• Informacje na temat:

    galareta mięsna

Artykuły na temat: galareta mięsna
  • Składniki: 1 kg gotowanego mięsa oraz: 2 l bulionu mięsnego, włoszczyzna, listek laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, pieprz ziołowy, majeranek, vegeta, łyżeczka żelatyny, 5 ziaren pieprzu

  • Galareta mięsna

    ...przez papierowe ręczniki. Dodaj czosnek. Wyłóż naczynie folią spożywczą. W naczyniu umieść listki pietruszki i mięso oddzielone od kości. Zalej mięso bulionem. Wstaw do lodówki. Gdy galareta stężeje...

  • Szynka z jajkiem w galarecie

    Składniki: kilka plasterków szynki konserwowej, mieszanka warzyw w słoiku (groszek, marchewka, kukurydza), ok. 1 litra wywaru mięsnego lub warzywnego, 8-9 łyżeczek żelatyny, 2-3 jajka ugotowane na twardo, łyżka posiekanej natki pietruszki (ja dałam suszoną), pieprz, ostra papryka, maggi.

  • Przygotuj marynatę z litra białego wytrawnego wina, 1/2 łyżeczki soli, 3 tłuczonych goździków, 4 liści laurowych, 2 cebul podsmażonych na maśle, szczypty...

  • Filety z kurczaka w galarecie

    Z żurawiną.

  • Karnawałowe auszpiki

    Galareta (auszpik) to zakąska z gorszych części mięs z dodatkiem warzyw. Szklista warstwa galarety zabezpiecza zimne mięso przed wysychaniem, dając przy tym korzystny efekt wizualny.

  • ...będzie galareta, ja lubię dużo, dlatego robię więcej kompotu. Do tego dodaję żelatynę, w zależności od ilości płynu. Można dodać szczyptę chili, będzie ostro słodko. Ja raz daję, raz nie. Oczywiście...

  • Składniki na 6 porcji: • 60 dag filetu z piersi kaczki • szklanka wina malaga • łyżka soku z cytryny • łyżeczka miodu • puszka ananasów (w plastrach) • sól • 2 szklanki bulionu z drobiu • łyżka masła • łyżka żelatyny • białko z jajka • wisienki koktajlowe • pomarańcza • płatki migdałowe.

  • Składniki: 10 plastrów szynki (np. konserwowej, sopockiej, gotowanej), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki serka naturalnego kanapkowego, 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (np. ostrego), łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, natka do dekoracji.

  • Składniki na 20 porcji: po 50 dag filetu z dorsza i łososia • cebula • 5 dag świeżego chrzanu • po łyżce masła i mąki • szklanka kremówki • 2 żółtka • sól • pieprz • cukier • sok z cytryny • kapary • włoszczyzna • marchewka • cukinia • łyżka żelatyny

Wideo na temat: galareta mięsna
Przepisy na temat: galareta mięsna
  • Filety w galarecie

    Z żurawiną.

  • Jak stosować żelatynę?

    Praktyczne porady dzięki, którym przygotujesz pyszne desery, ciasta i dania w galarecie!

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ...bardzo często podawana jest także galareta z wieprzowych nóżek, zwana studzieniną.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...estragon. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. IV. Galareta jak tort Za 22 zł: Składniki: ●1,5 l bulionu ●ugotowana pierś(...), doprawionym bulionie rozpuść żelatynę. Odstaw, by galareta zaczęła tężeć. Pierś kurczaka pokrój na w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz. Marchewkę pokrój w paski. Do dużej misy (kształtem przypominającej...

Dyskusje na temat: galareta mięsna
  • Słownictwa ciąg dalszy

    długa – weka fasola – fandzole fasolka szparagowa – sznitbony galareta – studzielina – studzinina – studzina – zimne nóżki – zylec – galert – zylc jajecznica – jajówa kalarepa – oberiba kapuśniak(...) – kluski kartoflane rolada mięsna – zraz rzodkiewka – radiska salceson – preswoszt sałatka ziemniaczana – szałot sos – zołza zielona sałata – szałot ziemniaki – kartofle – bulwy – pyry ziemniaki

  • Re: Galareta mięsna

    nigdy do galaretki mięsnej nie dodawałem żelatyny i jest bardzo dobra bez dodatków typu ocet ,chrzan czy musztarda.czytając twój przepis uważam że to są trociny mięsne w galarecie bez smaku,dlatego jest potrzebna musztarda i chrzan

  • Nazwy potraw - podsumowanie

    – fandzole fasolka szparagowa – sznitbony galareta – studzielina – studzinina – studzina – zimne nóżki – zylec –galert jajecznica – jajówa kalarepa – oberiba kapuśniak – kwaśnica kaszanka – krupniok – kiszka(...) – łatki płatki owsiane – haberfloki płucka – dutki – lekka wątroba płucka na kwaśno – biały barszcz pomarańcze – apluziny pomidor – tomata pyzy z mięsem – kołduny rolada mięsna – zraz rzodkiewka – radiska

  • Re: Galareta mięsna

    Galareta z octem, nie musztardą czy chrzanem!!! Przepis też nie najlepszy. A gotuje się tak długo po to, by klej z kości "wyszedł". I jeszcze dwie rzeczy: nie robi się tego codziennie i na jeden dzień, a dwa:"kisiel" na żelatynie, to nie galareta!!!

  • Re: Galareta mięsna

    I masz rację. Po co dawać mięso , wystarczy gwoździa i dużo kości a po 10 godzinach wszystko się rozgotuje i galareta gotowa, dla tego co przepis zaserwował smak palce lizać bo nic innego nie zna.

  • Re: Galareta wieprzowa

    do dijon - moja babcia gotowała galaretę z nóżek i golonki, czasem dodawała kawałek kury aby było jakieś mięsko w galarecie (bo nie zawsze była to golonka "mięsna"), a miała kolor złoty i była idealnie przeźroczysta, wręcz krystaliczna! Jak to osiągała - nie wiem, ale wiem, że gotowała prawie cały dzień (oczywiście na kuchni węglowej).

  • Re: Galareta mięsna

    Jest galaretka ,głowizna ,i zyldz - A potrawy mięsne są w galarecie i mogą to być : ryby w galarecie w tym (morskie lub słodkowodne) drobiowe ,wołowe ,wieprzowe , z baraniny i wielu wielu innych mięs . A ten przepis to właśnie zyldz .

  • Re: Galareta mięsna

    Moja szynka w galarecie

  • Re: Galareta mięsna

    autora przerobić na taką galarete za takie bzdety.....

  • Re: Galareta mięsna

    Autora tego przepisu przerobić na galaretę,żeby więcej takich głupot nie pisał.