• Informacje na temat:

    galantyny

Artykuły na temat: galantyny
  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    ...​Jadłospis powinien obfitować w pełnowartościowe białko - chude mięso (drób, królik, indyk), ryby, sery, twarogi, fermentowane produkty mleczne. By dieta dostarczała kolagenu i pobudzała jego produkcję, jedz wywary z kości - zupy, galaretki, galantyny mięsne.

  • ...}}--> Warto wiedzieć Potrawy mięsne w galarecie były znane w Polsce już w XVI wieku. Mikołaj Rej pisał o „gzelcach”, czyli nóżkach w galarecie. Galantyny robiono...

  • Co na obiad? Indyk!

    Indyk jest mało kalorycznym mięsem. Zawiera niewiele tłuszczu i cholesterolu. Najlepsze dania zrobimy z piersi. Można ją piec w całości, przyrządzać z niej medaliony, filety, zrazy, kotlety sauté i panierowane. Z gotowanego mięsa indyczego robi się najczęściej zimne przekąski np. galantyny. Im młodszy indyk, tym lepsze mięso. Najlepiej sprawdza się w kuchni mięso ze sztuk liczących 15 do 24