• Informacje na temat:

    galareta na zimno

Artykuły na temat: galareta na zimno
  • Świąteczna galareta

    ...część galaret. Wrzuć natkę i jajka, odstaw. 6. Gdy galareta stężeje, wsyp kukurydzę. Zalej kolejną warstwą galarety i ostudź. Na koniec włóż pomidorki oraz kapary. Zalej resztą galarety, odstaw do...

  • Galareta drobiowa

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki kukurydzy, sól, pieprz, natka i sałata do dekoracji

  • Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki groszku, sól, natka do dekoracji

  • Składniki na 4 porcje: • sprawiony karp • pęczek włoszczyzny • cytryna • 3 łyżki rodzynek • pół czerwonej papryki • natka • 1,5 łyżki żelatyny • ziele angielskie • listek laurowy • kilka ziarenek pieprzu. Do dekoracji: • sałata.

  • Składniki na 8 porcji: ● sprawiony duży karp ● pęczek włoszczyzny ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● pół czerwonej papryki ● natka pietruszki ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu; do dekoracji: ● sałata

  • Składniki na 6 porcji: sprawiony karp • pęczek włoszczyzny • cytryna • 3 łyżki rodzynek • 1,5 łyżki żelatyny • ziele angielskie • listek laurowy • kilka ziarenek pieprzu • cytryna • sałata.

  • W gorącym, doprawionym bulionie rozpuść żelatynę. Odstaw, by galareta zaczęła tężeć. Pierś kurczaka pokrój na w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz. Marchewkę pokrój w paski. Do(...). Na tym rozłóż kukurydzę, na niej groszek. Zalej resztą galarety, wstaw do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem wyłóż na talerz. Serwuj z cytryną. Galareta jak tort - wersja II Składniki: 1,5

  • Składniki na 10 porcji: 10 plasterków gotowanej szynki, 40 dag twarogu, po 10 dag pestek słonecznika i dyni, po 1 pęczku szczypiorku i rzodkiewek, 20 dag serka topionego, 4 łyżki śmietany 18 proc., sól, pieprz, przyprawa typu vegeta, 1 op. żelatyny z bulionem; Sos: 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 mały słoik startego chrzanu

  • Kurczak w galarecie

    Składniki: 1 średni kurczak (1,2 kg), 3 marchewki, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 dag kukurydzy z puszki, 9 łyżeczek żelatyny, sól, pieprz, sałata, listki bazylii.

  • Wiosenna galareta z jajkami

    .... Dodaj żelatynę, wymieszaj. Bulion podziel na 3 części. 2. Foremkę do babki przepłucz zimną wodą. Na spodzie ułóż natkę, jajka i zalej pierwszą częścią bulionu. Wstaw do lodówki, by galareta stężała...

Przepisy na temat: galareta na zimno
  • Filety w galarecie

    Z żurawiną.

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ...i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje. 8. Podawaj na zimno. Jeśli jednak nie mamy urządzenia...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ...żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje. 8. Podawaj na zimno. Jeśli jednak nie mamy...

  • Jak stosować żelatynę?

    W kuchni stosowana jest do przygotowywania deserów (galaretki, serniki na zimno, musy), ciast, przetworów, dań mięsnych oraz rybnych podawanych w galarecie. Przygotowanie dań z żelatyną z pozoru(...), musów, serników na zimno: do żelatyny dodajemy małą ilość wody, odstawiamy, aby napęczniała, mieszamy, ewentualnie lekko podgrzewając. Dodajemy 3 łyżki kremu, mieszamy. dodajemy do reszty kremu...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    ..., która smakuje równie apetycznie na zimno, jak i na ciepło. – Dla wzbogacenia tradycyjnej receptury możemy pokusić się o wcześniejsze obtoczenie szynki w tartym żółtym serze, który urozmaici nie(...) bardzo często podawana jest także galareta z wieprzowych nóżek, zwana studzieniną.

  • Warzywa z rosołu

    Żal wyrzucić pachnące przyprawami marchewki, pietruszki, seler, por czy kapustę, których nie zjedliśmy z zupą. Można zrobić z nich smaczne dania na ciepło i zimno! Pasta do kanapek Z ugotowanej włoszczyzny można przygotować wspaniałą pastę do smarowania pieczywa! Warzywa wystarczy zblendować, doprawić do smaku np. przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, można...

  • ..., ułóż listki natki , wstaw do lodówki. Gdy galareta stężeje na bokach formy kładź na przemian strąki fasoli żółtej i zielonej, marchewki i kolby kukurydzy. W środku rozłóż szynkę i pozostałe warzywa...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...estragon. Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem. IV. Galareta jak tort Za 22 zł: Składniki: ●1,5 l bulionu ●ugotowana pierś(...), doprawionym bulionie rozpuść żelatynę. Odstaw, by galareta zaczęła tężeć. Pierś kurczaka pokrój na w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz. Marchewkę pokrój w paski. Do dużej misy (kształtem przypominającej...

  • Jajka na świątecznym stole

    Jaja to symbol Świąt Wielkanocnych. Odpowiednio przyrządzone nie tylko doskonale smakują, ale również są ozdobą świątecznego stołu.

Dyskusje na temat: galareta na zimno
  • Re: żurek

    na parę lat mam podobne, bo tak gotują siostry ( buraczki na zimno z cebula i odrobina cukru ). A jak gotuję sam, to zawsze wychodzi mi galareta, raz z zurem :-), a kiedy indziej z bigosem :-).