• Informacje na temat:

    galaretka z cebuli

Artykuły na temat: galaretka z cebuli
  • SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych (świeże lub z solanki) • 100 ml oleju lnianego • 5 ziaren gorczycy • łyżka szczypiorku. ZALEWA: 500 ml wody • 100 ml octu jabłkowego • 50 g cebuli • liść laurowy • 3 ziarna ziela angielskiego • łyżka gorczycy • łyżka cukru • 1/2 łyżeczki soli GALARETKA: • po 250 ml soku z jabłek i z buraków • 10 g żelatyny • 120 g małych cebulek • 3 g nasion kopru włoskiego.

  • Składniki: 2 golonki, sól, pieprz, 3 nóżki wieprzowe, 6 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 15 dag marchewki, 15 dag selera, 1 czerwona cebula, 10 dag korniszonów, ocet do smaku, grubo utłuczony kolorowy pieprz

  • Składniki: • udko kurczaka • marchewka • pietruszka • cebula • sól • pieprz • listek laurowy • ziele angielskie • sok z cytryny • 2 łyżki żelatyny • jajko ugotowane na twardo • 2 łyżki groszku z puszki • 2 łyżki kukurydzy • natka pietruszki

  • Składniki: 20 dag konfitury żurawinowej , czerwona cebula, 100 ml octu jabłkowego , 2 jabłka, 3/4 szklanki cukru, pół łyżeczki imbiru, pół szklanki soku z pomarańczy, pół łyżeczki cynamonu, szczypta chili, chleb tostowy, 10 dag pasztetu, 2 łyżki żelatyny

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag wieprzowiny • 2 nóżki cielęce • 20 dag ogonów wieprzowych • włoszczyzna • 1/2 pęczka natki pietruszki • cebula • 2 ugotowane jajka • majeranek • tymianek • gałka muszkatołowa • 2 łyżki octu • sól • pieprz.

  • Skład na 6 porcji: ● średniej wielkości pstrąg ● 1/2 marchewki ● 1/2 małej pietruszki ● mała cebula ● listek laurowy ● po 2 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu ● sok z cytryny i średniej wielkości pomarańczy ● łyżka żelatyny ● łyżka groszku konserwowego ● sól i pieprz

  • Składniki: 40 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 10 gałązek tymianku, 1,25 kg filetu z piersi indyka, sól, pieprz, 15 dag boczku w plasterkach, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka sosu cumberland (ze słoika), plasterki pomarańczy i roszponka do dekoracji...

  • Składniki dla 4 osób: Włoszczyzna • 5 podudzi z kurczaka • 3 skrzydełka z kaczki • szponder wołowy • cebula • 2 ząbki czosnku • pół papryki • 2 dag żelatyny • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • szczypta cukru • sól • pieprz.

  • Skład na 8 porcji: ● 4 przednie nóżki wieprzowe ● 1 golonka tylna ● 3 marchewki ● 2 pietruszki ● ćwierć selera ● 3 ząbki czosnku ● 4 łyżki konserwowego groszku ● 1 opieczona cebula ● 3 listki laurowe ● po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego ● sól i pieprz czarny mielony do smaku ● 2 łyżki żelatyny do mięsa

  • Składniki na 14-16 porcji: Na pasztet: 20 dag boczku surowego, 60 dag karkówki, 20 dag wątróbki drobiowej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 5 dag suszonych grzybów, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 jajko, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki majeranku, 1 łyżka oleju, listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Na galaretkę: po 150 ml soku żurawinowego i wiśniowego, 2 łyżki żelatyny.

Przepisy na temat: galaretka z cebuli
  • Galaretka mięsna z warzywami

    Polacy ją uwielbiają.

  • Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

    ...spod śliwek. Upieczony pasztet zalewamy galaretką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. 

  • Przepisy na letnie "garden party"

    ...do lodówki do całkowitego stężenia. 3. Na zastygłą galaretkę wykładamy jogurt grecki. Nie musi być bardzo równo, można dopuścić, by następnie wylewana galaretka ciemna wpłynęła w wolne miejsca...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...dodatkiem cebuli, boczku i białej kiełbasy. Na deser tradycyjnie serwowany jest kujawiok - słodka drożdżowa baba o stożkowatym kształcie. Na Kujawach, zwłaszcza w okresie Wielkanocy, popularnym(...). Obowiązkową pozycją jest zylc - galaretka z nóżek wieprzowych, zwana potocznie "zimnymi nóżkami", a także gotowana szynka. Powodzeniem cieszy się również prażnica, czyli jajecznica smażona na boczku...

  • Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

    Wraz z nadejściem wiosny także w kuchni postawmy na feerię barw i niebanalny mariaż smaków. Kolorowe, świeże i chrupiące warzywa wraz z soczystą, delikatną wieprzowiną stworzą idealną przekąskę – w sam raz na wiosenną porę.

  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną

    Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa. Nie zapomnijcie też o dodatku w postaci sosu – palce lizać!

  • 2 karpie po ok.1 kg; 2 cebule; 1/2 selera; 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie; 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka; 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny; 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może(...) i Pomorzu jest elementem obowiązkowym wielkanocnego śniadania. W tym rejonie niekwestionowanym królem świątecznego stołu jest zylc - galaretka z nóżek wieprzowych. Podobnie dużym powodzeniem cieszy...

  • Warzywne pasztety i terriny

    Przygotuj je na wielkanocny stół!

  • Pasztet alzacki zatopiony w auszpiku

    Elegancka przystawka, która zachwyci biesiadników.

Dyskusje na temat: galaretka z cebuli
  • proszę o kilka przepisów...

    w cienkie paski cebuli, papryki i pokruszonego serem feta, doprawiona sosem winegret Niegazowana woda mineralna Podwieczorek Kawałek domowego drożdżowego ciasta Mleko Kolacja Jajecznica na maśle(...) cynamonem (nie musimy słodzić!) Kompot z mrożonych truskawek Podwieczorek Galaretka z wtopionymi jagodami Kolacja Kromka chleba z masłem i plasterkiem pieczonego schabu Sałatka jarzynowa Herbata z róży

  • jak dobrze mieć córkę :)

    spodziewamy, a wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy, w lodówce ścina się galaretka z kurczaka, jest już zrobiona awanturka (pasta z twarogu, makreli w oleju, cebuli i szalonej ilości natki pietruszki