galantyna w galarecie
  • ...}}--> Warto wiedzieć Potrawy mięsne w galarecie były znane w Polsce już w XVI wieku. Mikołaj Rej pisał o „gzelcach”, czyli nóżkach w galarecie. Galantyny robiono...

  • Owocowa  galantyna

    Składniki na 10 porcji: • 1 kurczak • 25 dag mięsa z piersi kurczaka • 10 dag chałki • 1/3 szklanki śmietanki • 10 dag rodzynek • 5 dag tartego chrzanu • 5 dag śliwek suszonych • 2 jajka • sól • pieprz • białko do klarowania • 8 dag selera • 8 dag marchwii • 8 dag pora • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 3 łyżki żelatyny • żurawina • cząstki limetki i cytryny • natka pietruszki • majonez

  • Składniki na 8 porcji: 1 kurczak, 25 dag mięsa z piersi kurczaka, 10 dag chałki, 1/3 szklanki śmietanki , 10 dag rodzynek, 5 dag tartego chrzanu, 5 dag śliwek suszonych, 2 jajka, sól, pieprz, białko do klarowania, 8 dag selera, 8 dag marchwi, 8 dag pora, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki żelatyny. Dekoracja: żurawina, cząstki limetki i cytryny, natka pietruszki, majonez

  • Galantyna drobiowa

    Składniki na 10 porcji: • 1 cały kurczak • 25 dag piersi kurczaka • 10 dag babki drożdżowej lub chałki • 1/3 szklanki śmietanki • 10 dag rodzynek • 5 dag tartego chrzanu • 5 dag śliwek suszonych • 2 jajka • 1 białko do klarowania • 8 dag selera • 8 dag marchwi • 8 dag pora • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 3 łyżki żelatyny do dekoracji • żurawina • cząstki limetki i cytryny • natka pietruszki • majonez .

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kurczak + 1 pierś, 10 dag chałki, 75 ml śmietany, 10 dag rodzynek, 5 dag tartego chrzanu, 5 dag śliwek suszonych, 2 jajka + 1 białko, 5 dag koncentratu pomidorowego, 1/2 selera, 1 marchewka, średni kawałek pora, 3 łyżki żelatyn. Do dekoracji: żurawina, cząstki pomarańczy, natka, majonez.

  • Składniki na 20 porcji Farsz: 20 dag cielęciny • 20 dag wieprzowiny • bułka • jajko • 1/8 l wywaru • sól • pieprz • czosnek • majeranek • gałka muszk. • 10 dag pistacji Wywar: 75 dag cielęcych nóżek • włoszczyzna • listek laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu • 3 białka • łyżka octu

  • JADLODAJNIA  .... dzis LUCIA

    ...... pyszne i lekkostrawne. Ale galantyna polega na tym, ze grube plastry , ktore wygladaja  super ... skora, miesko, miesko mielone, jajo na twardo ... ukladamy na polmisku , mozna udekorowac zielonym...

Dyskusje na temat: galantyna w galarecie
  • Re: KOMUNIA - MENU

    wygląda ale nie jest tak naprawdę chodliwa i szybko traci swój świeży wygląd. Oczywiście jaja pod różną postacią. Bardzo wystawnie będzie wyglądać galantyna w galarecie i prosty schab po warszawsku lub ozorki w galarecie. Do tego różne marynaty i wędliny i sery żółte. Można też zrobić osobne półmiski z mięsami pieczonymi i domowymi pasztetami, nie koniecznie muszą one być tylko mięsne. Jeśli

  • No, dziewczyny..

    karp w galarecie to MOJA potrawa...palce po niej lizac, potem zrobie jeszcze rybke po grecku bo ona tez mi wybornie wychodzi, galantyna golonkowo-nóżkowa również - oto moje plany na dzis, z tą różnicą że kuchnia bedzie tylko moja - nikogo nie wpuszcze :DDD