• Informacje na temat:

    galareta

Artykuły na temat: galareta
  • Galareta z kurczaka

    Galaretę podawaj skropioną cytryną lub octem winnym.

  • Świąteczna galareta

    ...część galaret. Wrzuć natkę i jajka, odstaw. 6. Gdy galareta stężeje, wsyp kukurydzę. Zalej kolejną warstwą galarety i ostudź. Na koniec włóż pomidorki oraz kapary. Zalej resztą galarety, odstaw do...

  • ●20 jajek przepiórczych ●1/2 szklanki sosu sojowego ●2 łyżki żelatyny ●olej ●natka ●2 szklanki bulionu drobiowego ●4 łyżki kukurydzy z puszki ●20 pomidorków koktajlowych ●łyżka kaparów.

  • Składniki: 1 kg gotowanego mięsa oraz: 2 l bulionu mięsnego, włoszczyzna, listek laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, pieprz ziołowy, majeranek, vegeta, łyżeczka żelatyny, 5 ziaren pieprzu

  • Galareta drobiowa

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji

  • ...kolejną porcją galarety i znów odstaw do lekkiego stężenia. 4 Na koniec rozłóż kiełki (najlepiej drobne). Wlej resztę galarety. Formę ponownie umieść w lodówce, aby galareta całkowicie zastygła. Wyjmij...

  • Galareta krabowa

    Składniki na 6 porcji: 6 łyżeczek żelatyny, sól, po 20 dag brokułów i marchewki, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 10 dag groszku z puszki , 25 dag paluszków krabowych, 1 pęczek dowolnych świeżych ziół, 2 łyżki octu, 1 łyżka cukru, pieprz.

  • Galareta mięsna

    ...przez papierowe ręczniki. Dodaj czosnek. Wyłóż naczynie folią spożywczą. W naczyniu umieść listki pietruszki i mięso oddzielone od kości. Zalej mięso bulionem. Wstaw do lodówki. Gdy galareta stężeje...

  • ...lodówki na 3 godziny, aż galareta zgęstnieje. Danie najlepiej podawać z odrobiną octu i pieczywem czosnkowym.

  • ...i natkę. Zalej resztą wywaru. Schłodź, by galareta zastygła. Udekoruj listkami natki.

Zdjęcia na temat: galareta
Wideo na temat: galareta
  • Rafał Maślak opowiedział Łukaszowi Jakóbiakowi o publicznym debiucie swojej dziewczyny Kamili Nicpoń. - Kiedy byliśmy pierwszy raz na ściance, to gdybym jej nie trzymał, to pewnie by odleciała. Trzęsła się jak galareta - wyznał model. Dlaczego tak długo zwlekał z pokazaniem się na salonach ze swoją drugą połówką? Czy para zamieszkała już razem? (Źródło: 20m2 Łukasza/x-news)

  • Sekrety pysznej galarety

    Każdy Polak zna zimne nóżki, kurczaka czy rybę w galarecie. Łączy je oczywiście jedno. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" był Jerzy Sobieniak, który pokazał, jak szybko i sprawnie zrobić pyszną galaretę. W czym tkwi sekret? (Źródło: TVP/x-news)

Przepisy na temat: galareta
  • Galareta wieprzowa

    Prosty przepis na pyszną galaretką

  • Sposób na galaretę

    ...1. Galareta do ryby nie będzie mętna, jeśli sklarujesz ją białkiem z odrobiną octu lub koncentratu pomidorowego. Połącz roztrzepane białka z octem. Gotuj wywar około 2 minut, mieszając go. Wyłóż sito lnianą ściereczką, przelej. 2. Każda żelatynę przygotowuje się inaczej. Dlatego producent umieszcza informację na opakowaniu, ile żelatyny należy dodać na 1 l płynu. Działaj zgodnie z instrukcją...

  • Kurczak z warzywami w galarecie

    Przygotuj galaretę w formach do babeczek, a będzie apetyczną ozdobą stołu

  • Klasyczny karp w galarecie

    Karp dobry jest nie tylko podczas kolacji wigilijnej.

  • Ryba na słodko w galarecie

    Ryba w galarecie to wykwintna, elegancko wyglądająca na stole potrawa. Dodatkowo jej zaletą jest fakt, że można bawić się jej smakami. Opcję na słodko pokocha każdy miłośnik wyszukanych świątecznych dań.

  • ...na półmisku. 7. Ułożyć pokrojone warzywa. 8. Tylko odcedzić wywar i zalać rybę na półmiskach. 9. Smak ma być słodkawy. Taki karp jest delikatny, galareta pyszna i nie za bardzo ścięta. Jest to...

  • Łopatka w galarecie z warzywami

    Doskonała przekąska, niezbędny składnik zimnego bufetu. Można ją przygotować w różnych dekoracyjnych foremkach.

  • Czerwona galareta z indyka

    ...z żurawiną, odstawić do ostygnięcia. Zimnego indyka pokroić w dość dużą kostkę i połączyć z tężejącą galaretą. Wylewać do formy wyłożonej folią spożywczą w chwili, kiedy galareta jest taka gęsta, że nie...

  • W galarecie

    Przepis na jajka.

  • Karp w galarecie

    Wigilijny karp w galarecie z dodatkiem rodzynek.

Dyskusje na temat: galareta
  • Re: galareta

    A ja wpisałam w wyszukiwarce tylko galareta wieprzowa...a przecież znam to danie pod innymi nazwami!Dzięki

  • Re: Galareta wieprzowa

    Wszędzie ten czosnek, nawet w galarecie beeeeeeeeee

  • Re: galareta

    WITAM UWAŻM ,ŻE JEDNA NOGA WIEPRZOWA NA LITR WOWY TO MOŻE BYĆ ZAMAŁO GALARETA DOBRA GALARETA MUSI BYĆ BARDZO ŚCISŁA,JA ZAZWYCZAJ NA 4 LITRY WODY DAJĘ 4 NOGI I POŁOWĘ GŁOWY WIEPRZOWEJ WTEDY JEST DUŻO KLEJU I WIEM ŻR BĘDZIE SUPER POZDRAWIAM:) I to wszystko tylko w czterech litrach wody? przeciez to jest beton nie galareta:)

  • Re: Galareta wieprzowa

    Nogi na galaretę (nie do galarety) gotuje się około 6 godzin ,resztę mięs można ugotować wedle uznania

  • Re: galareta

    WITAM UWAŻM ,ŻE JEDNA NOGA WIEPRZOWA NA LITR WOWY TO MOŻE BYĆ ZAMAŁO GALARETA DOBRA GALARETA MUSI BYĆ BARDZO ŚCISŁA,JA ZAZWYCZAJ NA 4 LITRY WODY DAJĘ 4 NOGI I POŁOWĘ GŁOWY WIEPRZOWEJ WTEDY JEST DUŻO KLEJU I WIEM ŻR BĘDZIE SUPER POZDRAWIAM:)

  • Re: Galareta mięsna

    Galareta z octem, nie musztardą czy chrzanem!!! Przepis też nie najlepszy. A gotuje się tak długo po to, by klej z kości "wyszedł". I jeszcze dwie rzeczy: nie robi się tego codziennie i na jeden dzień, a dwa:"kisiel" na żelatynie, to nie galareta!!!

  • Re: galareta

    Witam! http://smaker.pl/przepisy/zakaski-i-przystawki/przepis/galareta-wieprzowa,17941; Wczoraj robiłam galaretkę z samych nóżek: 3 nóżki ugotowałam w 3 litrach wody, uzupełniając w trakcie gotowania. Wody może byc 3,5l, bo w mniejszej ilości galareta jest zbyt sztywna. Pozdrawiam.

  • Re: Galareta wieprzowa

    do dijon - moja babcia gotowała galaretę z nóżek i golonki, czasem dodawała kawałek kury aby było jakieś mięsko w galarecie (bo nie zawsze była to golonka "mięsna"), a miała kolor złoty i była idealnie przeźroczysta, wręcz krystaliczna! Jak to osiągała - nie wiem, ale wiem, że gotowała prawie cały dzień (oczywiście na kuchni węglowej).

  • Re: galareta

    A ja jakbym musiała zjeść galarete z nóżek to bym pawia puściła. Ale galarete uwielbiam. Musi być klarowna to jest pierwsza sprawa,smaczna to jest kolejna piersza,ale najważniejsze i najtrudniejsze do zniesienia dla niektórych będzie to, że po zastygnięciu nie może w niej być żadnej nawet najmniejszej chrząsteczki czy kawałeczka czosnku. Robie czasem galarete z pręgi wołowej a wywar przecedzam przez sito. Ciekawe czy są na świecie tacy ,,smakosze" jak ja???? he he he he he Takich...

  • Re: Galareta wieprzowa

    Jajka możesz dodać, jeśli galareta przeznaczona jest do natychmiastowej konsumpcji. Jeżeli zaś ma postać w lodówce 2-3 dni, to jajka zjedz raczej z majonezem i szczypiorkiem, ponieważ zmieniają one smak galarety na nie bardzo wykwintny :)