• Informacje na temat:

    galaretka z karpia

Artykuły na temat: galaretka z karpia
  • Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 230 kcal. Cena porcji: 2,80 zł Przygotowanie: 1. Karpia podziel na dzwonka, opłucz i osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posól i wstaw na 3 godziny do lodówki. Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe...

  • 2 karpie po ok.1 kg; 2 cebule; 1/2 selera; 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie; 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka; 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny; 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.

  • Łosoś świątecznie

    ...pozostaną pamięci. W miodzie, zamiast karpia Łososia je się też na Wigilię, to nawet ciekawsza opcja niż poczciwy karp. Filety posól i posmaruj mieszaniną czosnku, musztardy, miodu, octu jabłkowego(...) rozdrobnij widelcem, ułóż w półmisku, posyp natką. Następnie zalej bulionem. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

  • Polski świąteczny stół! Jakie potrawy przygotowujemy najczęściej?

    ...pod pierzynką, w śmietanie czy tatar ze śledzi. W wielu polskich domach na stole wigilijnym znajdziemy także sałatkę warzywną (67%) oraz smażonego karpia (66%). Tradycja postnej wigilijnej kolacji...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    ...obierz, oprósz ziołami, skrop oliwą i piecz 20 min w temp. 180 st. Smażymy karpia Dzwonka wystarczy opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku i obficie posolić. Na patelni rozgrzej łyżkę masła z łyżką...

  • Wigilia dla małego dziecka

    ...półrocznego niemowlęcia. Warto jedynie zadbać, by owoce żurawiny były jak najładniejsze i jak najsłodsze. Wtedy można dodać do kisielku mniej cukru. Przysmaki z karpia NIE! To bardzo tłusta ryba. A nawet jeśli ją ugotujesz, zamiast smażyć, trudno ci będzie obrać mięso z drobnych ości, które mogą być niebezpieczne dla dziecka. Dlatego w przypadku niemowlęcia i 2-, 3-latka lepiej zastąpić karpia...

  • Dieta lekkostrawna

    Dieta lekkostrawna polecana jest szczególnie osobom z chorobami układu pokarmowego. Nie można jeść potraw ostrych, smażonych, wędzonych i kwaśnych. Za to wszystkie muszą zawierać dużą ilość błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, pięć lub więcej razy dziennie.

  • Wigilia dla brzdąca

    ...jedynie zadbać, by owoce żurawiny były jak najładniejsze i jak najsłodsze. Wtedy można dodać do kisielku mniej cukru. Przysmaki z karpia NIE! To bardzo tłusta ryba. A nawet jeśli ją ugotujesz, zamiast smażyć, trudno ci będzie obrać mięso z drobnych ości, które mogą być niebezpieczne dla dziecka. Dlatego w przypadku niemowlęcia i 2-, 3-latka lepiej zastąpić karpia tłustymi rybami morskimi, jak...

  • Przepis na życie

    ...: "Niesamowite tagliatelle!". Tylko ona wie, że to galaretka z pomidorów i serka mascarpone. - Wylałam ją na blachę, gdy zastygła, pokroiłam we wstążki - opowiada. - To moja wersja kuchni molekularnej...

Przepisy na temat: galaretka z karpia
  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie...

  • Król wigilijnego stołu w wersji na słodko

    ..., może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze? Taki właśnie przepis na karpia na słodko w galarecie znajdziemy w kolekcji “Przy wigilijnym stole” dostępnej na platformie...

  • 2 karpie po ok.1 kg; 2 cebule; 1/2 selera; 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie; 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka; 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny; 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.

Dyskusje na temat: galaretka z karpia
  • Re: Klasyczny karp w galarecie

    Nie dosyć, że karp surowy, to na fotce jakaś galaretka podejrzana(?) chyba owocowa. Karpia do galarety tnie się w dzwonka razem z ośćmi, dodaje się łeb (bez oczu i skrzeli), a następnie jarzyny (bez pora), listek, ziele ang. To wszystko gotuje się na malutkim ogniu (pyk, pyk) 15 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu delikatnie usuwa się ości, a dzwonka układa na półmisku (a nie w salaterce