• Informacje na temat:

    galaretka z jeżyn

Artykuły na temat: galaretka z jeżyn
  • Galaretka z jeżyn

    Składniki na 2-3 słoiczki o pojemności 200 ml: 1 kg jeżyn, 150 ml wytrawnego wina (białe lub różowe), 1 duża cytryna, ¼ łyżeczki cynamonu, cukier.

  • Składniki na 12 porcji: 10 dag czekolady, galaretka, 300 ml śmietanki 30 proc.,2 łyżki żelatyny, 400 ml śmietanki, 6 proc., 4 łyżki cukru 380 dag waniliowego serka, 2 op. podłużnych biszkoptów, 3 brzoskwinie, 20 dag jeżyn...

  • SKŁADNIKI: 75 dag jeżyn, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 15 dag stopionego masła, 3 szklanki mąki tortowej, pół szklanki ziemniaczanej mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, pół szklanki skondensowanego niesłodzonego mleka, 2 op. galaretki cytrynowej.

  • Składniki. Spód: 22 dag ciastek półsłodkich, 10 dag masła, 10 dag malin. Masa: 1 kg twarogu serniko wego, 8 łyżek cukru pudru, esen cja waniliowa, 250 ml kremówki, 100 ml mleka, 4 łyżki żelatyny. Glazura: galaretka malinowa, 8 dag jeżyn, 12 dag malin, 2 łyżki cukru.

  • ...• 500 ml czerwonego wina (wytrawnego) • ok. 1/2 łyżeczki stewii w proszku • 2–3 łyżki żurawiny ze słoika • 1 pomarańcza • 1 gwiazdka anyżu • 1 łyżeczka cynamonu + kora • 2–3 ziarna kardamonu • 3 łyżki żelatyny • garść owoców: malin, jeżyn, borówek.

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, szklanka cukru, mniej niż pół szklanki oleju, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do formy. Krem: 3/4 szklanki soku owocowego, 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego, 1 i 3/4 kostki masła, pół słoiczka marmolady jeżynowej + 2 łyżki (do galaretki), 20 dag jeżyn. Wykończenie: opakowanie przejrzystej galaretki.

  • Składniki: 300 g combra z królika, 50 g malin, 50 g borówek, 50 g jeżyn, 200 ml miodu pitnego, 100 ml oliwy, 100 g wywaru jarskiego, 1 owoc granatu, 5 g żelatyny, sól, pieprz.

  • Składniki na 12 porcji: 1 i 1/2 szkl. mąki, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 2/3 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, sok i skórka starta z 1/2 cytryny, 1 budyń waniliowy, 1 i 2/3 szkl. mleka, 1 kg brzoskwiń, 15 dag jeżyn, 1/2 op. galaretki malinowej, tłuszcz do posmarowania formy, mięta do dekoracji. Przygotowanie: 75 min; Cena porcji: 1,20 zł; Porcja: 340 kcal.

  • Składniki na 6 porcji: 6 łyżeczek żelatyny, 50 dag jogurtu, np. waniliowego, 50 dag chudego twarogu trzykrotnie mielonego, laska wanilii, 15 dag cukru, kilka suchych wafli lub 1 duży okrągły, 2 brzoskwinie, 10 dag malin, 10 dag czereśni , 10 dag jeżyn, 1 galaretka wiśniowa...

  • ...● 500 g malin ● 200 g jeżyn ● opakowanie galaretki o smaku malinowym ● 3 łyżeczki żelatyny (lub jej roślinnego odpowiednika – agaru) ● 400 ml śmietany kremówki ● 1/3 szklanki wody ● cukier puder do smaku...

Przepisy na temat: galaretka z jeżyn
  • Kostka makowo-jeżynowa

    ...wyłożonej pergaminem. Wstaw do lodówki.  2. Jeżyny przebierz i umyj. Wrzuć do rondelka i rozgotuj z cukrem lub z miodem. Przetrzyj przez sitko. Jeśli chcesz zachować pesteczki, wystarczy, gdy zmiksujesz(...). Możesz ew. posłodzić do smaku.  3. Ubitą śmietankę wymieszaj delikatnie z musem jeżynowym. Zmiksuj, dolewając powoli galaretki oraz dodając po porcji serka. Jeśli masa jest już gładka, wylej ją na...

  • Malinowe pucharki

    Składniki: 25 dag serka mascarpone 10 dag cukru pudru 200 ml kremówki, likier migdałowy po 20 dag malin i jeżyn 2 op. galaretki 5 dag cukru kryształu 2 łyżki budyniu w proszku(...), ponownie odstaw pucharki do stężenia. Zalej drugą galaretką, zastudź. 3. Jeżyny przebierz. Włóż do rondelka, dodaj cukier kryształ i budyń (np. waniliowy) rozprowadzony w 100 ml wody. Gotuj 2 min, ostudź...

  • Torciki  leśniczyny

    Składniki: 80 dag drobnych owoców: czerwonych porzeczek, malin, jeżyn, jagód 4 serki waniliowe 4 czubate łyżeczki żelatyny opakowanie galaretki malinowej szklanka śmietany kremówki 4 łyżki ajerkoniaku skórka otarta z 1/4 cytryny dwie płaskie łyżki cukru 1/2 szklanki białego wina Przygotowanie: Owoce opłucz, osusz, podziel je na dwie równe części. Żelatynę namocz...

  • Czas na leśne owoce

    ...składnikiem ziołowych herbatek regulujących zaburzenia jelitowe i żołądkowe u dzieci. Jeżyny. Zbiera się je od sierpnia do października! To trudne zajęcie, bo gałązki są pełne czepliwych kolców(...) jeżyn stosowane są przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, katarze. Zachowaj je na dłużej Owoce można ususzyć. Zimą będą jak znalazł. Spośród owoców leśnych najczęściej suszy się czarne jagody...

  • Maliny na letnim stole

    ...startej skórki z cytryny; 40 g cukru; 200 g białego ryżu; 3 plastry żelatyny; 1 cukier waniliowy; 100 g twarogu; 250 g serka mascarpone; 300 g malin i jeżyn; 1 jasna galaretka. 1. Z mąki, proszku do(...) malinami i jeżynami. Zalewamy tężejącą galaretką, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wartość odżywcza 1 porcji 276 kcal; Białko 31,9g/Tłuszcz 76,2 g/Węglowodany 52 g...

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ...sezonowych owoców np. gruszek, jeżyn, winogron. Obierz je ze skórki i usuń gniazda nasiennie. Zmiksuj owoce blenderem, a miąższ przetrzyj przez sito. Wlej 3/4 szklanki mleka modyfikowanego przygotowanego...