• Informacje na temat:

    galaretka z mięsa

Artykuły na temat: galaretka z mięsa
  • ...1 Wieprzowinę, nogi i ogony opłucz i zalej wodą, tak by zakrywała mięso. Włoszczyznę obierz, pokrój, cebulę i pietruszkę posiekaj i dodaj do mięsa. Przypraw. Duś dwie godziny. 2 Wyjmij mięso i warzywa, odparuj do 1/3 płynu, przecedź i schłodź. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z częścią warzyw z rosołu, z ugotowanymi jajkami, natką pietruszki oraz...

  • Skład na 8 porcji: ● 4 przednie nóżki wieprzowe ● 1 golonka tylna ● 3 marchewki ● 2 pietruszki ● ćwierć selera ● 3 ząbki czosnku ● 4 łyżki konserwowego groszku ● 1 opieczona cebula ● 3 listki laurowe ● po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego ● sól i pieprz czarny mielony do smaku ● 2 łyżki żelatyny do mięsa...

  • ...spęcznieje, rozpuść ją w gorącym wywarze z gotowania mięsa. Plastry ananasa osącz, 4–5 łyżek zalewy dodaj do przygotowanego wywaru. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń błonki. Na spody...

  • Galaretka kolagenowa

    Dawniej była bardzo popularna. Warto do niej wrócić.

  • Kurczaka i oczyszczone marchewki zalej 3 litrami wody, gotuj 40 min. Odcedź, rosół przypraw solą i pieprzem. Mięso i warzywa drobno pokrój. Żelatynę namocz w pół szklanki zimnej wody, wlej do rosołu, wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, pokrój w kostkę. W wydmuszkach ułóż trochę mięsa, marchewkę, osączony groszek i jajka. Zalej gorącym...

  • ...rozłożyć osączoną z zalewy i drobno pokrojoną paprykę, kawałki mięsa, talarki marchewki i odsączony groszek, zalać bulionem z żelatyną, schładzać 6 godzin. Nasza rada Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa indyka. Galareta będzie miała lepszy smak, jeśli wykorzystasz domowy rosół. Przygotowanie: ok. 90 minut...

  • Składniki: 2 golonki, sól, pieprz, 3 nóżki wieprzowe, 6 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 15 dag marchewki, 15 dag selera, 1 czerwona cebula, 10 dag korniszonów, ocet do smaku, grubo utłuczony kolorowy pieprz

  • 1. Robimy je dzień wcześniej, bo przez noc powinny tężeć w lodówce. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso kurczaka (np. udka albo pierś),...

  • Galaretka drobiowa

    Składniki na 12 porcji: 1/2 kurczaka, 2 korpusy drobiowe, 2 duże marchewki, 1/4 średniego selera, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 opakowanie żelatyny (50 g), czosnek, sól, pieprz.

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

Przepisy na temat: galaretka z mięsa
  • Galaretka do mięsa

    ...wylana na zimny talerzyk zastygnie, galaretka jest gotowa.  4. Gorącą galaretkę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i dokładnie je zakręć. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw, aby galaretka całkiem...

  • Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

    ...wywarem spod mięsa i tłuszczem spod wątróbek. Jak się namoczą odciskamy je tylko trochę. Drób oddzielamy od kości i razem z odciśniętą bułką, namoczonymi śliwkami, boczkiem i wątróbkami mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mięsa z najmniejszymi oczkami. Masę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami...

  • Jajka z galaretki

    Zrobią furorę na stole!

  • Galaretka mięsna z warzywami

    Polacy ją uwielbiają.

  • Galaretka z nóżek kurczaka

    Robi furorę na rodzinnych spotkaniach.

  • 30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z kwaskiem cytrynowym, 3/4 szklanki gęstej śmietany, łyżka żelatyny, garść rodzynków, łyżka masła, łyżeczka mąki, cytryna, cukier, sól

  • Galareta wieprzowa

    Prosty przepis na pyszną galaretką

  • Tymbaliki z kurczaka

    ...  1. Zaczynamy od zagotowania w wodzie mięsa z kurczaka oraz warzyw: marchewki, selera, pietruszki, zielonego groszku. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zbieramy wierzchni osad. 2. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu oraz dwie kostki bulionowe (np. Rosółu z kury Knorr). 3. Gotujemy bulion, następnie przecedzamy. 4. Mięso i marchewkę siekamy...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    ...krokiem jest usmażenie lub ugotowanie mięsa i zaserwowanie go z warzywami (najczęściej puree z zielonego groszku). Dania nie można jeść srebrnymi sztućcami. Te bowiem wchodzą w reakcję chemiczną...

Dyskusje na temat: galaretka z mięsa
  • Re: Galaretka kolagenowa

    Białko to podstawowy budulec naszego ciała, im bardziej zróżnicowane źródła białka tym lepiej. Ja przy dość aktywnym trybie życia jem tak około 90g białka dziennie, jaja, ryby, różne mięsa i białko roślinne. Z białkiem jednak nie można przesadzać, jak ze wszystkim. Naprawdę jak zrównoważyłam dietę to dużo lepiej sie czuję. Poczytajcie ksiązkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii

  • Re: Galaretka z żurawiny

    Nie wyobrażam sobie czegoś tak słodkiego do mięsa,czy pasztetu.Ja robię po prostu żurawinę do mięsa,czyli owoce żurawiny,z jabłkiem,gruszką ,cukrem.Nigdy z taką ilością cukru !

  • Re: Galareta wieprzowa

    na zdjęciu biorąc pod uwagę jasny kolor mięsa to galaretka z kurczaka.....