• Informacje na temat:

    galareta do ryb

Artykuły na temat: galareta do ryb
  • Składniki dla 4 osób: Jedna średnia ryba słodkowodna • 2 żółte papryki • 2 czerwone papryki • natka pietruszki • włoszczyzna (bez pora) • cebula • 3 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 6 łyżeczek żelatyny • sok z połowy cytryny • sól • pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: ● karp (ok. 1,5 kg) ● marchewka ● pietruszka ● pół selera ● Vegeta ● czubryca ● pieprz ● sól ● ugotowane na twardo jajko ● cytryna ● 2 łyżeczki żelatyny.

  • Karp w galarecie

    Składniki: karp około 1 i 1/2 kg, 2 l bulionu warzywnego, 5 marchwi, 2 pietruszki, 1/2 selera, cebula, 2 cytryny, natka pietruszki, 3 łyżki żelatyny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: ● dość duży sprawiony karp ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty) ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu.

  • ...i natkę. Zalej resztą wywaru. Schłodź, by galareta zastygła. Udekoruj listkami natki.

  • Składniki na 4 porcje: • sprawiony karp • pęczek włoszczyzny • cytryna • 3 łyżki rodzynek • pół czerwonej papryki • natka • 1,5 łyżki żelatyny • ziele angielskie • listek laurowy • kilka ziarenek pieprzu. Do dekoracji: • sałata.

  • Składniki dla 4 osób: 8 porcji karpia • marchewka • pietruszka • 1/2 selera • ziele angielskie • listki laurowe • 6 łyżeczek żelatyny • 2 białka (na 1 l wywaru) • 1 łyżka octu (na 1 l wywaru) • sól • pieprz

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg filetów z karpia • cebula • 1 l wywaru warzywnego • 6 łyżek białego octu winnego • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 4 łyżeczki żelatyny • 4 jajka • 2 białka jajek • sok z cytryny • sól • pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: • 6 dzwonek karpia i pół kg filetów • 1 bułka namoczona w mleku • 2 łyżki masła • 1 cebula • 5 dag rodzynek • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • pieprz • sól • 2 żółtka • 2 dag żelatyny • bulion warzywny • sok z cytryny • 1 białko • łyżeczka przyprawy do ryb...

  • Składniki na 4 porcje: 5 dag żelatyny w proszku, 2 łyżki octu lub soku z cytryny, 10 dag mrożonych brokułów, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 15 dag wędzonego łososia w plasterkach, 1 cytryna, sól, biały pieprz.

Wideo na temat: galareta do ryb
  • Sekrety pysznej galarety

    Każdy Polak zna zimne nóżki, kurczaka czy rybę w galarecie. Łączy je oczywiście jedno. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" był Jerzy Sobieniak, który pokazał, jak szybko i sprawnie zrobić pyszną galaretę. W czym tkwi sekret? (Źródło: TVP/x-news)

Przepisy na temat: galareta do ryb
  • Ryba na słodko w galarecie

    ...morele i żurawinę. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Karpia dzielimy na dzwonka. Dodajemy do rybnego wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie dzwonka wyjmujemy, układamy na półmisku i studzimy. 2. Wokół porcji ryby układamy suszoną morelę i żurawinę. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Przygotowany wywar rybny przecedzamy przez gęste sito, 1 litr gorącego płynu mieszamy...

  • Klasyczny karp w galarecie

    ...i wstaw do lodówki. Schładzaj dwie godziny. Czas wykonania: około godziny Warto spróbować: Oto przepis na prosty mus rybny. Bulion wymieszaj z żelatyną. Ugotuj lub upiecz łososia, dodaj wino, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, przyprawy. Zmiksuj. Dodaj ubitą kremówkę i połowę galarety. Do formy wlej bulion. Dobrze schłodź. Wlej mus rybny. Chłodź kilka godzin.

  • Karp w galarecie

    Wigilijny karp w galarecie z dodatkiem rodzynek.

  • ...na półmisku. 7. Ułożyć pokrojone warzywa. 8. Tylko odcedzić wywar i zalać rybę na półmiskach. 9. Smak ma być słodkawy. Taki karp jest delikatny, galareta pyszna i nie za bardzo ścięta. Jest to...

  • Karp w galarecie

    Klasyczny przepis.

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od...

  • karp (ok.1,2 kg), włoszczyzna, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki rodzynków, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, cukier, sól, biały pieprz, łyżeczka wedety

  • 2 karpie po ok.1 kg; 2 cebule; 1/2 selera; 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie; 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka; 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny; 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.

  • Jak stosować żelatynę?

    W kuchni stosowana jest do przygotowywania deserów (galaretki, serniki na zimno, musy), ciast, przetworów, dań mięsnych oraz rybnych podawanych w galarecie. Przygotowanie dań z żelatyną z pozoru(...) potrzeb przeznaczone są żelatyny z barwnikiem (cukiernictwo, desery),  żelatyny z bulionem i przyprawami (potrawy z mięsa i ryb). Żelatyny do gotowania (informacja na opakowaniu) mogą sprawdzić się...

Dyskusje na temat: galareta do ryb