• Informacje na temat:

    galaretki przekladane mlekiem

Artykuły na temat: galaretki przekladane mlekiem
  • Składniki: 2 jaja, 5 żółtek, masło, olej, sól, 30 dag cukru, 40 dag mąki, proszek do piecz., 330 ml mleka, skrobia, cukier waniliowy, 35 dag kremówki, żelatyna, konfitura morelowa, 1 kg jabłek, galaretka, poncz.

  • Składniki na 18 sztuk: 220 ml mleka, 10 dag mlecznej czekolady, 4 żółtka, 500 ml śmietany kremówki 30 proc., 5 łyżek cukru pudru, 1/3 szkl. cukru, 1 op. galaretki wiśniowej, 7 łyżeczek żelatyny.

  • Piernik drożdżowy

    Piernik:  2 i 1/2 szklanki mąki  2 przyprawy do piernika  7 jajek  szklanka cukru  szklanka miodu  szklanka oleju  10 dkg drożdży. Masa:  2 budynie śmietankowe z cukrem  3 szklanki mleka  2 zielone galaretki  1,5 kostki masła. Polewa:  tabliczka czekolady gorzkiej  2 łyżki mleka. Dodatkowo:  powidła śliwkowe lub marmolada – 1 i 1/2 słoiczka (ok. 300 g).

  • .... Przetrzyj je przez sito. ❹ Na talerz przełóż naleśnik. Posmaruj go warstwą sera i galaretki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Wierzch udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem. Czas...

  • Wafle  pomarańczowe

    Składniki: opak. wafli tortowych, 2 galaretki pomarańczowe, 25 dag margaryny, szkl. cukru, 125 ml mleka. Polewa: 80 ml wody, czubata łyżka dobrego ciemnego kakao, 1/2 kostki masła, wiórki kokosowe do posypania.

  • Ciasto serowo-jabłkowe

    Ciasto (na blachę 23 x 38 cm): 35 dag masła  6 dag cukru pudru  4 żółtka  50 dag mąki. Masa serowa:  60 dag sera  3 jajka  15 dag cukru  1/2 szkl. mleka  budyń waniliowy na 3/4 l mleka. Masa jabłkowa:  1 kg jabłek  3/4 szkl. cukru kryształu  3 łyżki wody  1 galaretka agrestowa. Masa orzechowa:  1 i 1/2 szklanki orzechów grubo siekanych  15 dag masła  15 dag cukru kryształu  3 łyżki miodu  3 łyżki mleka.

  • Składniki na 12 porcji: 10 dag białej czekolady, 6 jajek, po 1 op. cukru wanil. i budyniu, 22 dag cukru, 18 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do piecz., 300 ml mleka, 20 dag masła, 40 dag truskawek, galaretka, wiórki kokos.

  • Szarlotka z bezą orzechową

    Składniki: blaszka 24 x 36 cm, 30 dag mąki, jajko, 3 żółtka, łyżka kwaśnej śmietany, 20 dag margaryny, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu), galaretka cytrynowa, 1/2 łyżeczki żelatyny ew. cukier do smaku. Masa orzechowa: 1/2-3/4 szkl. mleka, 17 dag orzechów mielonych, 30 dag masła, 2 jajka szklanka cukru

  • Brazylianka

    Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej typ 500, 10 dag margaryny lub masła, 2 jajka, 4 łyżki miodu płynnego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany. Krem: szkl. mleka, 8 dag cukru (ok. 6 łyżek), 2 łyżeczki cukru wanilinowego, łyżka mąki pszennej typ 500, łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag margaryny lub masła. Masa jabłkowa: kg jabłek (po obraniu), galaretka pomarańczowa.

  • Na „ślimaka”: •3 jajka •7 dag cukru pudru •1 cukier waniliowy •8 dag mąki pszennej •szczypta proszku do pieczenia •1 łyżka oleju •1 szkl. marmolady. Na ciasto kakaowe: •1 szkl. mąki •2 jajka •1/2 szkl. cukru •1/2 kostki margaryny •2 cukry waniliowe •1/3 szkl. mleka •2 łyżeczki proszku do pieczenia •2–3 łyżki kakao •2 czerwone galaretki, •owoce (mrożone albo z kompotu) do obłożenia.

Przepisy na temat: galaretki przekladane mlekiem
  • Pasztet z kaczki w galaretce ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania Wątróbki oczyszczamy z błonek i żyłek i zalewamy mlekiem. Udka z kurczaka i kaczki oraz surowy boczek zalewamy wodą, dodajemy listki...

  • Wiosenne przysmaki

    ...12 dag mąki 6 dag dżemu 40 dag rabarbaru, 20 ml grenadiny 1 op. galaretki po 150 ml kremówki i kwaśnej śmietany 1 op. żelatyny Przygotowanie: 1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym...